kodi_gdynia 17.06.2002 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2002 Moi Drodzy mam pytanko jak w tytule. Jestem tuż przed zalaniem ław. Obecnie robię zbrojenie i mam wątpliwości co do chudziaka. Wykopy mam dość dokładne. Grunt to lekka glina. Chciałem wszystko wyłożyć folią na duże zakłady na tym podkładki dystansowe i zbrojenie i wszystko zalać. Jaka jest rola chudziaka. Kolega kierownik twierdzi że stabilizuje i wyrównuje grunt pod ławę. Zgadzam się w 100%. Ważniejszy chyba jest brak ucieczki wody z betonu z ławy. Skoro daję folię to czy mogę nie dać chudziaka. Co o tym sądzicie. Czy wszyscy z was mają chudziaki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Abakus 17.06.2002 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2002 WitamNie ma konieczności zwłaszcza, że dajesz folie ja dałbym tylko na dnie by nie upaprać zbrojenia w glinie. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 17.06.2002 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2002 Potwierdzam. Możesz spokojnie zrezygnować z chudziaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 17.06.2002 06:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2002 Dzięki. Widzę, że mój kierownik chce, aby wszystko było na tip-top. Trudno mu się dziwić. Tak jak mówiłem chcę wyłożyć folią bardzo dokładnie i wywinąć ją do góry. Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 17.06.2002 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2002 Wyrównaj też dno wykopu,ewentualnie zastosuj większy dystans, tak żeby grubość warstwy między zbrojeniem i dnem nie była nigdzie mniejsza niż 4cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 17.06.2002 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2002 Wysokość ławy mam 40cm. Strzemiona mam na wys. 30cm. Jak by nie patrzeć otulina betonu będzie 5cm. Myślę, że ok. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 17.06.2002 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2002 On 2002-06-17 07:10, kodi_gdynia wrote: Chciałem wszystko wyłożyć folią na duże zakłady na tym podkładki dystansowe i zbrojenie i wszystko zalać. Kodi - a czy tę folię kładzisz pod ławę czy między ławę i ścianę fundamentową? Jaka jest jej rola? Jaka to folia? Też chciałbym zrezygnować z chudziaka. PS. Rolą chudziaka jest zabezpieczenie przed wyciekaniem zaczynu cementowego z mieszanki betonowej wylewanej na ławę (Murator 3/2001). [ Ta Wiadomość była edytowana przez: ckwadrat dnia 2002-06-17 10:29 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 17.06.2002 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2002 Ckwadrat - mam pasy foli o szerokości 2,5m. Mam dokładne wykopy o wysokości 60cm i szerokości 60cm. Najpierw wkładam folię na dno wykopu zawijając ją na boki i wywijając ją do góry, tak, że cały wykop /spód i ściany boczne są pokryte folią. Następnie zbrojenie i zalanie. Jak stwardnieje zakładam tę folię na ławy. Folia, zwykła czarna, 0,2mm grubości. U nas jest w rolkach 33m długości i 5m szerokości. Wygląda na solidną, choć pewnie trzeba się znią obchodzić w miarę delikatnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 17.06.2002 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2002 Rolą chudziaka jest też zapewnienie właściwej otuliny : wystarczy nadepnąć na zbrojenie, żeby podkładki dystansowe wbiły się do gliny przebijając przy okazji folię...no i mamy zarówno po otuleniu zbrojenia, jak i po izolacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 17.06.2002 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2002 Alanta ma rację. Chudziak to twarda podstawa pod lanie ław. Pomysłu z folią nie kupuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 17.06.2002 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2002 Zgadza się, ale jeśli przyjmie się, że pracujemy uważnie, a podkładnki dystansowe to nie jakieś tam śmieszne plastiki, tylko betonowe kostki to można uniknąć zagrożenia o którym mówicie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 17.06.2002 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2002 Uważnie ??? No chyba, że będziesz sam rozprowadzał mieszankę i sam wibrował...bo robotników nie upilnujesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 17.06.2002 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2002 Oszczędność to prawie żadna (bez chudziaka) a lanie betonu na ławy trzeba by przeprowadzać b. delikatnie i z małej wysokości. Jednak prawdopodobieństwo, że to się nie uda jest duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 17.06.2002 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2002 Alanta - czytasz mi z ust. Póki co a mam docelowe ogrodzenie, wykopy, zbrojenie - NIE BYŁO NA BUDOWIE NIKOGO OPRÓCZ MNIE I ŻONY. Mam zamówioną gruchę z pompą. Uwaga i rozsądek z mojej strony gwarantowany. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 19.06.2002 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2002 Skoro zatem uniknąć się chudziaka nie da to robić go na budowie, czy lać z gruchy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 19.06.2002 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2002 Rozważ jeszcze następującą ewentualność.Na rozłożoną w wykopie folię (tak jak planujesz)wysyp warstwę ok. 10-15 cm piasku z niewielką ilością cementu najlepiej wymieszanego na sucho w betoniarce. Utworzy to tzw. poduszkę na którą dopiero ułóż zbrojenie ławy bez obawy, że rozerwiesz izolację folii. Wszystko to możesz zrobić sam i to dokładnie, bez pośpiechu - warunek stabilna pogoda. Dopiero potem grucha z betonem.Jest to zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż brak chudziaka a jednocześnie niezbyt kosztowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Abakus 19.06.2002 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2002 Witam z KoszalinaNie zgadzam się z tobą. W miejscu warstwy piasku zrobisz miejsce na gromadzenie się wody pod ławą fundamentową.A tak to naprawdę lubicie utrudniać sobie robotęPrzecież wystarczy wykopać rowek zwłaszcza w jak tu w glinie sypnąć troszkę piasku warstwę 3 cm by nie upaprać zbrojenia w glinie przy ego układaniu, które następnie podwieszamy na ułożonych na wierzchu deskach i zalewamy betonem. Wierzcie mi nie ma co sobie utrudniać prac budowlanych tworząc jakieś teorie, przecież budynek i tak będzie stał dziesiątki lat i bez folii pod ławą która nie przedłuży jego żywotności. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 19.06.2002 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2002 Nie bardzo to zrozumiałem, Abakus. Byłeś przeciwny sypaniu piasku a sam to proponujesz. Podwieszanie zbrojenia na deskach to nie jest komplikowanie sprawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 19.06.2002 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2002 On 2002-06-19 11:34, Abakus wrote: W miejscu warstwy piasku zrobisz miejsce na gromadzenie się wody pod ławą fundamentową. Nie, to nie jest prawda. Lejąc ławę na poduszkę z piasku spowodujesz, że opadająca woda z zaprawy unosząc ze sobą drobiny cementu w pewnym zakresie zestali warstwę piasku w poduszce piaskowej. Oczywiście, nie będzie to tak wytrzymały beton jak w ławie ale my przecież cały czas mówimy o chudym betonie. Nie należy się także obawiać utraty "procentów" betonu poprzez dodanie podsypki z piasku - tak jak sugerowałem ten problem załatwi wymieszanie piasku z cementem. Zresztą zawsze część cementu "ucieka" wraz ulewem wody do wykopu czy też poprzez nieszczelny szałunek. On 2002-06-19 11:34, Abakus wrote: Wierzcie mi nie ma co sobie utrudniać prac budowlanych tworząc jakieś teorie, przecież budynek i tak będzie stał dziesiątki lat i bez folii pod ławą która nie przedłuży jego żywotności. Co do tego to całkowicie się z tobą zgadzam Pozdrawiam _________________ [ Ta Wiadomość była edytowana przez: Wowka dnia 2002-06-19 12:13 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Abakus 19.06.2002 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2002 Witam ponownie Co do piasku jestem przeciwny w przypadku gdy sypiemy go na folię ponieważ powstanie tam wanna wypełniona piaskiem w którym zbierać będzie się woda.Sposób podwieszenia jest to propozycja również można wykonać podkładki z betony w których zatopiony będzie drut. Pamiętajmy, że układając beton w wykopie nie należy przesadzać z wibrowaniem by nie rozwarstwić mieszanki betonowej. Objawem tego jest pokazanie się nadmiaru wody. Gęstość betonu zawiera ilość wody potrzebną do reakcji wiązania betonu i coś więcej, która zostaje w betonie jako pory. Kruszywo w betonie jako cięższe opada na dno, woda przy wibrowaniu wypływa na wierzch, rozwarstwienie betonu powoduje to że razem z wodą wypływa cement na wierzch. na nie odwrotnie. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts