Arnika 06.01.2014 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Przez 3,7roku nie mieliśmy wentylacji... znaczy mechanicznej... ale anemostaty były założone a rury wyciągnięte na strych... więc jakaś wentylacja była...No i okna otwierałam jak bardziej w łazience zaparowane było, albo w kuchni , no i wietrzyłam..... To jest plus okien otwieranych wszędzie..Kolega ma piętrowy dom i ma wszędzie fixy ... oprócz tarasowych szerokich drzwi... masakra..... ani umyć(parter to jeszcze z drabinki można ) ani przewietrzyć, ani schłodzić latem. Po ponad 4 latach mieszkania założył rekuperator....Mam znajomą, która też nie od razu założyła rekuperator (ale rury chyba miała pociągnięte,, albo dopiero kładli jak zakładali reku)...Czyli można zrobić reku później... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana. 06.01.2014 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Przez 3,7roku nie mieliśmy wentylacji... znaczy mechanicznej... ale anemostaty były założone a rury wyciągnięte na strych... więc jakaś wentylacja była... No i okna otwierałam jak bardziej w łazience zaparowane było, albo w kuchni , no i wietrzyłam..... To jest plus okien otwieranych wszędzie.. Kolega ma piętrowy dom i ma wszędzie fixy ... oprócz tarasowych szerokich drzwi... masakra..... ani umyć(parter to jeszcze z drabinki można ) ani przewietrzyć, ani schłodzić latem. Po ponad 4 latach mieszkania założył rekuperator.... Mam znajomą, która też nie od razu założyła rekuperator (ale rury chyba miała pociągnięte,, albo dopiero kładli jak zakładali reku)... Czyli można zrobić reku później... To będę spała spokojniej:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 06.01.2014 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 W jakim pomieszczeniu będą te okna? Ja mam od frontu 150/150 .. czyli Twoje są tylko 30cm krótsze... mam podzielone na 1/2 i są OK... Też mam na 90cm od podłogi (teraz czyli po wylewkach styro i podłodze) ...W sumie można podzielić... A weź deskę i połóż w dziurze okiennej.. i czy będzie Ci się to podobało, czy lepiej wyglądało by bez deski...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana. 06.01.2014 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 W jakim pomieszczeniu będą te okna? Ja mam od frontu 150/150 .. czyli Twoje są tylko 30cm krótsze... mam podzielone na 1/2 i są OK... Też mam na 90cm od podłogi (teraz czyli po wylewkach styro i podłodze) ... W sumie można podzielić... A weź deskę i połóż w dziurze okiennej.. i czy będzie Ci się to podobało, czy lepiej wyglądało by bez deski...? Okna są pokojowe i 1 kuchenne,niedzielone są troszkę tańsze i lepszy widok,ale z kolei nie otworzę tylko uchylę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 06.01.2014 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 A niby dlaczego nie otworzysz?Nie można zrobić tych okien rozwierno/uchylnych?Tu masz racje...Dzielenie okna zabiera 19-20cm... ale dla mnie jest to wygodne..Natomiast od zachodu mam dwa okna na 100/150 nie dzielone... bo jakbym podzieliła te 100cm to by były same ramy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana. 06.01.2014 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 A niby dlaczego nie otworzysz? Nie można zrobić tych okien rozwierno/uchylnych? Tu masz racje...Dzielenie okna zabiera 19-20cm... ale dla mnie jest to wygodne.. Natomiast od zachodu mam dwa okna na 100/150 nie dzielone... bo jakbym podzieliła te 100cm to by były same ramy... Tzn. otworzę np.do mycia ale tak w praktyce aby przewietrzyć nie będzie praktyczne :no:Mam wycenę na niedzielone ale coraz bardziej skłaniam się do dzielonych oprócz tego 1,2 w podcieniu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość magdalen1 06.01.2014 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Temat okien to w moim przypadku próba doliczenia się na jakiej wysokości umieścić okno w kuchni co by później mieć równo z blatem kuchennym. My w podłodze chcemy dać 30cm styropianu, a na ściany 22cm. Tylko nie wiem czy termoorganika nam to zrobi w jednym kawałku, niby na swojej stronie piszą, że mogą co 1cm grubości aż do 30 cm. Na przeciwko nas buduje się dom, wstawili duże okna (u mnie w kuchni, pokojach dzielone 2/3, 1/3). I powiem szczerze, nie wygląda to ładnie. Osobiście jestem za dzieleniem okien, wyglądają lżej. Ale jak pisze Arnika:"Natomiast od zachodu mam dwa okna na 100/150 nie dzielone... bo jakbym podzieliła te 100cm to by były same ramy..." wszystko w granicach rozsądku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana. 06.01.2014 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Temat okien to w moim przypadku próba doliczenia się na jakiej wysokości umieścić okno w kuchni co by później mieć równo z blatem kuchennym. My w podłodze chcemy dać 30cm styropianu, a na ściany 22cm. Tylko nie wiem czy termoorganika nam to zrobi w jednym kawałku, niby na swojej stronie piszą, że mogą co 1cm grubości aż do 30 cm. Na przeciwko nas buduje się dom, wstawili duże okna (u mnie w kuchni, pokojach dzielone 2/3, 1/3). I powiem szczerze, nie wygląda to ładnie. Osobiście jestem za dzieleniem okien, wyglądają lżej. Ale jak pisze Arnika: "Natomiast od zachodu mam dwa okna na 100/150 nie dzielone... bo jakbym podzieliła te 100cm to by były same ramy..." wszystko w granicach rozsądku. Dziękuję za odwiedziny i opinię, na dzień dzisiejszy dzielone ,1,2m niedzielone:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana. 