ProStaś 18.07.2016 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 No i U-Crown zawitał u mnie w domu. Cichy skurcybyk I całkiem gładko wygląda, w około 40 minut chłodząc na 21*C (dłużej nie mogłem, bo mi żona oprotestowała działanie) zeżarł jakiś 0,1 kWh w taniej taryfie, czyli 3 grosze.... Podlicznik założony tylko na Gree, zobaczymy jak będzie sobie dawał radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 18.07.2016 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 trochę za ambitnie to zużycie policzyłeś, dla przykładu klima 3,5kW chłodu bierze w klasie A+++ 0,850kWh / na godzinę pracy.Jak masz U crown 3,5 to on bierze jakieś 0,95kWh x 40 minut to wziął jakieś 0,63 kWh chyba że żona zabrała Ci pilota i z cool przełączyła na fan wtedy to możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 18.07.2016 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 Hehehe....tyle poszło z podlicznika. A ustawień się uczę, temp. zadana 21C, trzeci bieg wentylatora i tak sobie chodził te 40 minut. Na zewn. za zimno na klimę i za ciepło na grzanie. W sumie na eksperymentach (chłodzenie na 16C i grzanie 30C) zeżarł ok. 0,5 kWh. Na razie absolutnie za wcześnie na wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil.szymczak 05.08.2016 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 ProStaś jak sprawuje się Gree? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 05.08.2016 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 Tu trochę więcej. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?275600-Gree-U-Crown-w-praktyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil.szymczak 06.08.2016 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 Czytałem oczywiście, ale trochę minęło, a kolega pisał opinie po kilku godzinach pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 18.09.2016 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2016 (edytowane) Witajcie.A mnie zaciekawiły jeszcze prostsze rozwiązania - taki najtańszy inverter LG potrafi mieć COP w okolicy 3 przy -15/20 *C a kosztuje 2000zl - LG Basic E12EL. Liczyłem to z karty katalogowej http://www.lg.wienkra.pl/files//BASIC/Dokumentacja techniczna.pdf dzieląc maksymalną moc grzewczą przez moc pobieraną, czy dobrze to liczę? Może brakuje mi w obliczeniach odszraniania itp? Czemu "prawdziwe" pompy ciepła GW są nieporównywalnie droższe od klimatyzatorów? Dodatkowo ten LG przy 7/20 *C ma COP 3.8 może można wymiennik zewnętrzny zatopić w glikolu z GWC i wyszłaby z tego PC grunt-powietrze z prawie stałym COP. I dodatkowy zysk przy klimatyzacji w lecie bo zamiast pracować przy temperaturach 30/24 *C pracowalaby z 7/24 *C (niestety katalog nie podaje jaki byłby COP przy takiej kombinacji chłodzenia ale pewnie bardziej niż niezły). Edytowane 18 Września 2016 przez ACCel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil.szymczak 14.10.2016 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Witajcie. A mnie zaciekawiły jeszcze prostsze rozwiązania - taki najtańszy inverter LG potrafi mieć COP w okolicy 3 przy -15/20 *C a kosztuje 2000zl - LG Basic E12EL. Liczyłem to z karty katalogowej http://www.lg.wienkra.pl/files//BASIC/Dokumentacja techniczna.pdf dzieląc maksymalną moc grzewczą przez moc pobieraną, czy dobrze to liczę? Może brakuje mi w obliczeniach odszraniania itp? Czemu "prawdziwe" pompy ciepła GW są nieporównywalnie droższe od klimatyzatorów? Dodatkowo ten LG przy 7/20 *C ma COP 3.8 może można wymiennik zewnętrzny zatopić w glikolu z GWC i wyszłaby z tego PC grunt-powietrze z prawie stałym COP. I dodatkowy zysk przy klimatyzacji w lecie bo zamiast pracować przy temperaturach 30/24 *C pracowalaby z 7/24 *C (niestety katalog nie podaje jaki byłby COP przy takiej kombinacji chłodzenia ale pewnie bardziej niż niezły). Dobrze liczysz, tylko pamiętaj jak liczysz max moc grzewcza to dziel przez max moc pobieraną*a nie nominalną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts