Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Danfoss, regulator pogodowy ECL 210 Comfort

lence

Recommended Posts

Witam

Prosił bym o pomoc w kwesti tego wynalazku.

Otóż jest budynek biurowy. Budynek biurowy ogrzewany jest z miejskiej sieci ciepłowniczej. Postanowiono zoptymalizowac zuzycie ciepła i zamontowano ten oto regulator wraz z zaworem trójdrożnym (chyba oznacza się go jako 3d). Regulator ma jeden czujnik temperatury zewnetrznej. Idea jest podobno taka że, Kiedy zadajemy regulatorowi utrzymywanie temp ekenomicznej (np w weekend) to zawór 3D kryzuje przepływ obniżając temp w budynku do zadanego poziomu. NIE MAMY czujnika temp wewnętrznej. Wg informacji uzyskanej od instalatora regulator na podstawie jakiegoś algorytmu sam dobiera przepływ biorąc pod uwagę temp zew. Moje pytanie jest następujące. Skąd niby regulator ma wiedzieć jaki budynek grzeje i jak dobrać ten przepływ. Czy to urządzenie ma mozlkiwośc ustawienia parametrów dotyczących budynku? Niestety nie mam instrukcji dla instalatora więc nie moge o tym poczytać.

pozdrawiam serdecznie

Hm...nie to że chcę być mądry ale jak ja miałem problemy lub pytania odnośnie swoich regulatorów Danfossa to dzwoniłem do przedstawiciela regionalnego albo kogo kolwiek w Polsce z Danfossa i bardzo fajnie się nam rozmawiało. Bez problemu też regionalny podjechał do mnie do domu i wyjaśnił wszystko na miejscu. Spróbuj. Z moją wiedzą nie pomogę Tobie.

Regulator jest optymalizatorem temperatury powrotu.

Na podstawie Tzew, Tzasilania i Tpowrotu optymalizowana jest krzywa grzewcza i na bieżąco adaptowana.

Jeśli jest czujnik wewnętrzny, optymalizacja jest dokładniejsza, a oszczędność/komfort większy.

http://pl.heating.danfoss.com/PCMPDF/VIKTX249_A266.pdf

Parametry od strony 47.

Pozdrawiam

GREGOR

Widzę Gregor, że ten temat masz dobrze ogarnięty:) Wielkie Dzięki. Mam jeszcze kilka pytań ale najpierw porządnie zapoznam się z tą instrukcją i poobserwuje zachowanie instalacji

pozdrawiam

Zapomniałem o najważniejszym parametrze - Tzadana.

W końcu ma tak regulować aby w pomieszczeniach było tyle ile chcemy.

Pozdrawiam

GREGOR

Mam pierwsze pytanko, które rzuciło mi sie po przeczytaniu instrukcji. My mamy ogrzewanie z miejskiej sieci ciepłowniczej, więc Tzasilania jest podawane z zewnątrz i nie mamy na nie wpływu. Natomiast możemy sterować przepływem (poprzez zawór 3d). Jeżeli przepływomierz nie jest podpięty pod regulator, to w jaki sposób to urządzenie steruje przepływem? W krzywej grzewczej sa tylko parametry takie jak Tzasilania, Tzew i Tzadana. Nie ma mowy o przepływie...

"Zawór regulacyjny z siłownikiem (M2) jest otwierany stopniowo,

jeżeli temperatura zasilania jest niższa od wymaganej, a zamykany

w sytuacji odwrotnej"

tak jak bym sam sobie odpowiedziałem na to pytanie:)

jeżeli chodzi o schemat z instrukcji to najbliższy jest nam schamt z A266.2 (strona 7) z tym ze u nas nie ma CWU. Różnice widze natomiast w sposobie podłączenia zaworu 3d (na schemacie zaznaczony jako M2) u nas jest na zasilaniu a w schemacie na powrocie ( ale jeszcze to sprawdze)

może znajdęgdzieś rysunek naszej instalacji z regulacją pogodową to wrzuce.

Wg dokumentacji projektowej powinnismy mieć klucz aplikacji A230

http://pl.heating.danfoss.com/PCMPDF/VILGH249_A230.pdf

czyli schemat do którego link powyżej.

