Robi25 01.12.2013 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Witam. Czytając wątki na temat podłogówki można zauważyć, że są osoby które zasilanie podłogówki podłączają bezpośrednio z rozdzielacza, a są również osoby które zasilanie do ogrzewania podłogowego biorą z powrotu grzejników. Proszę znawców tematu o podanie zalet i wad jednego i drugiego rozwiązania. Od razu podpytam też o ogrzewanie ścienne. Jakie są jego wady i zalety. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 01.12.2013 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 z powrotu grzejnika nie robi się podłogówek nie te przepływy, parametry obliczeniowe itp, można robić dogrzewanie posadzki powrotem, ale to nie podłogówka. Dawniej się nagminnie robiło wsadzając powrót w peszel i robiąc meander w podłodze co 30cm (głównie w łazienkach, ale i w kuchniach się zdarzało) Jedyna "wada" ogrzewań płaszczyznowych to bezwładność, ale to tylko wtedy gdy chcesz różnicować temperaturę pomieszczenia w cyklu dobowym. Ścienne ze względu na konstrukcję ma mniejszą bezwładność od podłogówki, no i z powodu że masz w pomieszczeniu więcej m2 ścian niż podłogi daje większe pole do popisu jeśli chodzi o obciążalność cieplną. Ja widzę tylko zalety OP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robi25 02.12.2013 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 To trochę jestem zdziwiony tą podłogówką. Hydraulik w nowym domu kolegi w ubiegłym roku właśnie tak wszystkie podłogi zrobił. Tylko oprócz rur w podłodze ma również kaloryfery na ścianach. Czyli instalacja u niego ma na celu tylko dogrzanie a nie ogrzanie pomieszczenia. Ścienne pewnie wygodniejsze bo można wybrać podłogę jaką się chce, a przy podłogówce to są już ograniczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.12.2013 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 przy dobrze zaprojektowanej i wykonanej można kryć praktycznie wszystkim. Jak się chce mieć ciepłe podłogi i nie różnicowac obiegów to można wszystko co klient sobie zamarzy. NASZ KLIENT - NASZ PAN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robi25 05.12.2013 22:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 A może kolega podpowiedzieć jak dobrze zaprojektować oraz wykonać taką instalację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 06.12.2013 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 są do tego odpowiednie programy komputerowe, są wytyczne projektowania każdego systemu - tylko korzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robi25 08.12.2013 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 W pomieszczeniach gdzie będzie na podłodze drewno jednak nie będzie ogrzewania podłogowego. Cały czas po głowie chodzi mi ogrzewanie ścienne. Podpowiedzcie mi jakie są jego konkretne wady i zalety i czy do każdego rodzaju ciepła (gaz, pompa ciepła, ekogroszek, ogrzewanie z ciepłowni miejskiej) się to nadaje. Czy do niego wykorzystuje się ten sam materiał co do podłogówki? Jak wygląda odpowietrzenie takiego układu skoro rozdzielacz jest dużo niżej niż pętla układu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 10.12.2013 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 w 90% domu mam ścienne, reszta (kuchnia i łazienka) podłogowe. 3 zima grzania, druga zamieszkana. Grzeje ładnie,Duża bezwładnośc ale i tak szybciej reaguje na zmiany niż podłogówka. Wady ? Nie mozesz wiercić dziur w ścianach na pałę. Innych (póki co) nie widzę. Na dziś żałuję, że w kkuchni też nie zrobiłem na ścianie.Zasilanie kocioł kondensacyjny. Woda z kotła na wyjściu ma ok 27C. Rurki te same co od podłogówki. Odpowietrzyli na początku i chodzi bez problemu (nie wnikałem jak). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts