Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o pomoc w doborze pieca i instalacji

-Abaddon-

Recommended Posts

Witam pewnie wielu z was stwierdzi że to już było itd. Tylko że im więcej czytam tym mniej wiem :( więc postanowiłem zrobić tu zbiór najnowszych informacji dotyczących pieca oraz instalacji i wszystkiego z tym związanych rzeczy.

A wiec od początku zakupiłem mieszkanie metraż 90m stara kamienica rok budowy miedzy 1932 a 1935 sami nie wiedzą kiedy ja wznieśli :D Mieszkanie znajduje się na wysokim parterze pod mieszkaniem jest piwnica o wysokości koło 2m może troszkę więcej podłogi w domu są docieplone styropianem 10cm niestety nie wiem jakiej przepuszczalności i czy w każdym pomieszczeniu ale tam gdzie są panele jakiś styropian leży sprawdziłem :). Mury jak na kamienice grube z cegły wygląda że z pełnej a nie dziurawki grubość 45-50cm ciężko dokładnie wymierzyć. No i powoli zbliżamy się do sedna jest tu piec do centralnego ogrzewania który znajduje się w piwnicy poniżej jest to zwyczajny zasypowy piecyk o mocy 14kw bez elektroniki zwyczajny zawór miarkowy i pewnie działało by sprawnie gdyby nie fakt że jest tu w połowie pomieszczeń podłogówka i tu jest problem bo temperatura na podłodze jest różna od zimna do gorącego nieprzyzwoicie :D

Tak wygląda kotłownia i jej o rurowanie 20131201_193225.jpg20131201_193238.jpg20131201_193246.jpg

I teraz moje pytania jaki piec do tego by się nadał i o jakiej mocy oraz co trzeba by było przerobić w instalacji lub jakie zawory i gdzie zamontować żeby działało to sprawnie. Teraz jak uchyle zawór na baniak z wodą żeby się grzała to połowa podłogi w kuchni przestaje grzać jak i nie grzeje przedpokój tak samo jest jeśli pompę dam na II bieg a nie na trzeci

Wiec teraz żeby można bylo lepiej pomóc opisze pomieszczenia

Kuchnia Ogrzewanie Podłogowe (kafle) wymiary 3,26m x 4,23m Jedno okno wymiar 100x180cm

Łazienka Ogrzewanie Podłogowe (kafle) wymiary 2,77m x 2,89m Jedno okno 150x180cm

Pokój Ogrzewanie Podłogowe (panele) wymiary 1,82m x 3,23m Jedno okno 100x180cm

Przedpokój Ogrzewanie podłogowe (kafle) wymiary 2,70m x 4,19m

Pokój 2 kaloryfer wymiar koło 100cm wymiary pokoju 2,42m x 4,74m dwa okna 100x180cm

Pokój 3 kaloryfer wymiary około 100cm wymiary pokoju 2,58m x 4,47m jedno okno 100x180cm

Pokój 4 kaloryfer wymiar około 240cm wymiary pokoju 4,45m x 5,25m jedno okno 150x180cm

Okna plastikowe więcej o nich powiedzieć nie mogę bo nie wiem

Chciałbym do tego dobrać jakiś piec z podajnikiem na ekogroszek z możliwością demontażu lub zmiany ruszta na inne paliwo oraz jakiś sensowy sterownik oraz cała potrzebną przeróbkę do sprawnego działania tej instalacji i tu liczę na waszą pomoc. Kolejną ważna dla mnie rzeczą jest podgrzewanie wody w zasobniku teraz zbiornik ma 80l to stanowczo za mało jak dla mnie i moją 4 osobową rodzinę w przyszłości wraz z miana pieca chciałbym zmienić baniak na pojemność coś w okolicach 160 lub 200 litrów tu też możecie doradzić jaki i jakiej pojemności z własnych doświadczeń

Piec chciałbym żeby był łatwy w czyszczeniu i w miarę możliwości mało palił choć wiem że to nie bardzo idzie w parze wiec głównym walorem użytkowym to czyszczenie pieca. Piec będzie się palił prawie cały rok ponieważ chciałbym nic palić również latem by grzać wodę.

Czy jest sens szukać pieca z zapalarką jakś itd ?

Jaką pompę obiegową pelocie jeśli chodzi o te inteligentne co same regulują obroty :D

Mam nadzieję że mój temat nie znajdzie się zaraz w koszu lub zostanie zbesztany sporo pracy kosztowało mnie napisanie go jak i czytanie o tym co jest ważne w takich wyborach :D

Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na odpowiedzi jeśli jakieś dane są jeszcze potrzebne które mi umkneły to proszę o info

Ps czy w takim piecu jaki teraz posiadam jest możliwość spalania od góry węgla i czy daje to jakieś oszczędności i efektowność po coś czytałem coś dzwoni ale nie wiem gdzie ;d

Tyle ludzi przegląda i pisze w tym dziale naprawdę nikt nie może mi nic doradzić

MOge podpowiedziec , ze wtym jednym poscie zawartych jest kilkadziesiat pytan. Radze zadac jakies sensowne jedno pytanie np. czy piec 17 kW do starej budy ... itd...wystarczy, itd. Bo ciezko bedzie ludziom odpowiedziec na tak postawione pytania.

pozdr

Rozumiem że sporo pytań w jednym poście dlatego chciał bym do zberać w całość a co do instalacji jaki rysunek byście chcieli niema nic wiecej niż pokazane na foto

Mówisz o zaworze trójdrożnym do podłogówki spoko coś wreszcie można zahaczyć a czy do baniak co grzeje wode też coś takiego mam zamontować z kolejną pompa ?

Ps dziękuje żę wreszcie coś się ruszyło

• 11 months później...
Chciałbym odnowić temat czy może ktoś coś doradzić bo właśnie rozszczelnił mi się bojler wiec nie ma czasu już na edukację a wiec tak jaki piec polecacie jaki do tego baniak na wodę z grzałką elektryczną i jak to po ustawiać zawory wyjścia z pieca itd wszystko jak mam jest opisane w 1 poście mam nadzieję żę pomożecie każdy sprzedawca radzi co innego co umie montować to poleca w jednym wielkim skrócie. Powiem co myślę piec na ekogroszek około 15kw myślę że wystarczy nie wiem jaki model i jaki sterownik. Chciałbym tak to mieć że w okresie palenia zimna woda która leci do bojlera przechodziła by przez piec żeby lekko dźwignąć temperaturę wiec musiał by mieć jakiś ruszt wodny czy coś takiego jest to możliwe ? no i jaki bojler pion czy poziom płaszcz czy spirala. Pojemność około 200l rodzina 4osobowa wiec myślę że to minimum. No i najważniejsze jak to wszystko wkomponować jakie zawory i gdzie chciałbym żeby to wyglądało tak. Temperatura pieca 55stopni temp wody w bojlerze 45-50stopni podłogówka 38stopni kaloryfery 45 stopni . Jeżeli w piecu będzie wygasać chciałbym żeby coś odcięło dopływ wody do bojera jeśli temperatura spadnie do tych 50 stopni.

jest jedna firma która oferuje zasobniki zywicowane nie posiadają anody bo zywica nie peka, nie wiem jak to sie spisuje ale ktos musi kiedys przetestować :)

w zbiornikach pionowych jest wieksze uwarstwienie wody i napływająca zimna nie schładza tak cieplej ktora jest u góry

plus poziomych jest taki że są tańsze

o zasobnikach z płaszczem często czytałem że na płaszczu się rozszczelnia więc chyba lepiej z wymiennikiem rurowym wewnetrznym

sterowników do ekogroszku nie znam więc z instalacja nie pomogę, musisz zwrócić uwagę żeby zasobnik nie rozładował sie grawitacyjnie

Ze zdjęć dużo nie wynika, jak jest obniżana temperatura na podłogówki (czy może jest nie obniżana - jest gorąca podłoga jak cię pali), ile jest obwodów podłogówki (czy tylko 2 obwody i one są jako pętle wspólne w kilku pomieszczeniach).

Odnośnie bojlera to bierz pionowy tak jak wyżej pisali (zresztą chyba powyżej 140L nie ma poziomych).

Odnośnie pieca to zawsze możesz palić tak jak to dotychczas się paliło jak jest w dobrym stanie i nie będzie cię męczyć przynajmniej raz dzienna obsługa, zawsze można zobaczyć czy można w nim dołożyć podajnik z koszem (przynajmniej kilka tysięcy oszczędzisz, jak się nie sprawdzi możesz dokupić resztę - czyli wymiennik). Dobrym rozwiązaniem jest też przy wymianie pieca kupić taki z sterownikiem internetowym, nie będziesz latał i sprawdzał czy się i jak pali tylko zdalnie to posprawdzasz i wprowadzisz zmiany.

Odnośnie instalacji to prawidłowo powinny być przynajmniej 2 pompy (jedna do CWU+kaloryfery, druga do podłogówki), jak chcesz się bawić można próbować zrobić to na jednej pompie tylko dobrze byłoby wymienić ten "rozdzielacz" na normalny z rotametrami i zaworem 3D.