Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła do CO jako klimatyzator z funkcją grzania

Barth3z

Recommended Posts

Ale teoretycznie 6 roznych aut jadacych ta sama trasa, tym samym trybem ( hipoteza ) po 1000km mozna porownac.

I czy nie wlasnie tak podaja w ksiazkach instrukcji, spalanie miasto, srednie, trasa... tylko jaka trasa... Cykl UE 756VF?

Tak czy inaczej przy G/W jest podobnie .... SCOP 4... a dla jakiego domu? Przy jakim zasilaniu ? W jakiej strefie klimatycznej?

Ale tu sa rozne autka na roznych trasach i raz pod gorke a raz z gorki. :)

Przy GW jest latwiej, bo tam podajesz efaktywnosc dla B0/W35. Strefa klimatyczna czy rodzaj domu nie ma tu nic do rzeczy.

• Odpowiedzi 267
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oj ma... Sezon krotszy lub dluzszy... Zasilanie podlogowki czy grzejnikow... Zapotrzebowanie 8000kWh czy 25000kWh

30* czy 45*C na zasilaniu.... itd.

COP czy SCOP broszurkowy nie bedzie ;)

Znowu nie czytasz co napisalem. B0/W35. Jakie 30* czy 45*?

A co ma do tego zapotrzebowanie? Przy danych warunkach pracy pompy (temp GZ i DZ) nie ma znaczenia czas pracy (czyli to ile energii wyprodukuje), bo pompa bedzie miala taka sama sprawnosc.

jeśli chodzi o klimę, to też chodzi mi czasem po głowie, ale raczej chyba coś tańszego, co mogłoby ewentualnie wspomóc główny system ogrzewania w okresach przejściowych i dać trochę chłodu latem. miałem do tej pory okazję mieszkać w kilku mieszkaniach ogrzewanych tylko klimatyzatorem (zawsze trafiałem na Daikiny, nie wiem jakie modele, ale na pewno żadne nowości) i to nie jest nic dobrego. nie mógłbym polecić tego jako główny system grzewczy z czystym sumieniem.

a możesz szerzej opisać wrażenia

No to fajnie.... A ile takich jest "opublikowanych"? I co mi da SCOP dla domu 160m2 5 letniego we Wroclawiu vs 130m2 , nowego w Bialymstoku.... 2 producentow, podobne parametry PC...

Ktora wybrac?

To co, testy w tych samych warunkach czy dane realnych domow ktore nie sa moim domem?

A wiec jaka wartosc prezentuja dla potenxjalnego investora?

5 uzytkownikow, 5 roznych domow w 5 lokalizacjach i 5 roznych ustawien...

Fajnie poczytac... A potem?

Realnue mige Ci powiedziec ze moj samoxhod chce 13/100 w miescie. Realne dane, opomiarowane, liczone... I co z taka informacja zrobisz? :D

Czy Ty naprawde myslisz, ze przy sprawnych pompach tego samego typu, podlaczonych w tym samym obiekcie, jedna bedzie miala COP=5 a inna =3?

Roznice moga byc w cenie i jakosci podzespolow, ale efektywnosc tych urzadzen bedzie podobna.

Jak Wojtkowi wychodzi SCOP 3.2 w jego domu to przy jego PC to czy inna bedziectez miala 3.2 innego producenta w moim?

Kolega dokonuje wyboro w ktorym jedynym kryterium jest to co napisal "marketingowiec" w specyfikacji i podnieca sie COP=5.2. Ty uwazasz, ze to jak najbardziej OK, a mnie to lekko smieszy. Kady ma swoje zdenie w tym temacie. Ot tyle.

A jaki COP ma Twoja gruntowa.

Z góry przepraszam ,że chcę ją porówna do powietrznej

Z tego co piszesz ,ze do 20 /12/2013 ogrzewania Twojego domu kosztowało 1350 zł

Odważę się przypuszczać ,że ogrzewanie powietrzną mogło kosztować niewiele więcej .Ale zaryzykuję .

Mogło kosztować tyle samo

Z tego co piszesz ,ze do 20 /12/2013 ogrzewania Twojego domu kosztowało 1350 zł

Odważę się przypuszczać ,że ogrzewanie powietrzną mogło kosztować niewiele więcej .Ale zaryzykuję .

Mogło kosztować tyle samo

Nie sadze, zebym caly sezon oblecial CO w moim domu za kwote 1350zl grzejac pompa PW. Ryzykant z Ciebie. ;)

Czy naprawde myslisz ze PC nie moga miec parametrow lepszych od Twojej, ze osiagnieto juz szczyt mozliwosci tych urzadzen?

I ze te ktore maja SCOP lepszy od twojej to marketing?

Co dziwne w "prospektach" wszystkie maja wyzszy, tylko dlaczego to sie nie przeklada automatycznie na niskie koszty grzania m2 domu? :D

Ja Ci nie bronie podniecania sie tym, co drukuja producenci w ulotkach, ale nie sadze, zeby to bylo podejscie rozsadne. Po prostu w tej branzy ciezko juz jest odkryc ponownie Ameryke, a bez takiego odkrycie nie bedzie jakis wielkich roznic w sprawnosci urzadzen danego typu.

Jak sądzisz kolego Pyxis jaka jest teoretyczna wartość COP układu chłodniczego i od czego zależy.

Ty twoja pompa osiąga parametry zbliżone do teoretycznych wartości .Czy może można coś jeszcze wyciągnąć

Mnie nie interesuje teoria. A juz szczegolnie ta z ulotek reklamowych producenta.

Sa urzadzenia wsrod pomp PW, z ktorych "wycignieto" wiecej. Koszt zakupu prawie x2. Tutaj sa prezentowane klimatyzatory z funkcja grzania i podnieta nad swietnymi ulotkowymi "COPami" tych urzadzen. Proponuje mocniej stapac po ziemi. :)

Mnie nie interesuje teoria. A juz szczegolnie ta z ulotek reklamowych producenta.

Sa urzadzenia wsrod pomp PW, z ktorych "wycignieto" wiecej. Koszt zakupu prawie x2. Tutaj sa prezentowane klimatyzatory z funkcja grzania i podnieta nad swietnymi ulotkowymi "COPami" tych urzadzen. Proponuje mocniej stapac po ziemi. :)

Czy masz jakąś inną jednoznaczną metodę określenia właściwości urządzeń tego typu .

Jak ty określiłeś parametry Twojej PC i jak porównujesz z innymi urządzeniami .

Tak prosto ,po inżyniersku

Znam kilka osób które pytają jak pompa grzeję jak jest zimno na dworze.

Oni nie stosują PC .Ogień to ogień.

Grunt też nie jest ciepły ,ale tam jest piekło .A skoro jest piekło to musi być ciepło.:)

Ciepło z piekła jest cieplejsze niż z powietrza .

Oczywiście jak wieje i jest mokro to jest zimniej.Logiczne prawda