Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym zaizolować garaż od środka ?

sherif

Recommended Posts

Witam !

Mam garaż w bryle domu. Dom jest wymurowany z Porothermu 25 P+W, projekt zakłada 10cm wełny +GK od scian pomiędzy garażem a domem na ścianach oraz 7cm styro na suficie. Dom od zewn będzie miał 20 cm styro. Garaż będzie miał mały grzejnik, tak, żeby utrzymać temp >0C.

Co dać na ściany i sufit ? Zależy mi, żeby dom był niskoenergetyczny i ważne tez jest aby nie było to 2x 20cm styro- bo trochę szkoda pow i tak małego garażu. Czy warto kombinować z jakąś pianką o leprzej lambdzie czy dać XPS ?

Czy można uniknąć stosowania GK, których nie lubię ? Czy zda egzamin (w garażu) twardy styro + tynk ?

Mam taką samą sytuację. Dom z zewnątrz ma 15cm styro. Garaż ma grzejnik żeby utrzymać >0C.

Na ścianę garaż/dom daję 10cm styro od strony garażu i na sufit. Na to na ścianę daję osb18mm mocowane do ściany na długie kołki(tyko kilka aby się trzymała). Chcę mieć możliwość powieszenia sobie czegoś na tej ścianie (oczywiście nie za ciężkiego). Sufit tylko zaciągam bez jakiegoś wielkiego tynku.

Edytowane przez pieknyromek

Mam taką samą sytuację. Dom z zewnątrz ma 15cm styro. Garaż ma grzejnik żeby utrzymać >0C.

Na ścianę garaż/dom daję 10cm styro od strony garażu i na sufit. Na to na ścianę daję osb18mm mocowane do ściany na długie kołki(tyko kilka aby się trzymała). Chcę mieś możliwość powieszenia sobie czegoś na tej ścianie (oczywiście nie za ciężkiego). Sufit tylko zaciągam bez jakiegoś wielkiego ty

Musze jeszcze policzyc jaka jest roznica w cenie 10cm vs 5cm pianki o 2razy lepszej lambdzie. Na sufit dalbym twardy styro + siatka szklana.

Co dajesz na scianach na te osb, tynk, GK ?

Tak, na sufit daję styro (ale chyba miękki) i siatkę i zaciągnę klejem i tyle. Może później przeciągnę jeszcze gipsem a może tylko pomaluję. W sumie nie muszę mieć gładzi na suficie w garażu. OSB planowałem tylko na tej jednej ścianie aby dociskała/osłaniała styro i żeby było coś twardego na wierzchu aby można coś na jakiś wkręt powiesić. I szczerze mówiąc nie wiem czy coś w ogóle na to dam. Lubię drewno i drewnopochodne i mi się to nawet podoba więc może zostawię jedną ścianę w osb a na resztę płyty GK lub cały garaż wyłożę osb, lub płyty GK a na tą ścinę z osb taka masa/klej zwiększająca przyczepność i zaciągnę gipsem. Zrobiłem już coś takiego(tzn. osb "pomalowane" tą masą i zaciągnięte gipsem) jako wykończenie sufitu w jadalni bo mam dość niestandardowy kształt. Miał przyjść fachowiec zrobić zabudowę GK ale mnie olał a że nie mogłem dłużej czekać to się wziąłem i sam zrobiłem tylko z osb. Minusem wyłożenia garażu płytami osb jest większa cena ale w sumie nie są to koszty powalające.