Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła do CO jako klimatyzator z funkcją grzania

Barth3z

Recommended Posts

• Odpowiedzi 267
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

http://wentsystem.com/pl/klimatyzator-scienny-split-lg-p09rl-standard-inverter-o-mocy-25-kw-wysylka-gratis.html

Pierwszy lepszy wynik z googla

Wytłumacz w takim razie jak twoja klima pociągneła 820W, skoro jej max prąd to 3,4A?

No ja tego urzadzenia nie projektowalem, ja tylko mowie co widze.

Ustawie dzisiaj grzanie na 30 stopni, nawiew na full i zobacze ile pokaze max, ale jak juz mowilem, nie widzialem wartosci chwilowej powyzej 830W, pisze ze 770, moze moj miernik daje 10% bledu, a moze jakis blad sie dopuszcza, ale do 1100 W daleko ...

To co podales to racej DTRka modelu P09RK, nie RL, sam nie wiem czy one sie dokladnie roznia..., ciezko zeby model serii RL mial wersje K9 :p

Edytowane przez miloszenko

• 2 months później...
Miłosz napisz jaka ma histeryze ta klima .Kiedy sie zalacza a kiedy wyłącza.

Pisales ze w nocy nie ma potrzeby aby pracowała dlaczego?

Ile wyzsza temperature masz nastawiona aby w innych pokojach bylo ok.

Co do pobieranej mocy to bierze max 1400W, sprawdzone, wiec to chcialem sprostowac.

Co do histerezy, hmm, dziala to tak, ze na pilocie ustawiam 2 stopnie mniej niz chce miec i wtedy mniej wiecej jest utrzymywana temperatura jaka chce.

Zeby bylo maksymalnie komfortowo ustawiam wentyl na minimum co powoduje, ze wieje slabiej ale dluzej.

Jak sobie pochodzi sobie z godzine to w kazdym pomieszczeniu w domu temperautra rosnie, ile to bede wiedzial jak juz wszystkie czujki podepne i zacznie sie kolejny sezon grzewczy.

Czyli nie ustawiasz na auto?

Masz ją właczoną 24 h na dobę?

Rozumiem ze na te 24h chodzi np tylko 6h?

Ustawiam na auto wteyd kiedy chce utrzymywac konkretna temperature, czyli na 2-3-4 godizny w ciagu dnia, w zaleznosci od tego ile jest stopni na zewnatrz i czy jest slonecznie.

Od 8 marca do dzis uzywalem na rozne sposoby, ale nigdy klima nie czuwala na temp. dluzej niz te 4 godziny, no ale od 8 marca mrozow juz wiekszych nie bylo.

Generalnie nie przeszkadza mi, ze do rana iles tam stopni spadnie, bo jak chce to w salonie w kilka minut uzyskuje oczekiwana temperature.

To jest zupelnie inny swiat niz ogrzewanie podlogowe, teraz niemozliwe jest dom przegrzac...

No tak, u Ciebie sie tego nie zauwazy przy tych 19 stopniach :p

Jak chcesz to przyjedz, zrobimy prosty test ze stoperem w reku, jak wyjdzie na moje to mi zwracasz za klime i zamykasz sie na forum na wieki ok ? :)

Czyli mieszkasz w kominie. :)

Widze jaka jest reakcja temperatury w pomieszczeniach na "koze" 8kW umieszczona mniej wiecej w srodkowej czesci domu. Po 2-3h palenia praktycznie zadna, poza salonem ktory nagrzewa sie do 25*C (mocno rozszczelniam drzwi tarasowe w tym czasie). Zeby zagrzac pozostale pomieszczenia musial bym palic caly dzien. U Ciebie klima 4kW nagrzewa w godzine caly dom. Pobudka! (albo mieszkasz w kominie) ;)

Czyli mieszkasz w kominie. :)

Widze jaka jest reakcja temperatury w pomieszczeniach na "koze" 8kW umieszczona mniej wiecej w srodkowej czesci domu. Po 2-3h palenia praktycznie zadna, poza salonem ktory nagrzewa sie do 25*C (mocno rozszczelniam drzwi tarasowe w tym czasie). Zeby zagrzac pozostale pomieszczenia musial bym palic caly dzien. U Ciebie klima 4kW nagrzewa w godzine caly dom. Pobudka! (albo mieszkasz w kominie) ;)

A czy do tej kozy masz podpiety jakis wentylator ktory rozprowadzilby to cieplo? taki z 400-500m3/h ?

Skoro w czasie palenia w kozie mocno rozszczelniach drzwi tarasowe to myslisz, ze to nie wplywa na kierunek ucieczki cieplego powietrza?

Pokaz mi gdzie napisalem, ze klima nagrzewa caly dom w godzine. Po godzinie czuc roznice, ale startowalo powiedzmy z 21,5 i daje 22 wszedzie.

To jesli policzalna ilosc energii i nie ma tu nic niezwyklego, no ale przeciez Ty na wszystkim sie znasz lepiej to co ja bede dyskutowal...

Poza tym jakbys mial szczelny i porzadnie zaizolowany dom to bys nie musial godzinami w tej kozie palic, a tak palic musisz bo inaczej PC nabije za duzo i by wyszlo, ze mimo PC ogrzewanie za drogie. Mowisz, ze palisz 3 godziny i masz 25 stopni pomimo rozszczelnionych okien? Toz ladujesz wtedy z 15 kWh jak nic do salonu, no tak, ale to sie nie liczy do rachunku CO, to jest tylko dla widoku ognia :p

U mnie przez rozszczelnione okno do domu naplywa powietrze. Mam sprawna wentylacje z odpowiednia iloscia kanalow.

Poki co to Ty musisz sie ratowac "protezami" w stylu grzania klima, bo przy gazie doopsko zmarzlo. :)

Nic nie musze, moge i mam :p

Nawet bez klimy mam niskie rachunki za CO/CWU, w pelni akceptowalne, ale skoro mozna bardziej efektywnie to czemu z tego nie korzystac?

A ta moja proteza dala mi dzisiaj 22,5 stopnia w salonie mimo 33 na zewnatrz, Twoja tez tak moze? :p

Nawet bez klimy mam niskie rachunki za CO/CWU, w pelni akceptowalne [...]

Akceptowac je musisz, bo wyjscia nie masz (chyba, ze proteza), ale na pewno nie sa one niskie.:D

W salonie dzisiaj mialem 24*C. Bez zalaczania klimy. Jesli po 2 czy 3 dniach ciepla musisz juz chlodzic, to cos nie teges.

Akceptowac je musisz, bo wyjscia nie masz (chyba, ze proteza), ale na pewno nie sa one niskie.:D

W salonie dzisiaj mialem 24*C. Bez zalaczania klimy. Jesli po 2 czy 3 dniach ciepla musisz juz chlodzic, to cos nie teges.

Czwarty dzien z rzedu temperatura przebila 30 stopni na zewnatrz, slonce swieci praktycznie non-stop.

Ja mam duuuzo przszklen i wiekszosc na poludnie, wiec ma ktoredy grzac, ale zima tez tedy grzeje:)

Mowisz, ze poprzedniej zimy 2200 zl za CO/CWu to duzo? Wiekszosc grejacych gazem nie miesci sie w 3000 zl...

Acha, moj kociol kosztowal 4,5 brutto, Twoj jakies 15-18 tys wiecej, dosyc, ze wydales wiecej to chlodzic i tak nie mozesz :p

Ktory dzien upalow nie wazne, po 2 tygodniach i kazdy ma za goraco.

• 1 month później...

Witam Forumowiczów

Mam zamiar wybudować Kanadyjczyka

Od firmy budującej otrzymałem propozycję zainstalowania pompy ciepła do grzania całego domu powietrzem za cenę 45 tyś zł ( dom około 120 m2 )

Nie podali jednak jakiej firmy ma ty być PC.

Czy ktoś z was mógłby ze swoje strony podesłać mi jakieś PC które mogą powietrzem ogrzać taki dom ? Koszty instalacji, opinie. [email protected]

Nie interesuje mnie ogrzewanie podłogowe. Nie interesuje mnie ogrzewanie elektryczne.

Czekam na Wasze informacje.

• 1 month później...

A co myślicie o takim układzie ogrzewania jak na poniższych rzutach ?

Opis: Klimatyzator Samsung Classic+ montowany do sufitu. Sterowanie tygodniowe ze Smartfona. Kanały nawiewne to nic innego jak szczelina w warstwie 30cm styropianu. Czerpnia na początku korytarza. Koszty, praktycznie tylko split za 2tys. zł.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=280086&d=1410864714

• 2 weeks później...