Rozumiem już w jaki sposób na podstawie temp zewnętrznej regulator steruje przepływem. Natomiast zastanawia mnie fakt że w schemacie zawór z siłownikiem jest zainstalowany na powrocie, a u nas na zasilaniu. Czy ma to znaczenie? No i jeszcze jedna sprawa, mamy wykonany taki patent który nazywają podmieszaniem, czyli na powrocie jest pompa która zasysa czynnik i wtłacza go do zasilania i ta pompa jest podłaczona do regulatora, ale schematu takiego rozwiązania nigdzie nie znalazłem. Podobno ta pompa ma sie załączać kiedy delta temp jest zbyt mała żeby wykorzystać ten czynnik który już wpłynął.

Czy zainstalowanie zaworu 3d z siłownikiem na zasilaniu może być? i co z tym podmieszaniem czy ECL 210 przewidział coś takiego?

no tak powoli zmierzam do tego, że nie działa tak jak to sobie wyobrażałem, bo przy ustawieniu temp ekonomicznej na 12 st nie zamyka przepływu i w sumie w budynku utrzymuje się taka sama temp jak przy nastawie temp komfortu.

ale ok schemat narysuje

a z tym doktoratem to nie dokońca, ale mam wrażenie że dobrze by było poznać to urządzenie bo wydaje mi się że nie wszyscy w moim otoczeniu znają je na tyle ile powinni:)

[ATTACH=CONFIG]230500[/ATTACH]

tak wygląda schemat instalacji. Gdybyś zechciał się wypowiedzieć byłbym wdzięczny

pozdrawiam

Co jest po lewej stronie? Wymiennik + pompa?

Brakuje czujnika temperatury powrotu.

Co jest po prawej stronie? Jest jeszcze jakaś pompka obiegowa?

Możesz wrysować wszystkie zawory zwrotne?

Fotka okolic zaworu 3D też by się przydała.

Pozdrawiam

GREGOR

Edytowane przez xmsg

To jest fragment naszej instalacji zasilanej z miejskiej sieci ciepłowniczej więc po lewej stronie są zawory odcinające dostawcy ciepła a po prawej stronie nasza instalacja. Oni podają czynnik pod odpowiednim ciśnieniem więc u nas żadnych pomp nie potrzebujemy. A zawory zwrotne wrysuje jutro jak zerknę na to.

pozdrawiam

To jest fragment naszej instalacji zasilanej z miejskiej sieci ciepłowniczej więc po lewej stronie są zawory odcinające dostawcy ciepła a po prawej stronie nasza instalacja. Oni podają czynnik pod odpowiednim ciśnieniem więc u nas żadnych pomp nie potrzebujemy. A zawory zwrotne wrysuje jutro jak zerknę na to.

pozdrawiam

Na podanym schemacie jest kilka błędów:

- czujnik zasilania jest po niewłaściwej stronie zaworu 3D (powinien być po prawej)

- pompa obiegowa powinna być po prawej stronie zaworu 3D

- nadal nie wiadomo gdzie jest czujnik powrotu (powinien być bardziej na prawo od zaworu 3D)

Klasyczny pasujący u was układ jest taki:

ecl210_siec_cieplownicza_bezposredni.jpg

Jak się ktoś uprze do zaworu 3D to można dać taki układ:

ecl210_siec_cieplownicza_bezposredni_3d.jpg

Pozdrawiam

GREGOR

Gregor wielkie dzieki, że wogóle czytasz jeszcze ten temat i mi pomagasz. Przepraszam, że moje odp troche trwaja ale często wyjeżdzam i troche mało czasu.

Odnosnie TWoich uwag:

Ad 1. Czujnik temp. zew jest tam gdzie go wrysowałem. Wydaje mi się czy będzie po lewej stronie czy po prawej wielkiego znaczenia nie ma dostajemy stałą temp z sieci więc przed czy za zaworem będzie mierzył to samo. Ale martwi mnie co innego:

Ad 3. Czujnika temp. powrotu nie ma napewno.

Czyli regulator ma w tej chwili nastepuijące dane: Tzew, Tzasilania i koniec. Czy to może działać w ten sposób? Efekt sprawdzony empirycznie jest taki, że: na zewnątrz 8 st, temp komfortu wewnatrz ustawiona na 18 st przepływ 1300 l/h. Przychodzi czas temp ekonomicznej 12 st. Na zewnatrz 8 st a przepływ taki sam. Czyli chyba nie działa. Ale... jak na zewnatrz było 14 st a temp ekonomiczna ustawiona była na 12 st. to faktycznie zamknął do 100l/h.

