ooddii 03.12.2013 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Witam, Proszę o poradę. Załączam fragment rzutu mieszkania. Mieszkanie: blok z 95 roku, wielka płyta, 3 piętro z czterech - nie wiem czy ma to znaczenie Chodzi o to, że chciałbym przesunąć otwór drzwiowy do kuchni - poszerzyć o 65cm - tak jak na załączonym rysunku. Ściana nie jest nośna (wnioskuję po grubości - 10cm, ale nie jestem pewien - dlatego też pytam) Mają być tam wstawione drzwi przesuwne, ale wejście musi być odwrotnie niż teraz, aby udało nam zagospodarować w pełni funkcjonalnie kuchnię. Kuchnia nie jest mała, jeśli się nie da, to też coś wymyślimy, ale chciałbym wiedzieć czy taka zmiana w budynku w wielkiej płyty jest możliwa bez negatywnego wpływu na konstrukcję, oraz czy ewentualnie można byłoby to zrobić, ale wstawiając podciąg? Proszę o radę i z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 03.12.2013 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 A skąd mamy wiedzieć!!!! Idź do administracji tego budynku i spytaj się. Mają projekt mieszkania i Ci powiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ooddii 03.12.2013 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Bardzo dziękuję za niemiłą odpowiedź, tak, mam taki zamiar, chodziło mi bardziej o to, czy w ogóle wyburzenia w ścianach żelbetowych są możliwe, chciałem właśnie uniknąć niemiłych odpowiedzi na moje pytanie w administracji w razie gdyby takie zmiany były całkowicie nie możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chichot_23 03.12.2013 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Przed poszerzaniem drzwi, musisz zająć się nadprożami. Kucie w ścianie żelbetonowej jest trudne, ale wykonalne:) Na początku umieszczasz nadproża, a następnie poszerzasz otwór drzwiowy. Przed tymi pracami konieczne jest uzyskanie zgody ze spółdzielni i najlepiej byłoby, gdyby ktoś z odpowiednimi uprawnieniami wystawił dokument (podbity i podpisany), że taka konstrukcja wytrzyma. Poniżej zamieszczam linka z przydatnymi informacjami na temat :http://muratordom.pl/prawo/formalnosci-budowlane/legalny-remont,132_4285.htmlhttp://serwisy.gazetaprawna.pl/nieruchomosci/artykuly/689469,uwazaj_podczas_remontu_mieszkania_nie_wszystko_mozesz_zmienic_sam.htmlPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ooddii 04.12.2013 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Wielkie dzięki za podesłane linki i info! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts