Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zasilanie podłogówki i ogrzewanie ścienne

Robi25

Recommended Posts

Witam.

Czytając wątki na temat podłogówki można zauważyć, że są osoby które zasilanie podłogówki podłączają bezpośrednio z rozdzielacza, a są również osoby które zasilanie do ogrzewania podłogowego biorą z powrotu grzejników.

Proszę znawców tematu o podanie zalet i wad jednego i drugiego rozwiązania.

Od razu podpytam też o ogrzewanie ścienne. Jakie są jego wady i zalety.

Pozdrawiam

z powrotu grzejnika nie robi się podłogówek nie te przepływy, parametry obliczeniowe itp, można robić dogrzewanie posadzki powrotem, ale to nie podłogówka. Dawniej się nagminnie robiło wsadzając powrót w peszel i robiąc meander w podłodze co 30cm (głównie w łazienkach, ale i w kuchniach się zdarzało)

Jedyna "wada" ogrzewań płaszczyznowych to bezwładność, ale to tylko wtedy gdy chcesz różnicować temperaturę pomieszczenia w cyklu dobowym. Ścienne ze względu na konstrukcję ma mniejszą bezwładność od podłogówki, no i z powodu że masz w pomieszczeniu więcej m2 ścian niż podłogi daje większe pole do popisu jeśli chodzi o obciążalność cieplną.

Ja widzę tylko zalety OP

To trochę jestem zdziwiony tą podłogówką. Hydraulik w nowym domu kolegi w ubiegłym roku właśnie tak wszystkie podłogi zrobił. Tylko oprócz rur w podłodze ma również kaloryfery na ścianach. Czyli instalacja u niego ma na celu tylko dogrzanie a nie ogrzanie pomieszczenia.

Ścienne pewnie wygodniejsze bo można wybrać podłogę jaką się chce, a przy podłogówce to są już ograniczenia?

W pomieszczeniach gdzie będzie na podłodze drewno jednak nie będzie ogrzewania podłogowego. Cały czas po głowie chodzi mi ogrzewanie ścienne. Podpowiedzcie mi jakie są jego konkretne wady i zalety i czy do każdego rodzaju ciepła (gaz, pompa ciepła, ekogroszek, ogrzewanie z ciepłowni miejskiej) się to nadaje. Czy do niego wykorzystuje się ten sam materiał co do podłogówki? Jak wygląda odpowietrzenie takiego układu skoro rozdzielacz jest dużo niżej niż pętla układu?

w 90% domu mam ścienne, reszta (kuchnia i łazienka) podłogowe. 3 zima grzania, druga zamieszkana. Grzeje ładnie,Duża bezwładnośc ale i tak szybciej reaguje na zmiany niż podłogówka. Wady ? Nie mozesz wiercić dziur w ścianach na pałę. Innych (póki co) nie widzę.

Na dziś żałuję, że w kkuchni też nie zrobiłem na ścianie.

Zasilanie kocioł kondensacyjny. Woda z kotła na wyjściu ma ok 27C.

Rurki te same co od podłogówki. Odpowietrzyli na początku i chodzi bez problemu (nie wnikałem jak).