Co do pompy obiegowej Ad 2. - u nas to podobno nie ma być pompa obiegowa tylko pompa na "podmieszaniu, nie ma powodować obiegu wody w instalacji tylko zasysać wodę z powrotu i walić ją z powrotem do zasilania jeżeli temp powrotu jest za wysoka.

Ale coś mi się to nie klei w całość bo nie ma czujnika tem. powrotu....

Wesołych Świąt:)

Ad 1. Czujnik temp. zew jest tam gdzie go wrysowałem. Wydaje mi się czy będzie po lewej stronie czy po prawej wielkiego znaczenia nie ma dostajemy stałą temp z sieci więc przed czy za zaworem będzie mierzył to samo. Ale martwi mnie co innego:

Chodzi pewnie o czujnik temp. zasilania, a nie zew.

Niestety ma być po prawej stronie zaworu.

Po lewej stronie masz temperaturę z ciepłowni, np.80C,

a po prawej sterownik zmniejsza ją do "pogodowej" np. 30-50 na podstawie Tzew.

Zmniejszanie temperatury jest realizowane zaworem 3D, mieszany jest czynnik z ciepłowni i z powrotu w odpowiednich proporcjach.

Do mieszanie jest potrzebna pracująca pompa na dole zawory 3D.

Zastanawia mnie jak utrzymywany jest "komfort" w biurach.

Na grzejnikach są głowice termostatyczne?

Bo przy stałym przepływie i zasilaniu z ciepłowni, w pomieszczeniach by była sauna.

Druga sprawa, to ten przepływ. Skąd go odczytujesz?

Jak możesz to wejdź w menu sterownika i sprawdź jaki on ma wbity schemat.

Pozdrawiam

GREGOR

schemat.JPGJasne, chodzi o czujnik tem zasilania. To co piszesz jest logiczne i faktycznie tak musi być. Tylko, że ja dałem ciała i źle narysoiwałem schemat. Czujnik jest faktycznie po stronie prawej od zaworu czyli prawidłowo.(wrzucam jeszcze raz poprawiony schemat)

Na grzejnikach mamy zawory termostatyczne więc kazdy w pokoju może sobie regulować.

Przepływ odczytuje z ciepomierza zainstalowanego przez ciepłownię.

Do sterownika mogę wejść ale schematu znaleźć już nie. Przewrtowałem wszystko i nie mogę znaleźć. Poczytam w instrukcji to znajdę.

ALE, w sterowniku widzę, że na zadanej krzywej temperatur dla temp zew. 6 st ( a taką dzisiaj mamy) temp zasilania powinna być 37 st. Od ciepłowni dostajemy 50 st a po naszej stronie na zasilaniu też 50 st. (odczytane na termometrze tuż za czujnikiem tem zasilania). Czyli chyba jednak nie działa tak jak powinno, chociaż jak przyłoże ucho to pompa pracuje więc coś tam miesza, ale chyba nie dokońca tak jak powinno.

[ATTACH=CONFIG]232329[/ATTACH]w sterowniku widzę, że na zadanej krzywej temperatur dla temp zew. 6 st ( a taką dzisiaj mamy) temp zasilania powinna być 37 st. Od ciepłowni dostajemy 50 st a po naszej stronie na zasilaniu też 50 st. (odczytane na termometrze tuż za czujnikiem tem zasilania). Czyli chyba jednak nie działa tak jak powinno, chociaż jak przyłoże ucho to pompa pracuje więc coś tam miesza

Aktualnie zawór 3D jest zamknięty dla pompy.

Czyli pompa pracuje na zwarciu - długo nie popracuje.

Jeśli sterownik nie może osiągnąć "pogodowej" temperatury zasilenia na biuro, to znak, że sterowanie nie działa.

Może ten czujnik zasilenia jest wpięty w sterownik w gniazdo "powrót".

Nie możecie wezwać jakiegoś prawdziwego specjalisty od tego sterownika.

Temat na miejscu załatwi w godzinę.

Tak szkoda czasu na kombinowanie co poprzedni instalator miał na myśli i co chciał osiągnąć.

Może któryś czujnik jest uszkodzony.

Dodatkowo bez czujnika powrotu, sterownik może pracować tylko 'pogodowo",

czyli nie będzie reagował na zapotrzebowanie - mniejsze oszczędności i niższy komfort.

Nie będzie też możliwości ustawiania różnych temperatur eko/komfort.

Pozdrawiam

GREGOR