lukasza 02.12.2013 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Witam,mam opcje odbioru za darmo (no za przysługę, która dla mnie jest banalna) zbiornik CWU 500 litrów. Po zbiornik mam 40km a właścicielka tego zbiornika o nim mi za wiele nie powie więc działam po omacku. Czasu na decyzję mam z 4-5 dni, w wątku o buforze na ogrzewaniu trudno się dogrzebać do odpowiedzi więc pytam tutaj bo to tylko pod PC PW bym brał. Jako dedykowany zbiornik na CWU dla mnie będzie chyba za duży. Czy idzie i jest sens z tego zrobić bufor do PC PW w przyszłości i czy te komplikacje się opłacą? Zbiornik jest z podwójną wężownicą i grzał go kominek i olej do tej pory. Pewnie jakaś długa ta wężownica nie jest jak pojedyncza dedykowana do PC, ale zakładam, że da radę. Czy te 500l na bufor starczą? Nie mam potrzeb i nie będę bufora doładowywał innym piecem. Nie będę raczej korzystał z sprzęgła hydraulicznego.Jedyny sens jaki widzę to na ile się uda dzięki temu zbiornikowi pojechać w 2giej taryfie? Oczywiście zakładam osobny zbiornik dedykowany na CWU. Aaa i mam też pompki obiegowe wolne więc nie jest to dla mnie koszt. Koszt dla mnie to tylko instalacja i dodatkowe elementy instalacji. Ten CWU brany jest po znajomości dobrej i nie ma dla mnie opcji weź a potem sprzedaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.12.2013 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Obrazowo? Potrzebny Ci ten bufor, jak zeby w doopie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 02.12.2013 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Obrazowo? Potrzebny Ci ten bufor, jak zeby w doopie. no tego się spodziewałem właśnie, ale zanim odmówię "okazji" życia chciałem się upewnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 02.12.2013 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Ten CWU brany jest po znajomości dobrej i nie ma dla mnie opcji weź a potem sprzedaj. Zawsze możesz powiedzieć, że się rozciekł i oddałeś na złom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekBB 08.12.2013 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Tu popieram, bufor przy pompie ciepła jest zbędny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JJay 09.02.2014 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Witam, to mój pierwszy wpis, więc na początek chciałbym się przywitać. Czy ktoś mogłby mi wyjaśnić dlaczego bufor jest zbędny przy pompie ciepła i jak najlepiej regulować temperaturą w pomieszczeniach (np chłodniej w sypialniach, cieplej w salonie, najcieplej w łazienkach)? Planuje budowę domu. Myślę o pompie ciepła gruntowej i ogrzewaniu 100% podłogowym. Moi dwaj znajomi mają zainstalowane gruntowe pompy ciepła, obydwie z buforem, żeby "grzać w II taryfie" jak to określili, ale tak im powiedzieli instalatorzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 10.02.2014 00:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Z Torunia powiadasz? Bufor (zbiornik wody) przy podłogówce 100% aby grzać wyłącznie w taniej taryfie? Wstyd mi za tych instalatorów, z racji miejsca zamieszkania... PS. Tytułem wyjaśnień, poczytaj najpierw. Nikt nie będzie pisał tego samego co 2 miesiące co jest oczywiste i cyklicznie się pojawia na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2014 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Z Torunia powiadasz? [...] Wstyd mi za tych instalatorów, z racji miejsca zamieszkania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekBB 11.02.2014 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Przy podłogówce bufor jest zbędny, ponieważ podłogówka jest dostatecznym buforem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts