Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła do CO jako klimatyzator z funkcją grzania

Barth3z

Recommended Posts

Witam

W wątku "Ogrzewający elektrycznością wystąp", post #21796 napisałem;

Przed 15 laty zamieszkałem w domu ok. 220 m2 , 770m3, zbudowanym z kształtek styropianowych Thermomur - takich jak u Jaśka. Okna standardowe dwuszybowe, styropian w podłodze tylko 6 cm. Według dzisiejszych standardów DURSZLAK. Dom w całości ogrzewany elektrycznie, nie chciałem gazu, choć był w ulicy.

Do 2006 roku grzałem częściowo podłogówką, częściowo - tam gdzie mam drewniane podłogi, grzejnikami ściennymi płytami marmurowymi. Moc ogrzewania ok. 20 kW. Ciepła woda z podgrzewaczy przepływowych.

Do 2006 roku średnie roczne zużycie energii wynosiło łącznie 20 - 23 MWh ( w tym bytowej), w zależności od tęgości zimy. Nie miałem i nie mam żadnego podlicznika. Taryfa G 12 W, dostawca Tauron.

W lutym 2006 zamontowałem 3 inverterowe jednostki PP o łącznej mocy nominalnej 16,9 kW, nominalny COP ~ 4, którymi zasadniczo grzeję cały dom. oprócz dwóch stryszków i pralni (nieogrzewane). Są skuteczne do -12 C*, poniżej ogrzewanie tradycyjne.

Ilość i zwyczaje domowników nie uległy istotnym zmianom,a średnie zużycie prądu na cele bytowe - szacowane na podstawie zużycia letniego, wynosi ok. 4,8 MWh rocznie.

Od 7 lat zużywam rocznie 10 -12 MWh, znów w zależności od temperatur zimowych.

W tym samym domu, z podobnym zużyciem na cele bytowe, zużywam ok. 10 MWh mniej, co przy średniej cenie prądu 0,43 za kW daje oszczędność 4300 zł w stosunku rocznym.

Zaznaczam; ten sam dom, te same warunki użytkowania.

Jeśli przyjąć, że poprzednio na ogrzewanie wychodziło 16 - 19 MWh, a obecnie 5 - 7 można policzyć, że faktycznie osiągany średnioroczny COP przekracza 2,7.

Inwestycja kosztowała mnie ok. 13 tys zł ( z montażem ). Kto chce niech liczy czas "zwrotu"

edit podłogówka kablowa

Dziś klimatyzatory są znacznie bardziej zaawansowane, stąd nie zdziwi mnie rzeczywisty SCOP powyżej 3,5, a może nawet sięgający 4.

Pozdrawiam

Pratchawiec

• Odpowiedzi 267
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziś klimatyzatory są znacznie bardziej zaawansowane, stąd nie zdziwi mnie rzeczywisty SCOP powyżej 3,5, a może nawet sięgający 4.

Zbyt optymistycznie zakladasz. Jesli dla dedykowanych pomp PW (a to chyba "szczyt" w tej technologii jak sadze) wspolczynnik SPF nie osiaga takich wartosci, to dla klimatyzatora ktory jest pompa PP (pracuje na wyzszym skraplaniu) nie ma najmniejszych szans na osiagniecie takich wartosci jak podales. Tak mi podpowiada inzynierski "nos" i zdrowy rozsadek. :)

http://energimyndigheten.se/sv/Hushall/Testerresultat/Testresultat/Luftluftvarmepumpar-2013-2009/?tab=2

Årsvärmefaktor = SCOP.

Dane dla Borås.

Oczywiscie SCOP bedzie sie roznil zaleznie od polozenia domu jak i zapotrzebowania na CO.

Dzięki za link. Ciekawe wyniki.

Weźmy zatem na tapetę LG Prestige (wersja Nordic - praca do -25)

Malmö (8,2 º C) Dom z zapotrzebowaniem na ciepło 9100 kWh / rok

SCOP 4.0

Moja lokalizacja:

"prawie" Wrocław (9,1º C) Dom o zapotrzebowaniu ok. 2500 kWh / rok

czy SCOP nie wyjdzie spokojnie ponad 4 ?

EDIT: Wersja nordycka LG ma SCOP podany przez producenta 4.6

Edytowane przez Barth3z

Zbyt optymistycznie zakladasz. Jesli dla dedykowanych pomp PW (a to chyba "szczyt" w tej technologii jak sadze) wspolczynnik SPF nie osiaga takich wartosci, to dla klimatyzatora ktory jest pompa PP (pracuje na wyzszym skraplaniu) nie ma najmniejszych szans na osiagniecie takich wartosci jak podales. Tak mi podpowiada inzynierski "nos" i zdrowy rozsadek. :)

Kolega napisał jak jest przy starych klimach. Zasugerował ,że teraz może być lepiej.

Podał SCOP 2,7 ,co pozwala w odniesieniu do prądy na amortyzację po 3 latach.

Ja mam podobne obserwacje ale w stosunku do oleju.

Oczywiście dla gruntówki wyjdzie lepiej.Ale obecnie problemem nie są nowo budowane domy tylko istnieją (jest ich znacznie więcej)

W lutym 2006 zamontowałem 3 inverterowe jednostki PP.

Podaj model tego klimatyzatora. Zobaczymy co producent podaje w karcie katalogowej. Wtedy będzie można pogdybać.

Napisz jeszcze jakie masz odczucia komfortu przy ogrzewaniu tylko klimatyzatorami.

Edytowane przez Barth3z

Kolega napisał jak jest przy starych klimach. Zasugerował ,że teraz może być lepiej.

Podał SCOP 2,7 ,co pozwala w odniesieniu do prądy na amortyzację po 3 latach.

Ja mam podobne obserwacje ale w stosunku do oleju.

Oczywiście dla gruntówki wyjdzie lepiej.Ale obecnie problemem nie są nowo budowane domy tylko istnieją (jest ich znacznie więcej)

Ale ja niczego z faktow ktore podal nie zakwestionowalem. Odnioslem sie jedynie scepytcznie do prognoz 'postepu technicznego" SPFa w takim ukladzie "siegajacego 4". IMHO to niewykonalne i SPF w okolicach 3 przy uzyciu klimatyzatorow bedzie juz ogromnym sukcesem, mozliwym do osiegniecia tylko w rejonie cieplutkiego Opola, gdzie kolega Pratchawiec ma zapewne "mierzony" dom. W innym rejonie kraju to szczyt nieosigalny raczej. :)

Z tej tabelki wynika jeszcze jedna bardzo ciekawa prawidłowość

COP dla mocy inwertera 100 % =3,7

ale dla pracy z mocą 50% 5,1

A PC inwertery pracują zazwyczaj z modulacją ,natomiast dane techniczne podawane są dla 100 %

"Ciekawa" chyba. Pewnie dla +10*C ;)

Czyli wystarczy do domu kupic przewymiarowana pompe gruntowa inwertorowa, zeby "dorobic sie" jakis fantastycznych wartosc SPFa (bo zasada podobna)? Oj nie sadze.

"Ciekawa" chyba. Pewnie dla +10*C ;)

Dla 7oC. Dla 2oC podają 4,6.

Ale dla SCOP'a brana jest temp. średniosezonowa.

Czyli wystarczy do domu kupic przewymiarowana pompe gruntowa inwertorowa, zeby "dorobic sie" jakis fantastycznych wartosc SPFa (bo zasada podobna)? Oj nie sadze.

Coś w tym musi być, bo Daikin właśnie taką zbudował i planuje lada chwila sprzedaż. Podobno COP'a podają powyżej 6 ... ;)

Edytowane przez Barth3z

Dla 7oC. Dla 2oC podają 4,6.

Ale dla SCOP'a brana jest temp. średniosezonowa.

Niewiele sie pomylilem.

Twoj dom potrzebije 75% energii w duuuuzo nizszym przedziale temperatur. To sa zwykle manipulacje cyferkami na ktore ma sie nabrac niezorientowany klient.

Coś w tym musi być, bo Daikin właśnie taką zbudował i planuje lada chwila sprzedaż. Podobno COP'a podają powyżej 6 ... ;)

COP to sobie moze miec. Dal Ciebie sie liczy SPF a ten bedzie ..... 4,2? :D

Edytowane przez Pyxis

Z tej tabelki wynika jeszcze jedna bardzo ciekawa prawidłowość

COP dla mocy inwertera 100 % =3,7

ale dla pracy z mocą 50% 5,1

A PC inwertery pracują zazwyczaj z modulacją ,natomiast dane techniczne podawane są dla 100 %

Tabelka przyjmie wszystko, zwłaszcza dane producenta, rzeczywistość te dane zweryfikuje, prosty kalkulator sprawności klimatyzatora jest w arkuszu z mojej stopki.

Niewiele sie pomylilem.

Twoj dom potrzebije 75% energii w duuuuzo nizszym przedziale temperatur. To sa zwykle manipulacje cyferkami na ktore ma sie nabrac niezorientowany klient.

To prawda ... W domu "zwykłym" powietrzna pompa ciepła będzie sobie nabijała COP'a (grzała) już od 15oC na zewnątrz. U mnie włączy się przy znacznie niższych temperaturach zewnętrznych co spowoduję niższą efektywność.

Ale tak samo spadnie SCOP dla pompy ciepła p-w jak i p-p, więc tak jak pisałem wcześniej, należy patrzeć na różnicę w SCOP dla różnych urządzeń.

Czyżbyś między wierszami chciał przemycić stwierdzenie - tylko gruntowa ? ;)

Edytowane przez Barth3z