Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy konieczny jest chudziak pod ławę fundamentową

Recommended Posts

Moi Drodzy mam pytanko jak w tytule.

Jestem tuż przed zalaniem ław. Obecnie robię zbrojenie i mam wątpliwości co do chudziaka. Wykopy mam dość dokładne. Grunt to lekka glina.

Chciałem wszystko wyłożyć folią na duże zakłady na tym podkładki dystansowe i zbrojenie i wszystko zalać.

Jaka jest rola chudziaka. Kolega kierownik twierdzi że stabilizuje i wyrównuje grunt pod ławę. Zgadzam się w 100%. Ważniejszy chyba jest brak ucieczki wody z betonu z ławy. Skoro daję folię to czy mogę nie dać chudziaka.

Co o tym sądzicie. Czy wszyscy z was mają chudziaki.

Pozdrawiam

On 2002-06-17 07:10, kodi_gdynia wrote:

Chciałem wszystko wyłożyć folią na duże zakłady na tym podkładki dystansowe i zbrojenie i wszystko zalać.

Kodi - a czy tę folię kładzisz pod ławę czy między ławę i ścianę fundamentową? Jaka jest jej rola? Jaka to folia? Też chciałbym zrezygnować z chudziaka.

PS. Rolą chudziaka jest zabezpieczenie przed wyciekaniem zaczynu cementowego z mieszanki betonowej wylewanej na ławę (Murator 3/2001).

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: ckwadrat dnia 2002-06-17 10:29 ]

Ckwadrat - mam pasy foli o szerokości 2,5m. Mam dokładne wykopy o wysokości 60cm i szerokości 60cm. Najpierw wkładam folię na dno wykopu zawijając ją na boki i wywijając ją do góry, tak, że cały wykop /spód i ściany boczne są pokryte folią. Następnie zbrojenie i zalanie. Jak stwardnieje zakładam tę folię na ławy.

Folia, zwykła czarna, 0,2mm grubości. U nas jest w rolkach 33m długości i 5m szerokości. Wygląda na solidną, choć pewnie trzeba się znią obchodzić w miarę delikatnie.

Pozdrawiam

Rozważ jeszcze następującą ewentualność.

Na rozłożoną w wykopie folię (tak jak planujesz)wysyp warstwę ok. 10-15 cm piasku z niewielką ilością cementu najlepiej wymieszanego na sucho w betoniarce. Utworzy to tzw. poduszkę na którą dopiero ułóż zbrojenie ławy bez obawy, że rozerwiesz izolację folii. Wszystko to możesz zrobić sam i to dokładnie, bez pośpiechu - warunek stabilna pogoda. Dopiero potem grucha z betonem.

Jest to zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż brak chudziaka a jednocześnie niezbyt kosztowne.

Witam z Koszalina

Nie zgadzam się z tobą. W miejscu warstwy piasku zrobisz miejsce na gromadzenie się wody pod ławą fundamentową.

A tak to naprawdę lubicie utrudniać sobie robotę

Przecież wystarczy wykopać rowek zwłaszcza w jak tu w glinie sypnąć troszkę piasku warstwę 3 cm by nie upaprać zbrojenia w glinie przy ego układaniu, które następnie podwieszamy na ułożonych na wierzchu deskach i zalewamy betonem. Wierzcie mi nie ma co sobie utrudniać prac budowlanych tworząc jakieś teorie, przecież budynek i tak będzie stał dziesiątki lat i bez folii pod ławą która nie przedłuży jego żywotności.

Pozdrawiam Jacek

On 2002-06-19 11:34, Abakus wrote:

W miejscu warstwy piasku zrobisz miejsce na gromadzenie się wody pod ławą fundamentową.

Nie, to nie jest prawda. Lejąc ławę na poduszkę z piasku spowodujesz, że opadająca woda z zaprawy unosząc ze sobą drobiny cementu w pewnym zakresie zestali warstwę piasku w poduszce piaskowej. Oczywiście, nie będzie to tak wytrzymały beton jak w ławie ale my przecież cały czas mówimy o chudym betonie. Nie należy się także obawiać utraty "procentów" betonu poprzez dodanie podsypki z piasku - tak jak sugerowałem ten problem załatwi wymieszanie piasku z cementem. Zresztą zawsze część cementu "ucieka" wraz ulewem wody do wykopu czy też poprzez nieszczelny szałunek.

On 2002-06-19 11:34, Abakus wrote:

Wierzcie mi nie ma co sobie utrudniać prac budowlanych tworząc jakieś teorie, przecież budynek i tak będzie stał dziesiątki lat i bez folii pod ławą która nie przedłuży jego żywotności.

Co do tego to całkowicie się z tobą zgadzam

Pozdrawiam

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Wowka dnia 2002-06-19 12:13 ]

Witam ponownie

Co do piasku jestem przeciwny w przypadku gdy sypiemy go na folię ponieważ powstanie tam wanna wypełniona piaskiem w którym zbierać będzie się woda.

Sposób podwieszenia jest to propozycja również można wykonać podkładki z betony w których zatopiony będzie drut.

Pamiętajmy, że układając beton w wykopie nie należy przesadzać z wibrowaniem by nie rozwarstwić mieszanki betonowej. Objawem tego jest pokazanie się nadmiaru wody. Gęstość betonu zawiera ilość wody potrzebną do reakcji wiązania betonu i coś więcej, która zostaje w betonie jako pory.

Kruszywo w betonie jako cięższe opada na dno, woda przy wibrowaniu wypływa na wierzch, rozwarstwienie betonu powoduje to że razem z wodą wypływa cement na wierzch. na nie odwrotnie.

Pozdrawiam Jacek