Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeśli ktoś zna wkłady narożne (z szybką z przodu i z boku), najlepiej bez słupka narożnego i z szybami podnoszonymi do góry to niech da znać i poda nazwę i ewentualnie namiar.

Ja znam: Spartherm Varia, Hajduk Volcano, TurboFonte Super Delta oraz Fondis Stella.

Prosiłbym też o opinię który z nich jest najepszy.

Na razie faworyt to Fondis bo ma samoczyszczącą się szybkę. Inne są podobne ale tej cechy nie mają.

Z góry dziękuję.

https://forum.murator.pl/topic/18525-wkady-kominkowe-otwarte-z-dw%C3%B3ch-stron-proba-o-namiary/

Dołączam do zapytania. Bo mam w planach taki właśnie wkład.

A gdzieś na forum poruszany był temat pękania i problemów z tego typu wkładami.

Czekam na opinię fachowców i użytkowników.

Pozdrawiam :D

Za mną pierwszy sezon użytkowania wkładu Spartherm Varia FD z szybami otwieranymi w tradycyjny sposób. Zrezygnowałem z szyb podnoszonych z przyczyn finansowych, a po lekturze kilku postów użytkowników takiego rozwiązania i o kłopotach czasem z tym związanych nie żałuję decyzji. Paliłem praktycznie codziennie. Jestem generalnie zadowolony. Pali się długo i długo utrzymuje żar i temperaturę ze względu na wkład szamotowy, a jego centralne umieszczenie w salonie sprawia, że pomieszczenie równomiernie się nagrzewa.Wynoszenie popiołu raz w tygodniu. Trochę mały jest popielnik ale sprawę doskonale rozwiązuje odkurzacz do kominka, którego zakup serdecznie polecam. Duże palenisko umożliwia palenie całkiem sporymi kłodami a wrażenie wizualne ognia z dwóch stron ( u mnie salon i jadalnia ) jest super i nie często spotykane. Nie ma jednak róży bez kolców. Duże szyby to również podwójny kłopot z ich utrzymaniem w czystości. Mam jednak nadzieję, że w następnym sezonie będzie znacznie lepiej, bo w tym paliłem niestety mokrym drewnem i mycie szyb raz w tygodniu to była normalka. Jeżeli masz domek parterowy i niezbyt wysoki komin nie daj się namówić kominkarzowi na zmniejszenie średnicy komina. Wylot wkładu ma 250 a komin zastosowałem 200 i teraz żałuję, następnym razem dałbym z pewnością 250, bo czasem bywa, że przy dokładaniu potrafi zakopcić do środka.