Barth3z 01.10.2014 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 Do takich rzeczy najlepszy jest kanałowy. Póki co mało producentów mysli o ogrzewaniu kanałowym domów. Jednak pojawiło się niedawno nowe urządzenie samsunga ze sterowanie strefowym: http://www.hvacr.pl/sterowanie-strefowe-i-wifi-w-nowych-klimatyzatorach-kanalowych-firmy-samsung-4104 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 01.10.2014 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 Póki co mało producentów mysli o ogrzewaniu kanałowym domów. Jednak pojawiło się niedawno nowe urządzenie samsunga ze sterowanie strefowym: http://www.hvacr.pl/sterowanie-strefowe-i-wifi-w-nowych-klimatyzatorach-kanalowych-firmy-samsung-4104 mnie się ta idea tego samsunga bardzo podoba.praktyczne rozwiazanie dla domku mocno enerooszczędnego. ale chyba wtedy kable w podłodze bo jednak małe promieniowanie powinno być dla komfortu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 29.12.2014 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 A co myślicie o takim układzie ogrzewania jak na poniższych rzutach ? Opis: Klimatyzator Samsung Classic+ montowany do sufitu. Sterowanie tygodniowe ze Smartfona. Kanały nawiewne to nic innego jak szczelina w warstwie 30cm styropianu. Czerpnia na początku korytarza. Koszty, praktycznie tylko split za 2tys. zł. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=280086&d=1410864714 Barthz, gdzie na tym rysunku split ma wlot zaciaganego powietrza? Czy ta klima zaciaga od dolu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 29.12.2014 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Barthz, gdzie na tym rysunku split ma wlot zaciaganego powietrza? Czy ta klima zaciaga od dolu? Tak, od dołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 29.12.2014 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 No to super, to w obecnej budowie jesli mi zostanie te 3 tys to takie kanaly moge wykonac i potestowac to rozwiazanie. Zastanawiam sie tylko czy nie puscic 1 dluzszego do jakiejs wiekszej skrzynki i tam odejsc juz normalnymi kanalami - bedzie mniej dlubania mysle a i przepustnice/anemostaty latwo dostac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 29.12.2014 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Zwróć tylko uwagę na opór w instalacji. Oryginalny wentylator nie ma dużego sprężu i kanały muszą być bardzo duże, żeby przepchać strumień powietrza na poziomie 600m3/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 29.12.2014 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Zwróć tylko uwagę na opór w instalacji. Oryginalny wentylator nie ma dużego sprężu i kanały muszą być bardzo duże, żeby przepchać strumień powietrza na poziomie 600m3/h. No wlasnie dolozenie skrzynki gdzies "dalej" czy na jakims stryszku pozwala na dopiecie wentyla, ktorego nie byloby slychac Tych kanalow wiadomo jak najmniej, ja bym sie w 15 metrach zmiescil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 10.07.2015 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Pojawił się kolejny bardzo ciekawy produkt: http://gree.wienkra.pl/produkty/klim...wh12tb-s3.html SEER: 7,0 SCOP: 5,1 ! Klasa energetyczna chłodenie/grzanie: A++/A+++ Zakres temperatur otoczenia dla chłodzenia °C: -18~54 Zakres temperatur otoczenia dla grzania °C: -30~24 !!! "Technologicznie dzięki zastosowaniu 2-stopniowej sprężarki klimatyzator U-Crown jest w stanie pracować w każdych warunkach zewnętrznych. To jedyne urządzenie w naszej ofercie o tak szerokim zakresie pracy, w warunkach zimowych pracuje do -30 °C (temperatura na wylocie może osiągnąć do 50 °C gdy temp. otoczenia osiąga -20 ° C), a w ciepłe dni do 54°C (temperatura na wylocie może być obniżona do 13 °C gdy temp. otoczenia wynosi 50°C). W celu zwiększenia komfortu użytkownika, klimatyzator U-Crown może być obsługiwany za pomocą dowolnego telefonu/tabletu Wifi bazującego na systemie Android lub iOS. Pozwala to na kontrole urządzenia z każdego zakątka domu oraz zwiększa możliwości w zakresie planowania pracy." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 10.07.2015 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 A cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 10.07.2015 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Można znaleźć za 3800 netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 20.10.2015 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Czy ktoś z szanownych kolegów ma tabele z której można wyczytać cop klimatyzatorów lg bądz samsung (raczej tańsze modele) w minusowych temperaturach zewnętrznych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 17.06.2016 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 Odgrzeję kotleta. Ktoś zamontował (oprócz kolegi _Zygfryd_) Gree U Crown? Bo jestem na etapie negocjacji cenowych, będę wdzięczny za wszelkie uwagi. PS. Minęło 8 lat od kiedy zacząłem budowę domu i nic, ale to kurna absolutnie nic, się nie zmieniło od tego czasu, w zakresie instalatorów i ich wiedzy. 1. Panie taki klimatyzator to efektywnie grzeje do - 5*C, potem to już taniej czystym prądem, 2. na 140 m2 to Pan potrzebujesz 14 kW mocy, 3. Panie Gree U Crown ma czujnik temp. w jednostce wewnętrznej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 17.06.2016 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 ...PS. Minęło 8 lat od kiedy zacząłem budowę domu i nic, ale to kurna absolutnie nic, się nie zmieniło od tego czasu, w zakresie instalatorów i ich wiedzy…... Widać ciągle źle szukasz Tutaj znajdziesz informacje nt ogrzewania domu klimatyzatorami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 17.06.2016 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 Wiem, wiem.... link fajny. W ogóle lubię Adrianie, ten Twój blog. Mimo to, powyższe cytaty pochodzą z moich rozmów z ostatnich 2 tygodni. NIKT absolutnie NIKT się nie pyta co to za dom, w którym ma być zainstalowane urządzenie. 3 kW ogrzeje 30 m2 5 kW ogrzeje 50 m2 itd itd ŻADEN z instalatorów nie zapytał mnie o rodzaj wentylacji w domu. (ja wiem, że WM nie przeniesie jakichś wielkich porcji energii, ale jednak "miesza" powietrzem). Polecany mi przez kogoś DOŚWIADCZONY instalator z uporem godnym lepszej sprawy udowodniał mi, że Gree U Crown ma czujnik temp. w jednostce wewnętrznej.... Podałem mu (tydzień przed wizytą w domu) konkretny model, który mnie interesuje (3,5 kW). Twierdzi, że 3,5 kW nie jest w stanie ogrzać/schłodzić ok. 60-70 m2 domu w otwartej przestrzeni. Nie zadał sobie trudu sprawdzenia, że moc max. na grzaniu tej jednostki to 5,4 kW. (na chłodzeniu 4,45kW) Normalnie idzie się załamać. W poniedziałek kolejna firma, polecana od jednego z forumowiczów, zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 17.06.2016 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 Dzięki A z firmami nie jest tak źle. Na rynku jest naprawdę dużo doświadczonych firm. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 18.06.2016 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2016 Minusem klimakonwktorów zasilanych pompą ciepła jest to, że potrzebują znacznie wyższych temperatur niż podłogówka. Ciekawe stwierdzenie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 18.06.2016 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2016 Wiem, wiem.... link fajny. W ogóle lubię Adrianie, ten Twój blog. Mimo to, powyższe cytaty pochodzą z moich rozmów z ostatnich 2 tygodni. NIKT absolutnie NIKT się nie pyta co to za dom, w którym ma być zainstalowane urządzenie. 3 kW ogrzeje 30 m2 5 kW ogrzeje 50 m2 itd itd ŻADEN z instalatorów nie zapytał mnie o rodzaj wentylacji w domu. (ja wiem, że WM nie przeniesie jakichś wielkich porcji energii, ale jednak "miesza" powietrzem). Polecany mi przez kogoś DOŚWIADCZONY instalator z uporem godnym lepszej sprawy udowodniał mi, że Gree U Crown ma czujnik temp. w jednostce wewnętrznej.... Podałem mu (tydzień przed wizytą w domu) konkretny model, który mnie interesuje (3,5 kW). Twierdzi, że 3,5 kW nie jest w stanie ogrzać/schłodzić ok. 60-70 m2 domu w otwartej przestrzeni. Nie zadał sobie trudu sprawdzenia, że moc max. na grzaniu tej jednostki to 5,4 kW. (na chłodzeniu 4,45kW) Normalnie idzie się załamać. W poniedziałek kolejna firma, polecana od jednego z forumowiczów, zobaczymy. Trochę się dziwię , że potrzebujesz instalatora .Kup urządzenia i zamontuj. To nie jest trudne . Może sam dobrać , kupić i zlecić tylko montaż lub uruchomienie. Piszesz ,że klimatyzator jest w stanie " ogrzać /schłodzić ". Problem w tym .że to inne ilości energii .To co wystarczy do ogrzanie nie wystarczy do schłodzenia . Przez 1 m2 okna wpada około 500 W ciepła jak świeci słońce , a wypada w zimie max 50 W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 18.06.2016 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2016 Trochę się dziwię , że potrzebujesz instalatora .Kup urządzenia i zamontuj. To nie jest trudne . Może sam dobrać , kupić i zlecić tylko montaż lub uruchomienie. Pomysł nie jest zły, mam zaprzyjaźnionego inżyniera, który ogarnia masę rzeczy, gdyby mi pomógł....hm.... Inną sprawą jest to, że urządzenie w jednym ze sklepów internetowych można kupić za 4100 zł. (23%VAT) z dostawą gratis, przy przedpłacie. Firmy proponują mi od 4100 zł.. (8% VAT + ich montaż), po 4400 zł. netto... Piszesz ,że klimatyzator jest w stanie " ogrzać /schłodzić ". Problem w tym .że to inne ilości energii .To co wystarczy do ogrzanie nie wystarczy do schłodzenia . Przez 1 m2 okna wpada około 500 W ciepła jak świeci słońce , a wypada w zimie max 50 W Uświadomiłeś mi to już przez pw, za co jestem Ci bardzo wdzięczny. Bo już wiem skąd niższa moc urządzenia w chłodzeniu, a wyższa w grzaniu. W ogóle, jak się chce i poświęci trochę czasu, to na forum można znaleźć prawdziwą i często bezinteresowną pomoc - nawet zawodowych instalatorów. Jak zamontuję to się pochwalę, podlicznik już czeka na urządzenie, będą pomiary zużycia energii. Niestety bez "ciepłomierza", czyli bez COPu, ale z porównaniem do COP = 1 z prądu. Może ktoś, coś, jakieś uwagi o urządzeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 18.06.2016 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2016 ……. Może ktoś, coś, jakieś uwagi o urządzeniu? No właśnie. Poza ulotką trudno coś znaleźć. Ani etykiety, ani arkusza danych. Tabel mocy też nie znalazłem. Na http://www.eurovent-certification.com też tej jednostki nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 18.06.2016 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2016 Ponoć to to samo, z tej samej fabryki....ale pewności nie mam. http://www.sinclair.pl/static/uploaded_files/media-08-2015/el-ash13aia.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts