kbab 08.12.2013 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 To samo co inni do innych domów - taniego w zakupie i eksploatacji systemu grzewczego Uważam (z doświadczenia), że najbardziej komfortowy jest system mieszany tj posiadający możliwości akumulacji ciepła jak również szybkiego ogrzania domu. Dlatego skłaniałbym się do podłogówki + klima, taki system pozwoli utrzymać odpowiednią temp w czasie kiedy nie ma nikogo w domu jak i szybko ją doprowadzić do komfortowej kiedy potrzebujemy. Średnia temp w domu byłaby niższa co przekłada się na niższe koszty eksploatacji. Dodam, że dzisiejsze pc (multisplit) mogą z powodzeniem pracować w takim systemie tj ogrzewać podłogówkę, cwu i powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.12.2013 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 No tak... Zapomnialem ze twoja jest najlepszejsza i najtansza... Przedstawisz jskies niezalezne testy, certyfikaty itd? Czy tez twierdzisz ze nie ma samochodow co spalaja mniej od twojego ? Bo zaczynasz troszke przypominacjazde na tym samym wozku. Nie ma mozlieosci ze sa oroduktu lepsze... I lepszejsze? Ty mi za to zaczynasz przypominac kogos innego z tymi swoimi certyfikatami i testami niezaleznymi. Inna chce faktur, a Ty sie na te testy uparles.Wlacz koorwa myslenie zamiast szukania "testow i certyfikatow". I na Boga zacznij czytac posty ze zrozumieniem! Ja o chlebie, a Ty o niebie. Slowo pisane ma to do siebie, ze jak za pierwszym czytaniem nie zalapiesz, to mozesz i 10x przeczytac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.12.2013 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Zakladam ze jestes inteligietna osoba i jestes w stanie sobie wyobrazic sytuacje gdy 14kW PC oddaje 7kW pobierajac np. 1.2 kW... Bo nie wiem jak Twoj ale moj samochod pali mniej na nizszych obrotach przy 90km/h anizeli 140... Tak samo korzystniejsze sa nizsze obroty od wyzszych ... Nie zrozumiqles wogole mojej analogii z autkiem. Chcialem powiedzic tylko tyle, ze podanie jakiegos parametru (czy to bedzie COP, czy spalanie autka) wyrwanego z kontekstu, moze wprowadzic czytajacego w blad, pomimo ze wartosc ta jest do osiagniecia w specyficznych warunkach. Ne jest to jednak wartosc "eksploatacyjna". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.12.2013 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Czyżbyś między wierszami chciał przemycić stwierdzenie - tylko gruntowa ? Staram sie "przemycic" twierdzenie, ze do Twojego domku to cokolwiek, ale KOMFORTOWO. Koszty CO bedziesz mial "gowniane" co bys nie zastosowal. Komfort uzytkowanie nie jest juz taki pewny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 08.12.2013 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Witam Klimatyzatory o których pisałem wyżej to: 2 x Fujitsu AWY 14 LSAZ, moc grzewcza nominalna 6,8 kW, COP nominalny 3,96 - w późniejszym marketingu "NOCRIA" szczegółowe dane znalazłem tu:http://r410a.ru/upload/general/awy14lsaz%20aoy14lsawc.pdf 1 x Fujitsu AOY 9 LFBC, moc grzewcza nominalna 3,6 kW, COP nominalny 4,04 tabelka z jakiegoś testu - http://www.saastaenergiaa.fi/tiedostot/spn_testi.pdf Maszyny sprzed lat ośmiu, dedykowane do grzania do > -10 C. Co do komfortu; Przeciągów nie ma. Jest szum mniejszy, większy lub wręcz duży. Dla mnie podobny do szumu fal na morzu. Napisałem przy okazji innej dyskusji; Zwracam uwagę na jeszcze jedną kwestię. Podawane w prospektach reklamowych informacje o cichej pracy jednostek wewnętrznych są prawdziwe, o tyle tylko o ile dotyczą najniższych ich biegów i co za tym idzie wydajności, czy to chłodniczej czy cieplnej. Dla mocy nominalnych wentylatory w/w jednostek muszą pracować na full. Dlatego przy doborze należy je przewymiarowywać tak, by oczekiwaną charakterystykę pracy uzyskiwały co najwyżej na biegach średnich. Dotyczy to również jednostek inverterowych. