Bioly-B5 02.12.2013 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Witam, przede mną instalacja wody oraz C.O. Dom 134m powierzchni użytkowej z poddaszem użytkowym, w łazienkach oraz korytarzu na dole ogrzewanie podłogowe. Piec na paliwo stałe. Chciałbym się doradzić w tej sprawie co wybrać i z czego robić. 1. Jaki układ centralnego ogrzewania wybrać otwarty czy zamknięty? Jeden hydraulik zachwala zamknięty, że nie ma się co bać bo zawory będą, ale nie wiem czy nie będzie problemu z odbiorem budynku. Drugi mówi, że tylko otwarty z naczyniem u góry bo tak bezpieczniej. Jeden odradza kolektory, drugi doradza i zgłupiałem. 2. Jaka średnica rurek doprowadzających do grzejników 15 czy 18, ma to być miedź miękka. Kotłownia z miedzi twardej. 3. Z czego instalacje wody pitnej? Miedź czy rura plastikowa, jaka może być różnica w cenie materiału? Każda opinia zarówno fachowców jak i użytkowników poszczególnych systemów mile widziana. Napiszcie na co zwrócić uwagę, co warto zastosować, żeby było wygodnie, czego unikać i jak sprawują się Wasze instalacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 02.12.2013 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Producent kotła(nie pieca) może go nie dopuszczać do stosowania w układzie zamkniętym.Kolektory są nieopłacalne przy małym zużyciu wody ciepłej.Dlaczego instalacja na miedzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bioly-B5 03.12.2013 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Bo do instalacji CO chyba miedź najlepsza jest. Twarda od kotła, a miękka dalej do grzejników. Jeszcze pytanie jakiej firmy miedź, czy Hutmen czy Sanco? Parę wątków czytałem, ale nadal nie wiem czego się trzymać bo się niestety na tym nie znam i każda podpowiedź się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 03.12.2013 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 jest najlepsza bo jest najlepsza? w czym jest lepsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bioly-B5 03.12.2013 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Jak napisałem wyżej nie jestem znawcą tematu i dlatego użyłem słowa "chyba". I po to jestem na forum by uzyskać odpowiedzi, a nie samemu sobie odpowiadać. Jak ktoś ma doświadczenie wie z czego się robi, jaka jest trwałość danego materiału i jak to się sprawuje dlatego czekam na podpowiedzi wykonawców oraz użytkowników. Napisałem o miedzi bo podobno teraz się z niej robi, ale jak wspomniałem to tylko gdybanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 03.12.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 teraz dużo się robi z tworzywa łączonego przez zgrzewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts