Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyty kg na ścianach a zawieszenie grzejnika

Recommended Posts

Witam serdecznie, dziś chciałem założyć grzejnik na ścianie, która została obłożona płytami kg. Nająłem do założenia tych regipsów firmę remontową. Nie pomyślałem by w miejscu, gdzie będą grzejniki zastosować dodatkowe zabezpieczenia (osb zamiast płyty kg). Ponieważ ściany nie były zbyt równe, między warstwą płyt a ścianą jest przerwa i nie ma szans na powieszenie grzejnika....

Pytanie moje brzmi:

Czy wykonawcy byli odpowiedzialni za przygotowanie ściany pod grzejnik? I mogę pociągnąć ich do odpowiedzialności?

Pytam bo po całym moim remoncie juz za dużo musiałem czarować i poprawiać po nich sam, nie były to wielkie rzeczy to problemu nie robiłem ale to już przesada.

Pozdrawiam!

Ja jako wykonawca muszę powiedzieć że firma która ci robiła ścianki odstawiła fuszerkę!! Zawsze gdy ide na oględziny robót w których stawiam nowe ścianki to pytam inwestora o grzejniki (ich wymiar), miejsce gdzie może być montowany telewizor na ścianie czy jakieś wiszące półki. Nie wiem jaka była umowa między wami ale moim zdaniem nawet gdy nic nie wspominałeś o wzmocnieniach na grzejniki to obowiązkiem wykonawcy było się zapytać i zrobić te wzmocnienia bo przecież to on ma wiedzieć jak wykonać daną robotę żeby było dobrze a nie ty. Edytowane przez krzysiek1504

A tak na marginesie to dorobić takie wzmocnienie to nie jest znowu bardzo dużo roboty.

30-60min w dniu pierwszym (wycięcie otworu, przykręcenie wzmocnienia np osb, zapłytowanie tego co wcześniej wycieliśmy i szpachlowanie,

5min w dniu drugim (zaszpachlowanie z drugiego)

ok 1h dzień trzeci. (szlifowanie, gruntowanie malowanie całej ściany)

Edytowane przez krzysiek1504