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.12.2013 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Dla mnie podobny do szumu fal na morzu. Czyli np dla mnie na dluzsza mete (kilka godzin) nie do wytrzymania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 08.12.2013 14:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Pratchawiec, dzięki za bardzo konkretne wnioski.Porównałem twoje urządzenia do tego LG, o którym pisałem w pierwszym poście i jeśli chodzi o poziom szumów, to ten LG przy pracy na maxa szumi tak jak u ciebie na LOW. A średni przepływ powietrza w LG to tak jak u ciebie super quiet.Natomiast u ciebie urządzenie z COP'em ok. 4 dało SCOP na poziomie 2,7. Analogicznie licząc dla LG z COP=5,6, SCOP realny powinien przekroczyć 4 (oczywiście mowa o pracy LG w twoim domu, w twoim regionie). Pyxis, właśnie dlatego, że koszty utrzymania ciepła (zakładając PC) bedą gówniane, to dlatego na znaczeniu przybiera wartość inwestycyjna systemu grzewczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 08.12.2013 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 (edytowane) Uważam (z doświadczenia), że najbardziej komfortowy jest system mieszany tj posiadający możliwości akumulacji ciepła jak również szybkiego ogrzania domu. Dlatego skłaniałbym się do podłogówki + klima, taki system pozwoli utrzymać odpowiednią temp w czasie kiedy nie ma nikogo w domu jak i szybko ją doprowadzić do komfortowej kiedy potrzebujemy. Średnia temp w domu byłaby niższa co przekłada się na niższe koszty eksploatacji. Dodam, że dzisiejsze pc (multisplit) mogą z powodzeniem pracować w takim systemie tj ogrzewać podłogówkę, cwu i powietrze. ja też popieram takie rozwiązanie i mam zamiar sprawdzić to w praktyce , w przyszłym tygodniu odpalam klimę . na razie walczę z ustawieniami sterowników kabli Edytowane 8 Grudnia 2013 przez qubic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.12.2013 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 (edytowane) Pyxis, właśnie dlatego, że koszty utrzymania ciepła (zakładając PC) bedą gówniane, to dlatego na znaczeniu przybiera wartość inwestycyjna systemu grzewczego. Poki co wodna podlogowka pedzona grzala i szczesliwys jak prosie w blocie. Klimatyzator na letnie upaly. Edytowane 8 Grudnia 2013 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.12.2013 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 A wiec wszystkie dane, czy to PC, AGD czy samochody sa wyrwane z kontekstu... I nie ma sie co nimi sugerowac. A pytalem powaznie, czy Twoja PC brala udzial w jakims niezaleznym tescie? Nie. Twoje takie byly i do nich sie odnioslem podajac analogiczny przyklad dla (bliskich Ci mentalnie) spraw motoryzacji. Widze jednak, ze trybisz jak "dizelek" w zimie. Jasne, ze brala. W Miss Polonia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 08.12.2013 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 ja też popieram takie rozwiązanie i mam zamiar sprawdzić to w praktyce , w przyszłym tygodniu odpalam klimę . na razie walczę z ustawieniami sterowników kabli Masz coś na wzór Samsunga EHS czy po prostu osobna klima i osobna PC do podlogówki i CWU ? Jeśli jednak podłogówka ma być, to co powiecie na taką PC?: http://www.jula.pl/pompa-ciepa-powietrze-woda-6-3kw-416107 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.12.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Jeśli jednak podłogówka ma być, to co powiecie na taką PC?: http://www.jula.pl/pompa-ciepa-powietrze-woda-6-3kw-416107 Na forum w watku pomp PW byla "omawiana" jakies 3 mce temu. Poszukaj. W porownaniu z grzaniem klima to jest alternatywa nie do pogardzenia. No i dla domu o tak malym zapotrzebowaniu na cieplo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 08.12.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Masz coś na wzór Samsunga EHS czy po prostu osobna klima i osobna PC do podlogówki i CWU ? Jeśli jednak podłogówka ma być, to co powiecie na taką PC?: http://www.jula.pl/pompa-ciepa-powietrze-woda-6-3kw-416107 rozczaruję cię mam kable w wylewce i tanią klimę z Casto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 08.12.2013 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Dzięki Pyxis. Poczytałem, ale nie ma nic konkretnego. Nie ma jeszcze śmiałka, który pochwaliłby się pracą takiej PC u siebie w domu.Oglądając kartę katalogową można zobaczyć, że PC Jula przy -15oC daje moc ok. 4kW. Tyle samo co powietrzna pompa LG ale porównując pobór energii w tych warunkach wychodzi, że Jula ma COP nieco ponad 2, a LG ok. 4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.12.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Oglądając kartę katalogową można zobaczyć, że PC Jula przy -15oC daje moc ok. 4kW. Tyle samo co powietrzna pompa LG ale porównując pobór energii w tych warunkach wychodzi, że Jula ma COP nieco ponad 2, a LG ok. 4. Ten LG nie wiem czy ma SPF=4 przy +7*C. Widze nadal nabierasz sie na takie bajki. Rozrozniej COP od SPF. Sama wartosc COP jest dla Ciebie jako uzytkownika i tego co placi za prad bezuzyteczna wartoscia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 08.12.2013 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 (edytowane) Nie, nie nabieram się. Liczę tylko dla porównania wg danych katalogowych obu pomp.Jula pracuje niby do -25oC, pewnie poniżej -15oC non stop leci na grzałce, ale to może być wystarczające jako uzupełnienie dla klimatyzatorów i dla grzania CWU. qubic, ja jestem jednak za rurkami w podłodze. Bardziej uniwersalne. Edytowane 8 Grudnia 2013 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.12.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Pyxis.... jak SPF bedzie 4 przy +7*C Czy "season" u Ciebie czy gdziekolwiek to stale 7*C? Powinienem napisac "SPF", bo tutaj chodzi mi o COP, ale z uwzglednieniem pelnego bilansu takiego urzadzenia, a nie samej sprezarki (defrosty, grzalka karteru, kabel "antyoblodzeniowy", obiegowka, elektronika. Z racji wiecej niz jednej definicji COP mozna ta wartoscia manipulowac i macic w glowach potencjalnym klientom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 08.12.2013 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 (edytowane) Jakosciowo i sprawnosciowo mysle ze dobra P/P bedzie lepsza od Jula. Na koniec dnia takze tansza Pytaniem jest czy dom pasywny z WM potrzebuje ogrzewania podlogowego wszedzie. U nas teraz chodzi MHI na pietrze... , na zewnatrz ca -2* i wiatr. Wydmuchiwane powietrze ca 45*C przy max nadmuchu. Zadana temp na PC 25*C w pokojach 21,5*C Ogrzewane ca 60-65m2. Zuzywa 600W/h ile oddaje nie wiem... ( samo zmniejszenie nadmuchu pewnie sprawi ze bedzie chciala ca 450W ) P/W teraz nie chodzi... zalonczy sie pewnie nad ranem... a P/P i tak przed spaniem wyloncze... No tak. To jest moim zdaniem optymalne rozwiązanie zarówno pod kątem ekonomicznym jak i komfortowym. Tylko, że nie ma sensu dla domów pasywnych. Albo inaczej, to dom pasywny przy takim układzie nie ma sensu, bo nie opłaca pakować się w grube izolacje, skoro i tak będzie podłogówka zasilana PC. Henok pisał, że w takim wypadku optymalny jest dom 35-40kWh/m2/rok. Edytowane 8 Grudnia 2013 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.12.2013 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Oczywiscie... nikt nie poda ile Twoj samochod bedzie chcial paliwa w jezdzie miejskiej po duzym miescie i korkach vs mniejszym bez korkow. Ale jak poda, ze w trasie 2,5l/100km, to co z tego wywnioskuje? Na co mi takie nic nie mowiace dane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 08.12.2013 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Jeśli jednak podłogówka ma być, to co powiecie na taką PC?: http://www.jula.pl/pompa-ciepa-powietrze-woda-6-3kw-416107 Mnie ta pompa cały czas chodzi po głowie. Cały problem w moim przypadku taki, że przy -15 nie zmieszczę się w taniej taryfie. Ale mógłbym dogrzać grzałką, takich dnia jest kilka-kilkanaście w roku, a dom buduję tak, żeby można było grzać go samym prądem. ta pompa to mimo wszystko niski koszt inwestycji (chociaż należy do jej ceny doliczyć zestaw montażowy za 1000 zł i koszt montażu jednostki zewnętrznej) i w moim przypadku nawet zakładając średnioroczny COP = 2 miałaby sens. jeśli chodzi o klimę, to też chodzi mi czasem po głowie, ale raczej chyba coś tańszego, co mogłoby ewentualnie wspomóc główny system ogrzewania w okresach przejściowych i dać trochę chłodu latem. miałem do tej pory okazję mieszkać w kilku mieszkaniach ogrzewanych tylko klimatyzatorem (zawsze trafiałem na Daikiny, nie wiem jakie modele, ale na pewno żadne nowości) i to nie jest nic dobrego. nie mógłbym polecić tego jako główny system grzewczy z czystym sumieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts