ramzi_pl 08.01.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Tym inwerterem sie nie podniecaj. Kada gruntowka grzejaca tylko w tanim pradzie nizszymi kosztami eksploatacji ja prezebije i to sporo. Tylko Bufor kosztuje, koszt gruntówki z odwiertami to masakra, kiedy Ci się to wróci w porównaniu z powietrzną - za 20 lat ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ramzi_pl 08.01.2014 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Tylko, ze Ci pisze, ze NIE bedzie miala 3. Przy powietrznej? Na pewno bym bral pod uwage opinie uzytkownikow za opomiarowanych instalacji jesli sie da), a nie podniecal sie tym co tam im sie akurat wpisalo do folderu i uznawal to za jakies kryterium. I masz setki tysięcy użytkowników klimatyzacji, jest tego dużo więcej niż gruntówek, technologia o dekadę bardziej dopracowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 09.01.2014 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 (edytowane) Przy powietrznej? Na pewno bym bral pod uwage opinie uzytkownikow Parametry pracy klimy, pomiar aktualny, nadmuch 450m3/h, temp zew 3,5*, wew 25, temp ogrzanego pow 53* ( ∆T=28*) pobór prądu 1103W, ciepło z klimy 4125W, wyliczony cop=3,74. Edytowane 9 Stycznia 2014 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 09.01.2014 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Parametry pracy klimy, pomiar aktualny, nadmuch 450m3/h, temp zew 3,5*, wew 25, temp ogrzanego pow 53* ( ∆T=28*) pobór prądu 1103W, ciepło z klimy 4125W, wyliczony cop=3,74. Spójż na to z innej strony Podnosisz temperaturę z 3,5C do 53C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 09.01.2014 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 (edytowane) Spójż na to z innej strony Podnosisz temperaturę z 3,5C do 53C Można jeszcze inaczej - wychładzam pow zew z mocą ponad 4kW, nie chce mi się mierzyć temp na zew przy skraplaczu, zwłaszcza że nie znam wydajności wentylatora przy nim. Jak bym policzył to poznałbym straty na przesyle w tym sprzęcie. Edytowane 9 Stycznia 2014 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosio 21.01.2014 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Witamy wszystkich - Ania i Wojtek - czy można delikatnie podłączyć się pod temat?Możliwie najprostszy ,najcieplejszy i najłatwiejszy w użytkowaniu.Taki chcemy właśnie wybudować .Start w lato. Ponieważ jesteśmy tylko we dwójkę to będzie nieduży więc i niedrogi dlatego mogę poszaleć z ociepleniami czy wręcz ciepłymi technologiami. Będzie to trochę przerobiony projekt http://extradom.pl/projekt-domu-z12-WAE1009 w technologii Izodom 2000 -45cm, na płycie podłogowej + opaska 1m XPS. Więźba ze stropem Prefabrykowana , strop ocieplony pewnie wełną skalną 40cm , jak nie da się przy wełnie uzyskać odpowiedniej szczelności to pianka PIR – 5 cm + uzupełnienie wełną. Ogrzewanie podłogowe elektryczne + klimatyzator z funkcja grzania CWU. Może za pół roku wymyślą coś jeszcze lepszego. WM z reku . Okna trzy lub cztero szybowe , jest ich mało więc mogą być b. dobre. Od północnej strony tam gdzie jest wejście nie będzie ich wcale, natomiast w sypialniach będą od zachodu w kuchni od wschodu. W salonie duże okno do podłogi połaciowe+ Balkonowe jako wyjście na taras. Rolety zewnętrzne. Poddasze nieocieplone, nieużytkowe. Domek będzie na wsi 30 km na północ od Wrocławia. Wokół lasy sosnowe – Właściwie to dom będzie prawie w lesie bo od północnej strony na granicy działki jest już las. Działka 13arów prostokąt. Poziom wód gruntowych wysoki.Wszystkie rozwiązania o których tu piszecie dotyczą większych domów i nie wiem czy będą miały zastosowanie w takim małym 198m3 kubatury. Czy ten wariant który sobie wymyśliłem zda egzamin. Chciałbym żeby urządzenia oprócz kabli były możliwie tanie i łatwe do wymiany bo pewnie za parę lat będą to już przeżytki . Napisałem do firmy mont. wentylacje z prośbą o wycenę i dostałem odpowiedź 22k z rekuperatorem chyba Dospel 350. Wydaje mi się że to małe przegięcie. Planuję 3 nawiewy 3 wywiewy.Czy mógłby ktoś doradzić ewentualnie podjąć się wykonania takich instalacji bądź bardziej optymalnych dla takiego domu?Będę wdzięczny za uwagi i rady.Znalazłem jeszcze taką firmę – parametry ścian super , ale chyba jeszcze nikt nie wybudował w tej technologii no i to nie na temat.http://www.ecopasshouse.pl/ecolit.htmlpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 10.03.2014 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Parametry pracy klimy, pomiar aktualny, nadmuch 450m3/h, temp zew 3,5*, wew 25, temp ogrzanego pow 53* ( ∆T=28*) pobór prądu 1103W, ciepło z klimy 4125W, wyliczony cop=3,74. Kbab, z jakiego wzorku to liczysz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 12.03.2014 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Tylko, ze Ci pisze, ze NIE bedzie miala 3. Przy powietrznej? Na pewno bym bral pod uwage opinie uzytkownikow za opomiarowanych instalacji jesli sie da), a nie podniecal sie tym co tam im sie akurat wpisalo do folderu i uznawal to za jakies kryterium. Ciekawe jak to jest ,producenci podają kłamstwa w danych technicznych ,a procesów o niezgodność towaru z umową brak. Ale nawet jeżeli wszyscy podają informacje w oparciu o jakąś normę (złą i nie uwzględniającą wszystkiego) to można porównywać urządzenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 12.03.2014 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Witamy wszystkich Znalazłem jeszcze taką firmę – parametry ścian super , ale chyba jeszcze nikt nie wybudował w tej technologii no i to nie na temat. http://www.ecopasshouse.pl/ecolit.html pozdrawiam Ja znam tą technologię i użytkownika takiego budynku.Te ściany dają taki komfort cieplny jakbyś założył na siebie torbę foliową .Sytuację może uratować wentylacja mechaniczna,ale trudno utrzymać właściwą wilgotność powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 12.03.2014 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Tez jestem ciekaw... I skad dokladny pomiar nadmuchu m3/h? Mam taki maly miernik z wiatraczkiem plus to co producent podaje i mozna w miare trafic:) Wiadomo, to bedzie jakies przyblizenie, ale co za roznica czy z obliczen wyjdzie COP 3,4 czy 3,6? Wiem dokladnie ile pradu pobralo i zapewnilem w ten sposob komfort cieply Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 12.03.2014 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Parametry pracy klimy, pomiar aktualny, nadmuch 450m3/h, temp zew 3,5*, wew 25, temp ogrzanego pow 53* ( ∆T=28*) pobór prądu 1103W, ciepło z klimy 4125W, wyliczony cop=3,74. Kbab, z jakiego wzorku to liczysz? 1005 J/m3 x 28 K x 450 m3/h = 12852000 J = 3,52 kWh 3,52 / 1,103 = 3,18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 12.03.2014 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Mam taki maly miernik z wiatraczkiem plus to co producent podaje i mozna w miare trafic:) Pokaż jak to pilisz miernik wskazuje np 10m/s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 12.03.2014 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Pokaż jak to pilisz miernik wskazuje np 10m/s Mozna przylozyc po calym obszarze gdzie dmucha i policzyc powierzchnie gdzie te m/s sa w miare stale, to sa tylko zgrubne szacunki, trzymam sie glownie wytycznych producenta, przeciez ten wentyl pracuje w stabilnych warunkach, czemu mialby dmuchac inaczej niz podaja? Jako, ze mam juz LG P09RL, to moj pomiar pokazal: temp. zaciagana z domu - 24 stopnie temp. nawiewana z klimy - 47 stopni wentylator dmucha max - 600 m3/h pobor pradu - 820 W na zewnatrz w tym czasie bylo 10 stopni... A wiec: 1005 J/m3 x 23 K x 600 m3/h = 13869000 J = 3,85 kWh COP: 3,85 / 0,82 = 4,69 Wychodzi tylko tylko nieco wiecej niz to, co podaje producent dla +7 stopni, jak dla mnie urzadzenie dziala dokladnie tak, jak to udokumentowano. Ale ten COP to jest nic. W skrocie opisze co daj u mnie w domu zamontowanie klimy. W identycznych warunkach pogodowych (od 2-3 tygodni jest praktycznie tak samo) zuzywalem na CO 2,7 m3 gazu, a wiec ok. 25-26 KWh, teraz klima aby zapewnic komfort pracuje okolo 3 godzin ze srednia moca 0,8 KW. M3 gazu kosztuje mnie ok 2,5 zl, KWh pracy klimy ok 0,57 zl, a wiec: Bylo: 25 KWh z gazu = 2,5 * 2,5 zl = 6,25 zl Jest: 0,8 KW x 3h = 2,4 KWh x 0,57 = 1,37 zl Niech sobie kazdy procentowo wyliczy ile mniej to kosztuje a potem wroci do obywatela TB i przeprasza Ma on duzo racji jesli twierdzi, ze po zamontowaniu ogrzewania z klimy klientom spadly rachunki dla CO. Klima daje komfort od razu i tam gdzie potrzeba, ja u siebie niestety nie moge jej miec tam gdzie to optymalne, ale to co obserwuje teraz pozwala mi powiedziec, iz wlasnie zuzycie spadlo mi ponizej pasywniaka Nie kwestionuje wad ogrzewania klima, wiadomo, jest strumien powietrza (mozna zawsze lopatki skierowac w inna strone), w nocy nie chodzi bo nie musi ale gdyby musiala to ja ja slysze, itd. Natomiast jesli ktos chcialby budowac dom np 150-180 m2 i chcial grzac czystym pradem, to wg mnie spokojnie moze isc w kable i dolozyc z 2 klimy, rachunki beda smieszne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 12.03.2014 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Jako, ze mam juz LG P09RL, to moj pomiar pokazal: Ta klima ma "tylko" A dla grzania (SCOP - 3.4) a działa wystarczająco dobrze!. Ciekawe tylko jak sobie poradzi przy -15/-20. Wychodzi tylko tylko nieco wiecej niz to, co podaje producent dla +7 stopni, jak dla mnie urzadzenie dziala dokladnie tak, jak to udokumentowano. Dzięki za te badanie. Ta informacja jest bardzo cenna. Niech sobie kazdy procentowo wyliczy ile mniej to kosztuje a potem wroci do obywatela TB i przeprasza Problem z TB jest taki, że on nie liczy się z kasą. On proponował Toshibę Daisekai z dedykowaną kanałówką. Same urządzenie kosztuje ok. 8k + 5k za kanałówkę (może być taniej jak sam zrobisz). To jest niewspółmierne do ppci LG jaką podawałem na początku wątku. 3,5k. Różnicą jest to, że dla wymagana jest otwarta przestrzeń którą będziesz ogrzewał (salon, jadalnia i kuchnia) oraz wentylacja wywiewna we wszystkich pomieszczeniach. Klima daje komfort od razu i tam gdzie potrzeba, ja u siebie niestety nie moge jej miec tam gdzie to optymalne, ale to co obserwuje teraz pozwala mi powiedziec, iz wlasnie zuzycie spadlo mi ponizej pasywniaka Nie kwestionuje wad ogrzewania klima, wiadomo, jest strumien powietrza (mozna zawsze lopatki skierowac w inna strone), w nocy nie chodzi bo nie musi ale gdyby musiala to ja ja slysze, itd. Natomiast jesli ktos chcialby budowac dom np 150-180 m2 i chcial grzac czystym pradem, to wg mnie spokojnie moze isc w kable i dolozyc z 2 klimy, rachunki beda smieszne... Dzięki za cenne uwagi praktyczne. O to chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 12.03.2014 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Ta klima ma "tylko" A dla grzania (SCOP - 3.4) a działa wystarczająco dobrze!. Ciekawe tylko jak sobie poradzi przy -15/-20. Dzięki za cenne uwagi praktyczne. O to chodziło. Ponizej -10 odpale podlogowke, ale COP 2,2 daje mi taka sama cene za KWh, co mimo wszystko i tak powoduje, ze przez uzyskanie blyskawicznego komfortu na zawolanie ilosc tych KWh bedzie znacznie mniejsza niz wygrzewanie podlogi. Ja juz CO dzieki klimie zbilem ponizej pasywniaka, teraz pozostaje CWU: albo syfon jaska (mam oddzielny pion na wode szara z glownej lazienki na pietrze) albo jakis puszkowiec (tylko tu znacznie wieksza inwestycja). A na koncu pewnie przejde na czysty prad, bo na co mi gaz tylko na lato na polowe CWU i na zime na pare dni ? Przeciez wtedy oplaty stale mnie zjedza i podbija cene KWh do jakis 50 gr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 12.03.2014 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Jako, ze mam juz LG P09RL, to moj pomiar pokazal: temp. zaciagana z domu - 24 stopnie temp. nawiewana z klimy - 47 stopni wentylator dmucha max - 600 m3/h pobor pradu - 820 W na zewnatrz w tym czasie bylo 10 stopni... A wiec: 1005 J/m3 x 23 K x 600 m3/h = 13869000 J = 3,85 kWh COP: 3,85 / 0,82 = 4,69 Jak wytłumasz w założeniach pobór prądu z rzędu średnich, a wydajność dmuchawy max. Jak w ogóle określać wydajność dmuchawy w klimatyzatorze inwerterowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 12.03.2014 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Jak wytłumasz w założeniach pobór prądu z rzędu średnich, a wydajność dmuchawy max. Jak w ogóle określać wydajność dmuchawy w klimatyzatorze inwerterowym? Ja nie jestem instalatorem, ale z obserwajci wynika, ze nawiew moze miec 3 biegi nie dmucha z "modulacja". To jest pobor pradu max, ten model wiecej z gniazdka nie piociagnie. Przejawiasz postawe, jakbys wiedzial cos, co jest oczywiste i zarzucal mi, ze tego nie wiem. Prosze podaj najlepsza metode zmierzenia COP w warunkach domowych albo zejdz ze mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 12.03.2014 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Ten model pociągnie 6A z gniazdka! To mniej więcej 1170WPytasz co ja wiem.Wiem, że nie da się w domu określić sprawnośi klimy on/off, a tym bardziej inwerterowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 12.03.2014 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 kosio, pochwaliłeś się już przyszłym domem, a tak ogólnie to czego chciałbyś dowiedzieć się? ( bo z twojego tekstu to w sumie nie wiadomo o ci chodzi ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 12.03.2014 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Ten model pociągnie 6A z gniazdka! To mniej więcej 1170W Pytasz co ja wiem. Wiem, że nie da się w domu określić sprawnośi klimy on/off, a tym bardziej inwerterowej. U mnie stoi w instrukcji, ze maks. 3,4 A, mozesz podac linka do Twojej wersji instrukcji tej klimy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts