Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką pompę ciepła woda-powierze wybrać?

Brrrratek

Recommended Posts

witajcie, ja nowy tutaj, zapewne ten temat był już wielokrotnie na tapecie, ale po przeglądnięciu kilkuset stron postów dalej jestem w punkcie wyjścia, bo każdy przypadek inny.

W czym rzecz W przyszłym roku będę zamykał budynek, teraz korzystając z wolnego czasu szukam źródła ciepła do niego. Zapotrzebowanie energetyczne budynku zostało policzone na poziomie 40 W/m2 co przy powierzchni podłogi ok 215 m daje ok 8.5 kW zapotrzebowania dla całego budynku. W tym momencie najbliżej jestem wyboru pompy woda-powietrze, która załatwi mi ogrzewanie i CWU. Jakiego typu pompę polecilibyście? Póki co przerobiłem ten temat w Viessmanie i Stieblu, co ponadto, jakie za i przeciw oraz jakie pieniądze?

Liczę na odzew:)

Brrrratek

witajcie, ja nowy tutaj, zapewne ten temat był już wielokrotnie na tapecie, ale po przeglądnięciu kilkuset stron postów dalej jestem w punkcie wyjścia, bo każdy przypadek inny.

W czym rzecz W przyszłym roku będę zamykał budynek, teraz korzystając z wolnego czasu szukam źródła ciepła do niego. Zapotrzebowanie energetyczne budynku zostało policzone na poziomie 40 W/m2 co przy powierzchni podłogi ok 215 m daje ok 8.5 kW zapotrzebowania dla całego budynku. W tym momencie najbliżej jestem wyboru pompy woda-powietrze, która załatwi mi ogrzewanie i CWU. Jakiego typu pompę polecilibyście? Póki co przerobiłem ten temat w Viessmanie i Stieblu, co ponadto, jakie za i przeciw oraz jakie pieniądze?

Brrrratek

witam

czy w całym domu w będzie podłogówka?

ile osób jakie zużycie c.w.u.?

pozdrawiam

Jak to wygląda cenowo w porównaniu do Stiebla i Viessmana i ile gwarancji dają?

Najtaniej wyjdzie Cię chyba Panas T-Cap 9kW 1-fazowy, który bez problemu powinien poradzić sobie z Twoim domem. Koszt samej pompy to ok 18tys, do tego musisz doliczyć zbiornik CWU i montaż. Pozdrawiam

witam brrrratek, widze ze jesets z okolicy:P moze zamowimy 2 sztuki i uda sie ugrac jakis ciekawy rabat u kogos? Tez szukam ofert na p-w. Celuje w daikina, atalantica lub panasa. w sumie nawet nie wiem gdzie mam sie udac po konkretne oferty. jedna osobe kojaze co handluje daikinem, reszta nie wiem...

Jakiego rzędu to pieniądze? Tj za montaż i zbiornik, pozdrawiam

Zbiornik CWU możesz kupić za 500zł, a możesz też za 10tys. i więcej:rolleyes: Najtańszy z dedykowanych do pompy ciepła (tzn posiadających odpowiednio duży wymiennik) jest taki jak ja posiadam, czyli Galmet Maxi 300 - jego cena ok. 3tys.

Co do ceny montażu to też zależy od wielu czynników takich jak: użyte materiały, stawki w regionie itp., ale generalnie powinno się to mieścić w przedziale 3 - 6tys. zł.

Daikinem w ogóle się nie interesowałem więc nie wiem jak to u nich wygląda, ale ja końcowego wyboru dokonywałem pomiędzy Atlanticem a Panasonicem i Atlantic w moim przypadku był droższy (ja potrzebowałem pompy 3-fazowej z opcją chłodzenia). Ty masz podłogówkę 100% więc w chłodzenie raczej nie będziesz wchodził, a tym samym wystarczy, że zabezpieczysz odpowiednie zasilanie i możesz kupić T-Capa 9kW 1- fazowego, który od Atlantica Tri 11kW jest bodajże o 9tys tańszy, a również zabezpieczy potrzeby Twojego domu. Gwarancja na Panasa to 5lat, na inne nie wiem:) Pozdrawiam

Zalecam oddzielne systemy pomp cieplnych do ogrzewania domu i do cwu. W przypadku jednego "uniwersalnego" urządzenia zawsze jest ustawiony priorytet, przeważnie jest najpierw grzanie cwu a potem dopiero automatyczne przełączenie na ogrzewanie domu i to uważam za mało komfortowe. Oddzielne urządzenia to: 1/ zawsze pracują tylko wtedy gdy jest zapotrzebowanie na grzanie 2/ w przypadku ewentualnej awarii zawsze jedno działa 3/koszt urządzenia podobny dwa w jednym czy też dwa odzielne 4/ oddzielne urządzenie do grzania domu można zaprogramować na chłodzenie! co gorącym latem może się bardzo przydać. Od 4 lat mam zainstalowane pompy firmy Ochsner (powietrze/woda), ogrzewam 250 mkw powierzchni pompą o wydajności 12,5 KW (podłogówkę zasilam ok. 30 st. C) i CWU małą pompą ze zbiornikiem na wodę 300 l i podgrzewam ją do 52 st. C przy zużyciu ok. 0,6 KW i dla 4-osobowej rodziny wystarcza to bez problemu na codzienne prysznice, zlewy i kuchnię. Mam 4 lata komfortu i jestem bardzo zadowolony!

Zalecam oddzielne systemy pomp cieplnych do ogrzewania domu i do cwu. W przypadku jednego "uniwersalnego" urządzenia zawsze jest ustawiony priorytet, przeważnie jest najpierw grzanie cwu a potem dopiero automatyczne przełączenie na ogrzewanie domu i to uważam za mało komfortowe. Oddzielne urządzenia to: 1/ zawsze pracują tylko wtedy gdy jest zapotrzebowanie na grzanie 2/ w przypadku ewentualnej awarii zawsze jedno działa 3/koszt urządzenia podobny dwa w jednym czy też dwa odzielne 4/ oddzielne urządzenie do grzania domu można zaprogramować na chłodzenie! co gorącym latem może się bardzo przydać. Od 4 lat mam zainstalowane pompy firmy Ochsner (powietrze/woda), ogrzewam 250 mkw powierzchni pompą o wydajności 12,5 KW (podłogówkę zasilam ok. 30 st. C) i CWU małą pompą ze zbiornikiem na wodę 300 l i podgrzewam ją do 52 st. C przy zużyciu ok. 0,6 KW i dla 4-osobowej rodziny wystarcza to bez problemu na codzienne prysznice, zlewy i kuchnię. Mam 4 lata komfortu i jestem bardzo zadowolony!

Pewnie, że można zainstalować oddzielne urządzenia, tylko po co?

Priorytet? no jest można włączyć na co lub cwu i ustawisz czasy jakie chcesz. Moja pompa na rzecz cwu pracuje 1,5 godziny na dobę, a to tylko dlatego, że wychładzam ją cyrkulacją - te 1,5 h możesz sobie ulokować np nad ranem czy w południe (lub rozbić na części) i uwierz mi, że nie zaburzy to zbytnio cyklu ogrzewania co. Moja pompa również ma opcję chłodzenia, ale do tego trzeba mieć też odpowiednie GZ np klimakonwektory bo chłodzenie podłogówki to jakoś nie bardzo widzę.

Wszystkie aspekty, które poruszyłeś można uzyskać odpowiednim sterowaniem, także jak dla mnie nie ma to sensu, ale jak ktoś chce to oczywiście można - tylko po co przepłacać:confused:

witam

wysłałem na priv

pozdrawiam

Brrrratek

Edytowane przez mar1973