06.01.2014 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Temat okien to w moim przypadku próba doliczenia się na jakiej wysokości umieścić okno w kuchni co by później mieć równo z blatem kuchennym. My w podłodze chcemy dać 30cm styropianu, a na ściany 22cm. Tylko nie wiem czy termoorganika nam to zrobi w jednym kawałku, niby na swojej stronie piszą, że mogą co 1cm grubości aż do 30 cm. Na przeciwko nas buduje się dom, wstawili duże okna (u mnie w kuchni, pokojach dzielone 2/3, 1/3). I powiem szczerze, nie wygląda to ładnie. Osobiście jestem za dzieleniem okien, wyglądają lżej. Ale jak pisze Arnika: "Natomiast od zachodu mam dwa okna na 100/150 nie dzielone... bo jakbym podzieliła te 100cm to by były same ramy..." wszystko w granicach rozsądku. Domek będzie cieplutki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość magdalen1 06.01.2014 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 (edytowane) Domek będzie cieplutki Takie mamy plany. Mieszkamy w domu bydowanym w latach 90-tych,ocieplonym wełną, ogrzewanym gazem. Kilka lat temu policzyliśmy roczne opłaty nasze (piwnica, strych) i opłaty mieszkania 75m.kw. na Mokotowie - nasz domek wyszedł taniej.Jednak w okresie zimowym nie jest tanio!!!! Na emeryckie czasy chcielibyśmy mieć dom ciepły i tani. W końcu wychodzi, że emerytury będą słabiutkie.:p:p:p:p Edytowane 6 Stycznia 2014 przez magdalen1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana. 07.01.2014 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Takie mamy plany. Mieszkamy w domu bydowanym w latach 90-tych,ocieplonym wełną, ogrzewanym gazem. Kilka lat temu policzyliśmy roczne opłaty nasze (piwnica, strych) i opłaty mieszkania 75m.kw. na Mokotowie - nasz domek wyszedł taniej.Jednak w okresie zimowym nie jest tanio!!!! Na emeryckie czasy chcielibyśmy mieć dom ciepły i tani. W końcu wychodzi, że emerytury będą słabiutkie.:p:p:p:p Takie były właśnie nasze założenia,aby teraz i na emeryturę było wygodnie,funkcjonalnie,ciepło a przede wszystkim w miarę tanio:P Wiem jakie opłaty ponoszę teraz i myślę, że powinno być taniej:rolleyes:Musi być bezobsługowy ,na starość nie chcę etatu palacza:no:Gazu u nas nie ma,więc będzie ogrzewanie elektryczne podłogowe,miejmy nadzieję,że z torbami nie pójdziemy:o A jakie ogrzewanie u siebie planujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość magdalen1 07.01.2014 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Co prawda mamy gaz w ulicy, ale mój M (patrz:mąż) jeśli tylko wystarczy środków nastawia się (i mnie) na PC. Gdzieś w przyszłości myślimy również o prądzie. Nie wiem tylko czy na dachu, czy wiatrak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana. 07.01.2014 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Czyli PC i wodna podłogówka:rolleyes:Mój domek nie jest duży ,więc myślę że kable dadzą radę a inwestycyjnie taniej być nie może :no:Pompa ciepła dla mnie za droga:P Najważniejsze to dobrze ocieplić dom ,wtedy żadne ogrzewanie nie będzie drogie:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość magdalen1 07.01.2014 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Mój domek nie jest duży ,więc myślę że kable dadzą radę a inwestycyjnie taniej być nie może :no:Najważniejsze to dobrze ocieplić dom ,wtedy żadne ogrzewanie nie będzie drogie:wiggle: Oj, na pewno:smile: Dużo inwestorów obecnie ma takie rozwiązanie jakie planujesz. Mi chyba największy sen spędzają z oczu fachowcy. Szukam i modlę się , by trafić na dobrych, uczciwych - cały czas wierzę że tacy są. Wam też życzę tylko takich:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana. 07.01.2014 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Oj, na pewno:smile: Dużo inwestorów obecnie ma takie rozwiązanie jakie planujesz. Mi chyba największy sen spędzają z oczu fachowcy. Szukam i modlę się , by trafić na dobrych, uczciwych - cały czas wierzę że tacy są. Wam też życzę tylko takich:yes:[/QUOTOPj Dzisiaj ciężko jest o dobrego fachowca,chcesz mieć dobrze zrobione ,to zrób sam -tak mówią Oczywiście nie każdy może,ma czas itp nam trochę się udało,ale wszystkiego nie można,urlop ograniczony;)Z fachowcami trzeba krótko,najlepiej wszystko na papierze,a pieniądze po skończonej pracy:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana. 07.01.2014 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Dzisiaj trochę chora jestem,posty przekręcam chyba się położę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 07.01.2014 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 :hug:Zdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana. 08.01.2014 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 :hug:Zdrówka Jakieś straszne wirusisko panoszy się u nas od soboty i każdemu skutecznie dokucza:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość magdalen1 08.01.2014 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Naszą rodzinę dopadło po świętach. Córka była wściekła, że choruje jak ma wolne w szkole. Zdróweczka życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana. 09.01.2014 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Naszą rodzinę dopadło po świętach. Córka była wściekła, że choruje jak ma wolne w szkole. Zdróweczka życzę Chociaż zaległości nie będzie miała:p Ten wirus to taki 3-dniowy straszny katar,łzawienie straszne,dzisiaj już lepiej:D A o 15-tej wizyta u notariusza:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts