Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła do CO jako klimatyzator z funkcją grzania

Barth3z

Recommended Posts

Do takich rzeczy najlepszy jest kanałowy.

Póki co mało producentów mysli o ogrzewaniu kanałowym domów. Jednak pojawiło się niedawno nowe urządzenie samsunga ze sterowanie strefowym:

http://www.hvacr.pl/sterowanie-strefowe-i-wifi-w-nowych-klimatyzatorach-kanalowych-firmy-samsung-4104

• Odpowiedzi 267
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Póki co mało producentów mysli o ogrzewaniu kanałowym domów. Jednak pojawiło się niedawno nowe urządzenie samsunga ze sterowanie strefowym:

http://www.hvacr.pl/sterowanie-strefowe-i-wifi-w-nowych-klimatyzatorach-kanalowych-firmy-samsung-4104

mnie się ta idea tego samsunga bardzo podoba.praktyczne rozwiazanie dla domku mocno enerooszczędnego. ale chyba wtedy kable w podłodze bo jednak małe promieniowanie powinno być dla komfortu.

• 2 months później...
A co myślicie o takim układzie ogrzewania jak na poniższych rzutach ?

Opis: Klimatyzator Samsung Classic+ montowany do sufitu. Sterowanie tygodniowe ze Smartfona. Kanały nawiewne to nic innego jak szczelina w warstwie 30cm styropianu. Czerpnia na początku korytarza. Koszty, praktycznie tylko split za 2tys. zł.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=280086&d=1410864714

Barthz, gdzie na tym rysunku split ma wlot zaciaganego powietrza?

Czy ta klima zaciaga od dolu?

No to super, to w obecnej budowie jesli mi zostanie te 3 tys to takie kanaly moge wykonac i potestowac to rozwiazanie.

Zastanawiam sie tylko czy nie puscic 1 dluzszego do jakiejs wiekszej skrzynki i tam odejsc juz normalnymi kanalami - bedzie mniej dlubania mysle a i przepustnice/anemostaty latwo dostac.

Zwróć tylko uwagę na opór w instalacji. Oryginalny wentylator nie ma dużego sprężu i kanały muszą być bardzo duże, żeby przepchać strumień powietrza na poziomie 600m3/h.

No wlasnie dolozenie skrzynki gdzies "dalej" czy na jakims stryszku pozwala na dopiecie wentyla, ktorego nie byloby slychac :)

Tych kanalow wiadomo jak najmniej, ja bym sie w 15 metrach zmiescil.

• 6 months później...

Pojawił się kolejny bardzo ciekawy produkt:

http://gree.wienkra.pl/produkty/klim...wh12tb-s3.html

SEER: 7,0

SCOP: 5,1 !

Klasa energetyczna chłodenie/grzanie: A++/A+++

Zakres temperatur otoczenia dla chłodzenia °C: -18~54

Zakres temperatur otoczenia dla grzania °C: -30~24 !!!

"Technologicznie dzięki zastosowaniu 2-stopniowej sprężarki klimatyzator U-Crown jest w stanie pracować w każdych warunkach zewnętrznych. To jedyne urządzenie w naszej ofercie o tak szerokim zakresie pracy, w warunkach zimowych pracuje do -30 °C (temperatura na wylocie może osiągnąć do 50 °C gdy temp. otoczenia osiąga -20 ° C), a w ciepłe dni do 54°C (temperatura na wylocie może być obniżona do 13 °C gdy temp. otoczenia wynosi 50°C).

W celu zwiększenia komfortu użytkownika, klimatyzator U-Crown może być obsługiwany za pomocą dowolnego telefonu/tabletu Wifi bazującego na systemie Android lub iOS. Pozwala to na kontrole urządzenia z każdego zakątka domu oraz zwiększa możliwości w zakresie planowania pracy."

:eek:

• 3 months później...
  • 7 months później...

Odgrzeję kotleta.

Ktoś zamontował (oprócz kolegi _Zygfryd_) Gree U Crown?

Bo jestem na etapie negocjacji cenowych, będę wdzięczny za wszelkie uwagi.

PS. Minęło 8 lat od kiedy zacząłem budowę domu i nic, ale to kurna absolutnie nic, się nie zmieniło od tego czasu, w zakresie instalatorów i ich wiedzy.

1. Panie taki klimatyzator to efektywnie grzeje do - 5*C, potem to już taniej czystym prądem,

2. na 140 m2 to Pan potrzebujesz 14 kW mocy,

3. Panie Gree U Crown ma czujnik temp. w jednostce wewnętrznej...;)

Wiem, wiem.... link fajny. W ogóle lubię Adrianie, ten Twój blog.:bye:

Mimo to, powyższe cytaty pochodzą z moich rozmów z ostatnich 2 tygodni.

NIKT absolutnie NIKT się nie pyta co to za dom, w którym ma być zainstalowane urządzenie.

3 kW ogrzeje 30 m2

5 kW ogrzeje 50 m2

itd itd

ŻADEN z instalatorów nie zapytał mnie o rodzaj wentylacji w domu. (ja wiem, że WM nie przeniesie jakichś wielkich porcji energii, ale jednak "miesza" powietrzem).

Polecany mi przez kogoś DOŚWIADCZONY instalator z uporem godnym lepszej sprawy udowodniał mi, że Gree U Crown ma czujnik temp. w jednostce wewnętrznej....

Podałem mu (tydzień przed wizytą w domu) konkretny model, który mnie interesuje (3,5 kW). Twierdzi, że 3,5 kW nie jest w stanie ogrzać/schłodzić ok. 60-70 m2 domu w otwartej przestrzeni. Nie zadał sobie trudu sprawdzenia, że moc max. na grzaniu tej jednostki to 5,4 kW. (na chłodzeniu 4,45kW)

Normalnie idzie się załamać.

W poniedziałek kolejna firma, polecana od jednego z forumowiczów, zobaczymy.

Wiem, wiem.... link fajny. W ogóle lubię Adrianie, ten Twój blog.:bye:

Mimo to, powyższe cytaty pochodzą z moich rozmów z ostatnich 2 tygodni.

NIKT absolutnie NIKT się nie pyta co to za dom, w którym ma być zainstalowane urządzenie.

3 kW ogrzeje 30 m2

5 kW ogrzeje 50 m2

itd itd

ŻADEN z instalatorów nie zapytał mnie o rodzaj wentylacji w domu. (ja wiem, że WM nie przeniesie jakichś wielkich porcji energii, ale jednak "miesza" powietrzem).

Polecany mi przez kogoś DOŚWIADCZONY instalator z uporem godnym lepszej sprawy udowodniał mi, że Gree U Crown ma czujnik temp. w jednostce wewnętrznej....

Podałem mu (tydzień przed wizytą w domu) konkretny model, który mnie interesuje (3,5 kW). Twierdzi, że 3,5 kW nie jest w stanie ogrzać/schłodzić ok. 60-70 m2 domu w otwartej przestrzeni. Nie zadał sobie trudu sprawdzenia, że moc max. na grzaniu tej jednostki to 5,4 kW. (na chłodzeniu 4,45kW)

Normalnie idzie się załamać.

W poniedziałek kolejna firma, polecana od jednego z forumowiczów, zobaczymy.

Trochę się dziwię , że potrzebujesz instalatora .Kup urządzenia i zamontuj.

To nie jest trudne . Może sam dobrać , kupić i zlecić tylko montaż lub uruchomienie.

Piszesz ,że klimatyzator jest w stanie " ogrzać /schłodzić ". Problem w tym .że to inne ilości energii .To co wystarczy do ogrzanie nie wystarczy do schłodzenia .

Przez 1 m2 okna wpada około 500 W ciepła jak świeci słońce , a wypada w zimie max 50 W

Trochę się dziwię , że potrzebujesz instalatora .Kup urządzenia i zamontuj.

To nie jest trudne . Może sam dobrać , kupić i zlecić tylko montaż lub uruchomienie.

Pomysł nie jest zły, mam zaprzyjaźnionego inżyniera, który ogarnia masę rzeczy, gdyby mi pomógł....hm....

Inną sprawą jest to, że urządzenie w jednym ze sklepów internetowych można kupić za 4100 zł. (23%VAT) z dostawą gratis, przy przedpłacie.

Firmy proponują mi od 4100 zł.. (8% VAT + ich montaż), po 4400 zł. netto...:cool:

Piszesz ,że klimatyzator jest w stanie " ogrzać /schłodzić ". Problem w tym .że to inne ilości energii .To co wystarczy do ogrzanie nie wystarczy do schłodzenia .

Przez 1 m2 okna wpada około 500 W ciepła jak świeci słońce , a wypada w zimie max 50 W

Uświadomiłeś mi to już przez pw, za co jestem Ci bardzo wdzięczny. Bo już wiem skąd niższa moc urządzenia w chłodzeniu, a wyższa w grzaniu.

W ogóle, jak się chce i poświęci trochę czasu, to na forum można znaleźć prawdziwą i często bezinteresowną pomoc - nawet zawodowych instalatorów.

Jak zamontuję to się pochwalę, podlicznik już czeka na urządzenie, będą pomiary zużycia energii. Niestety bez "ciepłomierza", czyli bez COPu, ale z porównaniem do COP = 1 z prądu.

Może ktoś, coś, jakieś uwagi o urządzeniu?