Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik budowy Anulka z garażem z HB Studio

Recommended Posts

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
Kollejnym etapem po wszystkich wcześniej wymienionych pracach było wylanie "chudziaka".

Ale tą część prac opóźniły opady deszczu przez ok 1,5 tygodnia (był to pierwszy deszcz od dnia rozpoczęcia budowy - nie licząc drobnego kropienia może przez godzinę kilka dni wcześniej). Deszcz był mi na rękę, bo mokry piach lepiej się ubija i zasypuje najmniejsze dziury.

Grucha z betonem przyjechała po dwóch dniach, jak wszystko trochę obeschło zalała "baseny" do pełna. Na ubitym piachu poukładane były arkusze siatki po zgrzewanych drutów (chyba 6mm) by wzmocnić podstawę pod podłogą.

Część nadmierna betonu została wylana przed bramę tymczasową (auta ciężarowe zaczęły wyjeżdżać tam koleiny) wcześniej nie była utwardzona.

Zdjęcia posiadam dopiero z zimy gdzie fundament jest przykryty warstwą śniegu, nadmienię, iż nie był niczym zabezpieczany na zimę.

IMG_0558.JPG

IMG_0559.JPG

IMG_0561.JPG

IMG_0589.JPG

IMG_0625.JPG

IMG_0626.JPG

IMG_0640.JPG

IMG_0650.JPG

IMG_0641-SNOW.gif

sliczna ta dzialeczka, a sniezek dodaje uroku;)

Tak dla lepszego wyjaśnienia tak wygląda oryginalny fragment więźby w projekcie Anulka

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=30890&d=1290066641

(zdjęcie jest zapożyczone z innego forum dotyczącego "Anulki")

a u mnie przekrój więźby wygląda tak

IMG_1087.jpg

może nie widać tego najwyraźniej ale spróbuję to opisać. Przekrój wygląda tak jakby w trójkąt wpisać literę "W" - dzięki temu po środku dachu (w najwyższym punkcie - kalenicy) jest wolne miejsce, tworzy korytarz, jest wzmocnione by można było zrobić tam stryszek. O wytrzymałości drewna prefabrykowanego nie wspomnę, drewno jest mechanicznie suszone i nie pracuje, nic nie trzeszczy - podobno same zalety.

IMG_1083.jpg

jak widać już niedługo będzie układana dachówka

IMG_1084.jpg

IMG_1086.jpg

IMG_1085.jpg

IMG_1092.jpg

IMG_1095.jpg

IMG_1096.jpg

IMG_1116.jpg

IMG_1118.jpg

IMG_1120.jpg

IMG_1125.jpg

IMG_1126.jpg

IMG_1127.jpg

Ekipa od więźby, rewelacja - bardzo szybko i profesjonalnie uwinęli się z pracami - na działce zostawili porządek odpowiadali na wszystkie pytania techniczne i same zalety - tylko takich ekip do końca budowy.

Wykonawcy od więźby chwalili dokładność prac murarskich nie wiedząc kto je wykonał. Z opowiadań wiem że każda ekipa zgania na poprzednią, że coś jest spaprane - u mnie tego nie było.

cudne to wyjscie na taras;) ogromne, a przeciez dolozyliscie jesli sie nie myle jedno skrzydlo wiecej;)

my tez takie zrobimy,cudnie to wyglada;)

Drodzy forumowicze zwracam się z prośbą o pomoc w "umeblowaniu" kuchni.

Staram się rozkładać wszelkie sprzęty w kuchni i nic nie wychodzi. To co chciałem zachować to zlew pod nieotwieranym oknem (na dole planu).

Dla osób które nie znają "Anulki" podpowiem, że na górze planu znajduje się salon - kuchnia jest otwarta (nie ma tej ściany pomiędzy kuchnią a salonem).

Dodam jeszcze, że okna są na wysokości 100cm, a ich wymiar to 130x180, z czego jedno jest niotwierane.

Untitled.jpg

Z góry dziękuję za sugestie.

hej;) i jak idzie projektowanie kuchni? wogole co slychac, narazie pewnie nic sie nie dzieje,choc pogody niby ładne:)

w kuchni toniby jest zasada,ze najpierw lodowka,póxniej zlew czyli pod oknem tk jak w projekcie i na koncu piecyk;)czyli jak staniesz na wprost kuchni w wejsciu to z twojej lewej lodowka;)pozdrawiam cieplo;)napisz co slychac;)na wiosne bedziemy chcieli podejrzec wasza anulkę;)

Po paru godzinach pracy w programie "IKEA" mam już podstawowy pomysł na kuchnię

Trzeba było dojść do wielu kompromisów ale nie było łatwo. Teraz trzeba tylko dopieścić

kuchnia2.jpg

kuchnia1.jpg

kuchnia3.jpg

co myślicie o tym?

Dziura w szafce to na piekarnik, pod okapem płyta grzewcza, pod oknem zlew i zmywarka

Po paru godzinach pracy w programie "IKEA" mam już podstawowy pomysł na kuchnię

Trzeba było dojść do wielu kompromisów ale nie było łatwo. Teraz trzeba tylko dopieścić

kuchnia2.jpg

kuchnia1.jpg

kuchnia3.jpg

co myślicie o tym?

Dziura w szafce to na piekarnik, pod okapem płyta grzewcza, pod oknem zlew i zmywarka

hej i pieknie wyszlo,super wyglada i jaka ogromna zabudowa sie zmiescila;)

my chtba zlikwidujemy okno boczne, bo bedzie od poludnia to na wprost i marzy nam sie wyspa,powinna sie zmiescic, bo kuchnia spora prawda?

napracoaliscie sie z projektem kuchni,ale bylo warto;)

A wracając do wyspy to nie bym był taki pewien czy się zmieści, kuchnia nie jest mała ale wydaje mi się że dla wyspy może troszkę braknąć.

Zacznij planować rozkład przed budową - nie ma problemu by dołożyć 1 metr i powiększyć chatę, czy pomniejszyć pomieszczenie gospodarcze.

Daj znać jak będziesz miała wstępny projekt Waszej kuchni, nawet taki bardzo podstawowy, jestem ciekaw jak Ty to widzisz.

Pozdrawiam

• 3 months później...