dawiddur 01.12.2013 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Rodzice narzeczonej mają spory kawałek ziemi rolnej na której 60 czy 80m w głąb od drogi można budować.Formalnie ziemia wciąż jest ich własnością, ale w praktyce możemy tam robić co chcemy (ziemię otrzymamy po ślubie). Działka jest szeroka, bo ma około 70m, docelowo będzie na środku wydzielona droga i wzdłuż niej działki na sprzedaż (do tego jeszcze daleko).Czy możemy, zanim nastąpi faktyczny podział gruntu, odgrodzić sobie ten "nasz" teoretyczny kawałek? mówię tu nawet o sosnowych stemplach i siatce ogrodzeniowej leśnej? Uprzedzając pytania powiem, że chcemy to zrobić aby ją ogarnąć, czyli po za usunięciem chwastów i niechcianych kszaczorów założyć trawnik (prowizoryczny), zasadzić iglaki itd. Czy w tym przypadku konieczne będzie zgłoszenie itd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy_001 02.12.2013 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Witam Zgłoszenia wymagają budowy ogrodzenia od strony dróg, ulic, placów, torów kolejowych i innych miejsc publicznych oraz ogrodzeń o wysokości powyżej 2,20 m, pozostałe nie wymagają. W praktyce jak się domyślasz, z tym zgłaszaniem bywa z tym różnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 02.12.2013 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 A jak to się będzie miało do tego, że ja nie chcę ogrodzić faktycznej działki tylko tak naprawdę wycinek jej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 02.12.2013 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Działka, znaczy, teściów...A teść może sobie ją pogrodzić np. na kwadraty 20x20m. A dlaczego? Bo chce hodować kozy, barany, a w trzeciej zagrodzie króliki.I nie chce, aby mu się geny wymieszałyGuzik to kogo obchodzi... jego pole, jego płoty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 02.12.2013 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Brzmi logicznie to co mówisz (piszesz). W takim razie już wiem czym się zajmę najbliższą wiosną i latem.Pozdrawiam, DD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy_001 03.12.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Logika w tym jest ale słyszałem że oficjalne stanowisko GINB takie oczywiste nie jest Podobno prawu bud. nie przewiduje ogrodzeń wewnątrz działki i formalnie wymaga to pozwolenia na budowę budowli Praktyka pewnie wygląda inaczej, czyli normalnie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 03.12.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 (edytowane) Znaczy.... żeby kury mi nie s...y po całej działce to muszę osobne pozwolenie na płot dostać? Od drogi zgłoszenie... ale wewnątrz? Edytowane 3 Grudnia 2013 przez Mirek_Lewandowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 03.12.2013 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Chyba pokuszę się o wizytę w geodezji u mnie w powiecie. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.12.2013 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Jakie by nie było ogrodzenie i bez znaczenia w jakiej odległości od granicy było postawione nie podlega (ustawowo) pozwoleniu na budowę.Zgłoszeniu budowy - podlegają tylko w określonych wyjątkach (powyżej wys. 2,2m i stawianych od strony miejsc publicznych). W tym przypadku prawo jest bardzo jednoznaczne - tak więc stawiaj, nawet "szachownicę z ogrodzenia.byleby nie było wyższe niz 2,2m. Ale uwaga - jeśli ktoś będzie się chciał przyczepić, to ma tylko jeden punkt zaczepienia - teoretycznie ogrodzenie od strony drogi (o ile jest publiczna) podlega zgłoszeniu (nie musi graniczyć z tą drogą). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 05.12.2013 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Ufff... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolpg 05.12.2013 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Tylko później jak będzie podział geodezyjny to na 99% będziesz musiał przesuwać ogrodzenie w jakąś stronę. Przy np 3000m2 działki to trochę będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts