Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pojemnik na olej opałowy - pilne

sam

Recommended Posts

Witam

Dziś odkryłem forum i się zarejestrowałem, pewnie bede potrzebował nie raz pomocy. Teraz mam jednak jedno pytanie na które muszę znac szybko odpowiedz, bo jutro dostanę projekt ale mogę się jeszcze wycofać.

Przy przeglądaniu archiwum wyczytałem, że pojemnik na olej musi być w pomieszczeniu conajmniej 7 m2 jeśli ma być w tym samym pomieszczeniu co kocioł i do 1000litów może mieć tylko ten pojemnik. W "moim" projekcie jest tylko 3,5 m2 więc nie wiem jak to rozwiązać. Czy możliwe jest wkopanie pojemnika w grunt przed budynkiem i wystawienie tylko kurka z nad ziemi? A jeśli tak to jakie warunki trzeba spełnić aby coś takiego móc zrobić?

Sam

Z tego co wiem, to zbiornik na olej można wkopać w ziemię bez jakichkolwiek formalności ale jest to droższe rozwiązanie. Dlatego ja - moze Ty tez mozesz - zdecydowałem się na umieszczenie zbiornika i samego kotła w garażu dostawionym do domu. Pomieszczenie garażowej kotłowni (7 m2) jest oddzielone od części "samochodowej" ścianką działową.

mozna go zakopac, ale z tego, co wiem takie zbiorniki sa drozsze, bo sa ze specjalnego tworzywa.

najlepiej dowiedziec sie u sprzedawcow takich zbiornikow.

tez to bralismy pod uwage, ale sporo z tym zachodu wiec jednak garaz.

pozdrawiam

o

Ja to wyczytałem na tym forum, cofaołem się o kilka miesięcy, ale mam w donu wydruk to Ci podpowiem gdzie to znaleźć.

Rozwiązałem sytuacje w ten sposób, zadzwoniłem do firmy która się zajmuje sprawami z ogrzewaniem no i mam obiecane że mi załatwią co trzeba jak bedzie odbiór budynku a jak się nie da to pożycze na jeden dzień mały zbiornik który nie powinien budzić wątpliwości :smile:)

Opal niestety nie wiem czy powinien być taki garaż ogrzewany ,ale wiem że teperatura wykrzepiania oleju Ekoterm Plus wynosi ok.-20st. Celsjusza.Zastanawiam się więc czy w czasie zimy może temp.spaść w garażu aż tak nisko .Olej będzie już na pewno tracił płynność przy wyzszej temp.i czy aby w czasie srogiej zimy nie zostanę bez ogrzewania

Mam tez numer specjalny "Muratora" 3/2000 z duzym artykułem o rodzajach zbiorników na olej opałowy i ich lokalizacji. "....... Na zewnątrz montuje się najczęściej jeden duży zbiornik lub do trzech mniejszych.Tak jak wewnątrz domu - zbiorniki jednopłaszczowe powinny być umieszczone w wannie wychwytującej / na wypadek wycieku/, dwupłaszczowe - nie. Zbiorniki podziemne powinny być przykryte warstwą ziemi grubości co najmniej 0,5 m i być tak zamontowane, by możliwe było ich napełnianie i odpowietrzanie"

Nic nie wiem o konieczności inf. gminy o montażu takich zbiorników. I jeszcze jedno - w wykopie pod zbiornik trzeba

chyba zrobic ławę betonową

Ja też mam pytanie - jaki kocioł wybrałeś? Pozdr. ELKA

sam, w tym samym pomieszczeniu co kocioł może stać zbiornik o poj. max 1000 litrów pod następującymi warunkami:

- jeżeli jest to zb. jednopłaszczowy to musi sie znajdować w tzw wannie o poj. większej niz 1000 litrów

- odległość zb. od kotła to min. 1 metr

- pomiędzy kotłem a zbiornikiem musi byc wybudowana niepalna ścianka o wys 0 30 cm wyższej niż kocioł i szer 60 cm szerszej niż kocioł (albo odwrotnie - dokładnie nie pamiętam). Powyżej 1000 l. trzeba zorganizować dedykowane pomieszczenie dla oleju

To zamontuj zbiorniki naziemne - muszą byc zlokalizowane w odl. nie mniejszej niż 20m od budynku o konstrukcji palnej, 10m od budynku o konstr. niepalnej, 15m od osi trakcji elektr., 40m od lasu o pow.3 ha, gazociągu wysokiego cisnienia, osi toru kolejowego. UWAGA! Nie mozna dopuscic do tego, aby scianki zbiornika nagrzały sie do temp. wyższej niż 40°C, /nawet miejscowo/-czyli miejsce musi być mocno zacienione.Pozdr. ELKA