forestit 03.12.2013 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Witam.W mieszkaniu mam stropu drewniane a na nich jest warstwa trocin z wapnem chyba roznej grubosci ale okolo 10cm, przekrój sufitu wyglada nastepujaco plyta K-g stary tynk deski trociny. Czy ma sens połozenie teraz na tych trocinach wełny o grubosci 5cm. Akurat na taka mam tylko fundusze a latem bym uzupełnik o kolejne 10-15cm tylko ptanie czy to ma sens i czy zmniejszy to jakos znaczaco straty ciepła o ile można tam mówic przy takiej grubosci welny poprostu czy bedzie jakas roznica.. poddasze jest nie uzytkowe nie ocieplone blachodachowka. Aktualna temperatura na piecu to 50st cała dobe temperatura w mieszkaniu pustym bez mebi i paneli na podlodze i i jednego grzejnika w najwiekszym pomieszczeniu to 20st na wysokosci głowy.Czy to ma sens czy nie bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katarzyna S 10.12.2013 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 5cm to faktycznie mało, ale jaki współczynnik przewodzenia ciepła posiada wełna, którą chcesz położyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forestit 10.12.2013 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 jest to tanania weła marketowa 0,44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 11.12.2013 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 skoro masz fundusze tylko na 5cm to nie ma się nad czym rozwodzić, trzeba kłaść co jest, szału nie będzie ale to i tak lepiej niż nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 23.12.2013 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2013 Witam. W mieszkaniu mam stropu drewniane a na nich jest warstwa trocin z wapnem chyba roznej grubosci ale okolo 10cm, przekrój sufitu wyglada nastepujaco plyta K-g stary tynk deski trociny. Czy ma sens połozenie teraz na tych trocinach wełny o grubosci 5cm. Akurat na taka mam tylko fundusze a latem bym uzupełnik o kolejne 10-15cm tylko ptanie czy to ma sens i czy zmniejszy to jakos znaczaco straty ciepła o ile można tam mówic przy takiej grubosci welny poprostu czy bedzie jakas roznica.. poddasze jest nie uzytkowe nie ocieplone blachodachowka. Aktualna temperatura na piecu to 50st cała dobe temperatura w mieszkaniu pustym bez mebi i paneli na podlodze i i jednego grzejnika w najwiekszym pomieszczeniu to 20st na wysokosci głowy. Czy to ma sens czy nie bardzo. Sens jest - ograniczasz straty ciepła. Strop z belek drewnianych, od pomieszczenia tynk wapienny na słomie lub trzcinie, deski, ślepy pułap, warstwa z polepy – współczynnik przenikania U =0,97 W/m2K. Docieplenie wełną o gr.5cm zmniejszy ten współczynnik do 0,50 W/m2K. Czyli efekt będzie, ale do osiągnięcia zalecanego 0,15 W/m2K potrzebowałbyś 20cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts