przemek9242 01.12.2013 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Witam wszystkich to mój pierwszy post na forum . Remontuję 2 piętro swojego domu a w tym temacie interesuje mnie jego strop a dokładniej wykonanie dobrej posadzki na nim. Jest on wykonany w technologi Kleina .Opiszę jak wygląda to w praktyce żebyście mogli mi lepiej doradzić czy mój pomysł jest dobry .Pomieszczenia 4,3x4,5m w każdym po 3 dwuteownice w o rozstawie co 1m o szerokości 10cm wystające powyżej wylewki ok 2 cm pomiędzy nimi jest beton z jakimiś kawałkami węgla a nie tak jak zwykle bywa w przypadku Kleina cegły, grubość warstwy betonu to 8-10cm w zależności od miejsca .Dwuteownice nie są w poziomie odchyłki między nimi to ok 1-2cm Mój plan na posadzkę jest taki :1. Wylanie lekkiej wylewki z keramzytu do wysokości najbardziej wystającej dwuteownicy . (Czy trzeba zabezpieczyć dwuteownice antykorozyjnie ?).2. Na warstwę keramzytu położenie styropianu o grubości 5cm (Czy pomiędzy styropianem a warstwą keramzytu musi być jakiś podklad folia itp ?).3. Na styropian wylanie wylewki cementowej o grubości 5cm oczywiście z dylatacją pomiędzy wylewką a ścianą (Planuje dylatacje z styropianu 0.5cm dobry pomysł ?).4.Folia izolacyjna (Czy coś jeszcze ?).5.Panele podłogowe Interesuje mnie najbardziej czy strop nie będzie przez te zabiegi zbytnio obciążony ??? . I czy taka technika będzie dobra i wytrzymała ???. dziękuję za wszystkie odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorrk 01.01.2014 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Wylewka trochę waży. jakiś konstruktor musiałby to policzyć czy taki strop to wytrzyma.W zaufaniu napiszę że kiedyś zrobiłem bezmyślnie coś takiego i juz 8 lat jest ok.Jednak drugi raz zrobiłbym i tobie też bym radził podłogę na legarach np. z płyt osb i na to panele. Znacznie lżejsza, bez prac mokrych i prawie można samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mozej1719510336 02.01.2014 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 U siebie remontując parter zbiłem starą posadzkę, aż do stropu i belek (też Klein), potem poszedł styropian, folia i wylewka (+ rurki do podłogówki). De facto całość wyszła u mnie lżejsza niż pierwotna podłoga. Natomiast, w przyszłości adaptując strych na część mieszkalną nie robiłbym stropu mokrego tylko na legarach + OSB, jak radzi kolega powyżej (tutaj dałbym już grzejniki, a nie ogrzewanie podłogowe). Metoda tańsza i do zrobienia samemu. O wytrzymałość stropu u mnie nie mam żadnych obaw ze względu na to, że dom budowany był jako piętrowy, ale w międzyczasie zabrakło materiałów, gorzki przełom 70/80' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s9 pat 02.01.2014 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 zrób tak jak jak w swoim wątku. Jest fachowy opis i zdjęcia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts