Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Ciepłe" okna z wyciętymi uszczelkami - problem

Recommended Posts

Zamówiliśmy jak nam się wydawało "ciepłe" okna. Profil 6 komorowy Schuco Si82 Cava, do tego ciepła ramka, zestaw 3 szybowy 0,7... i wszystko wyglądało super. Do czasu aż przy pierwszym silnym wietrze okazało się, że z okien strasznie wieje... Po bliższej analizie okazało się, że okna mają wycięte na górze skrzydła uszczelki na dystansie ok 10-12 cm. Każde okno... trochę mi witki opadły.

Dostawca okien twierdzi, że robią tak od X lat bo żeby wentylacja była... Nikt z nami tego nie uzgadniał ani się nas o zdanie nie pytał. Mamy w domu rekuperator, ogrzewanie gazowe i raczej nie potrzebne nam dodatkowe wywietrzniki jak w mieszkaniu w bloku, które nie posiada zwykle wystarczająco sprawnej wentylacji po wymianie okien na plastiki.

Oprócz tego zauważyłem, że w oknach po otwarciu, patrząc na ościeżnicę widać w rogu na górze dziurę, w każdym oknie.

Pytanie do fachowców: co z tym zrobić? Uszczelki to chyba mniejszy problem, dokupi się i powstawia w wycięte miejsca, ale co z tymi dziurami? Czy to są jakieś dziury "wymagane" do czegoś czy to "radosna twórczość" polskich tzw. "producentów"?

Firma która wyprodukowała okna praktycznie już nie istnieje ;/

Dzięki za wszelkie sugestie.

Wydaje mi się, że kiedyś padło hasło, że wycięcie części uszczelek w Schueco to wymóg dla uzyskania wyrównania ciśnień (nie jestem pewny i może zaraz pożałuję że to napisałem... "?) Nie powinno to aż tak wpływać na szczelność, bo było w uszczelce zewnętrznej, więc obstawiam że przewiewy wynikają z ustawienia skrzydła wobec ościeżnicy.

Otwory w ościeżnicy są także w podobnym celu - mówi się na nie:otwory odpowietrzające. Nagrzane powietrze w zamkniętych komorach może się za bardzo rozszerzać i powodować deformację profili, dlatego robi się te otwory. Parę lat temu Pchełem pisał o tym w Muratorze.

Smakor,

Może wrzucisz nam fotki obrazujące Twój przypadek?

Witam

finlandia to nie do końca to ciśnienie nie ma tutaj nic do rzeczy, kiedyś - a kiedy to dokładnie będzie wiedział Test - był zapis, że aby uzyskać odpowiednią infiltrację powietrza w pomieszczeniach należało wyciąć uszczelki u góry okna, ba systemowe materiały przewidywały nawet do tego celu specjalne, płaskie uszczelki, które dane nam było produkować. Pewnie jak bym moje stare archiwum znalazł to miałem tam dokumentację Trocala gdzie toto było zapisane.

Wydaje mi się mocno, że to właśnie pozostałość po tym.

pozdrawiam

No przyjrzałem się jeszcze raz. Kurcze jednak są 4 dziury, dwie na górze dwie na dole. Zlokalizowane w zewnętrznej części profilu. Czyli co jakieś odprowadzenie wilgoci czy co? Co do uszczelek to wycięcie było po środku skrzydła, jak okno było dwuskrzydłowe to zwykle tylko przy jednym, ale mam drzwi gdzie jest na obu jak i okno gdzi eni ma tego wcale. Ale reszta ma po jednym ubytku.

Załączam fotki (niestety komórką i to wieczorem, i to szybko bo na dworze zimno)

W ogóle jeszcze jakieś dziury nawiercone zauważyłem i na ościeżnicy i na skrzydle. O co kurde chodzi?

dziura.jpg

uszczelka.jpg

Edytowane przez Smakor

Witam

Nawiercenia to konieczna rzecz - działają jako :

1 - odwodnienie - odprowadzają wodę na zewnątrz okna,

2 - jak pisał fin służą do wyrównywania ciśnień w komorach - szczególnie istotne przy okna kolorowych.

A uszczelki to tak jak już pisałem - i z reguły konieczne było takie jedno wycięcie w pomieszczeniu - albo inaczej ilość i wielkość była zależna od wielkości pomieszczenia jego kubatury, więc może być tak, że nie wszystkie okna muszą mieć wycięcia.

Pozdrawiam

Ale czy to, że tymi wycięciami wiało przy wietrze na zewnątrz jest normalne? Jak patrze na okno to w sumie jest uszczelka dookoła pomiędzy częścią profilu gdzie są wycięcia (odwodnienia dajmy) a skrzydłem gdzie brakowało uszczelki. Na razie nie jest wietrznie więc nie sprawdzę jak jest po "naprawie" uszczelek.

Ale to trochę to wszystko dziwne. Po co robić 6 komorowy profil skoro są w nim dziury, tak samo po co szyby 0,5 czy 0,7 jak dziury + uszczelki wycięte. Wszystko traci sens normalnie?!

Witam

finlandia to nie do końca to ciśnienie nie ma tutaj nic do rzeczy, kiedyś - a kiedy to dokładnie będzie wiedział Test - był zapis, że aby uzyskać odpowiednią infiltrację powietrza w pomieszczeniach należało wyciąć uszczelki u góry okna...

Tak, oczywiście jeszcze całkiem niedawno był wymóg okien nie do końca szczelnych i takie wycięcie było wymuszone przepisami. Ale właśnie w odniesieniu do Schueco padło na tym forum coś takiego, co napisałem.

W znanych mi oknach wycinana była tylko połówkowo część uszczelki:

P1000311.jpg

Smakor - te dziury to nic innego jak systemowo zalecone otwory "odprężające" i są wskazane. Tak to już jest w plastiku, że najpierw się go dzieli na komory by było cieplej, a potem dziurawi by się nadawały do użytku :)

Smakor -jeszcze jedno - bo napisałeś w międzyczasie:) :

- nawet pomimo wycięcia uszczelek czy odwodnień - nie powinno to mieć większego wpływu na szczelność okna. Po to jest środkowa i wewnętrzna uszczelka by zapewnić ten komfort. Także - ja obstawiam problem w regulacji, potem w montażu a na końcu wygięcie ramy.

Edytowane przez finlandia

Otwory w ościeżnicy to tzw. otwory dekompresyjne. Muszą być.

Wycięta uszczelka - wymień na nową i po sprawie. Kiedyś tak robiono aby wymusić wentylację pomieszczeń na tzw. wycinkę. Teraz tego nie stosuje się bo w okuciach w standardzie jest opcja tzw. mikrorozszczelnienia okna.

Albo masz jakieś starawe okienka albo ich producent jest technicznie w XX wieku :)

Było kiedyś tak: okna zgodne z przepisami musiały być odpowiednio rozszczelnione (najczęściej osiągano to przez manewry z uszczelką).

Po zmianie wymogów okna mają być maksymalnie szczelne ale muszą być zapewnione odpowiednie systemy nawiewne (wentylacja mechaniczna lub nawiewniki) - więc uszczelek w tym celu nie powinno się już wycinać.