Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

biale plytki w salonie z lustrzanym polyskiem

Yaa

Recommended Posts

ma ktos takie ? albo inne jasne z wysokim polyskiem

jestem ciekawa jak sie sprawdzaja w praktyce jesli chodzi o sprzatanie, widocznosc brudu itp

czy przypadkiem nie trzeba caly dzien biegac ze scierką :) albo czy po tej scierce nie zostają jakies rażace smugi....

bede wdzieczna za wszystkie praktyczne uwagi

ma ktos takie ? albo inne jasne z wysokim polyskiem

jestem ciekawa jak sie sprawdzaja w praktyce jesli chodzi o sprzatanie, widocznosc brudu itp

czy przypadkiem nie trzeba caly dzien biegac ze scierką :) albo czy po tej scierce nie zostają jakies rażace smugi....

bede wdzieczna za wszystkie praktyczne uwagi

Tu sa wątki na temat gresu polerowanego:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?5912-gres-polerowany

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?113846-czym-czy%C5%9Bci%C4%87-gres-polerowany-aby-nie-by%C5%82o-SMUG

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?80281-GRES-POLEROWANY

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?57921-Chi%C5%84ski-gres-polerowany/page12

przeczytalam i coz...

jedni sa zachwyceni inni "nigdy w zyciu"

jednym sie bardzo brudza innym wcale

dla jedych sliskie dla innych ok

dalej wiem tyle samo :D

Pewnie wiele zalezy od samych płytek oraz od indywidualnej wrażliwości na brud, maziaje widoczne pod światło, itp.

Najlepiej wybrać konkretne płytki, pożyczyć ze sklepu jedną i zrobić w domu testy. Inaczej decyzji nie podejmiesz. Zresztą ja każde płytki w domu tak wybierałam.

Witam się serdecznie :welcome:

Ja także mam zamiar mieć płytki w salonie takie z połyskiem W/g mojej wiedzy są śliskie jak każdy gres polerowany Jasne kolory - są łatwe to utrzymania w czystości Co do fugi - to "ludzie";) polecają fugę epoksydową ponoć faktycznie duuużo mniej sie brudzi

Kwestia czy się rysują .... z tego co wiem to tak wiec jeśli ktoś ma psa luz zwyczaj chodzenia po domu w butach - to raczej nie polecam

Pozdrawiam Lemonca

Oj nie ulatwiacie mi podjęcia decyzji ;)

Juz prawie byłam zdecydowana...

Yaa, mówię Ci, kup sobie jedną płytkę lub wypożycz ze sklepu i próbuj. Tak w ciemno to trudno wybrać. Gres polerowany gresowi polerowanemu nierówny. Jedne płytki mogą się łatwo rysować, inne będą wytrzymałe na zarysowania. Podobnie z czyszczeniem. Ja zanim zamówiłam gres robiłam takie crash testy: chodziłam po płytce w butach dodatkowo rozcierając pod podeszwami piasek, wylewałam sok malinowy, wino, (czy nie zostają plamy i jak się je usuwa), robiłam błotko, traktowałam sokiem z cytryny, sprawdzałam, czy zabrudzenia wystarczy przetrzeć wilgotną szmatką, czy trzeba jeszcze polerować na sucho, zeby nie było smug. Sprawdzałam też wygląd płytki czystej i lekko brudnej w różnym świetle, np. tam gdzie miały leżeć, niedaleko okien, zeby póżniej nie okazało się, ze pod światło widać każdy brudek. I w sumie bardzo dobrze wybrałam, zarówno płytki na parter, gres polerowany na scianę w kuchni, jak i płytki do obu łazienek. Nie mam najmniejszych problemów ze sprzątaniem.

Jedna szt to Juz mam

Ale to chyba mało. Trzeba rozłożyć ze 4

Poza tym chyba nie ma sensu się nad nią znecac przed impregnacja

a nie zakupilam żadnych srodkow

Czym ty impregnujesz i czyscisz ? Jaki masz kolor ?

Zastanawiałem się czy mop parowy by się dobrze sprawdzał

Ja nie mam gresu polerowanego :) Tylko na ścianie w kuchni, między szafkami mam biały polerowany, 60x60, jakiś chiński z leroya. No i ten właśnie został zaimpregnowany. I powiem, ze super się sprawdza, nawet nad płytą, gdzie się chlapie, paruje. No ale to ściana jednak, więc nie wiem, jak by się zachowywał na podłodze.