Pyxis 09.12.2013 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Tak prosto ,po inżyniersku Chociazby tak: http://www.portpc.pl/wizualizacje.html Znajdz czy ktos tam bierze pod uwage marke danego urzadzenia. Ja widze tylko parametry DZ i GZ. Tak po inzyniersku a nie marketingowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.12.2013 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Znam kilka osób które pytają jak pompa grzeję jak jest zimno na dworze. Ja znam tez takich instalatorow-hydraulikow. Mam nadzieje, ze nie zaliczasz mnie do tej grupy osob niedouczonych w temacie PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 09.12.2013 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Chociazby tak: http://www.portpc.pl/wizualizacje.html Znajdz czy ktos tam bierze pod uwage marke danego urzadzenia. Ja widze tylko parametry DZ i GZ. Tak po inzyniersku a nie marketingowo. Nie znalazłem tam żadnej pompy z inwerterem .Podpierasz się starymi modelami PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 09.12.2013 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 A może http://www.liveheatpump.be/t/en/p/detailgrafieken/s/day/h/16/woning/DIKK/d/09122013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.12.2013 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Nie znalazłem tam żadnej pompy z inwerterem .Podpierasz się starymi modelami PC. Taaa, inwerter zalatwi sprawe. Pod warunkiem, e zainwestujesz w pompe PW przewymiarowana 100% i bez grzalek. Ilu takie ma u siebie? A może http://www.liveheatpump.be/t/en/p/detailgrafieken/s/day/h/16/woning/DIKK/d/09122013 Podnieca Cie "zimowy" SPF z pomp PW na poziomie 3,5 z rejonu Beneluxu? Jaki on bedzie w naszym klmacie powiedzmy w srodkowej czesci kraju? 2,5? Jak sie maja do tego wartosci "katalogowe" tych klimatyzatorkow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.12.2013 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 A SPFy Skandynawskie >3 podniecaja? Dawaj linka (ale do realnych instalacji). Poogldam z uwaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 09.12.2013 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 (edytowane) Taaa, inwerter zalatwi sprawe. Pod warunkiem, e zainwestujesz w pompe PW przewymiarowana 100% i bez grzalek. Ilu takie ma u siebie? Podnieca Cie "zimowy" SPF z pomp PW na poziomie 3,5 z rejonu Beneluxu? Jaki on bedzie w naszym klmacie powiedzmy w srodkowej czesci kraju? 2,5? Jak sie maja do tego wartosci "katalogowe" tych klimatyzatorkow? Nie napisałem ,że inwerter jest cudowny .Tylko obecnie takie PC są stosowane. Jak pobawisz się to znajdzie przypadki adekwatne do polskich warunków. Wystarczy chcieć . A ciebie jakie COP podnieca? Jakoś nie mogę wydobyć od ciebie konkretnych informacji . Jaki COP czy SCOP jest jedynie słuszny. Jak ty mierzysz w twojej pompie Edytowane 9 Grudnia 2013 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.12.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Nie napisałem ,że inwerter jest cudowny .Tylko obecnie takie PC są stosowane. Jak pobawisz się to znajdzie przypadki adekwatne do polskich warunków. Wystarczy chcieć . A ciebie jakie COP podnieca? Jakoś nie mogę wydobyć od ciebie konkretnych informacji . Jaki COP czy SCOP jest jedynie słuszny. Jak ty mierzysz w twojej pompie No to podalem Ci przyklad kiedy inwerter bedzie mial istotny wplyw na zimowy COP takiej pompy. Czy sie nie zgadzasz z tym? Jak znajde, to tam tez SPF bedzie trzymal sie na poziomie 3,5? Na pewno? Mnie podnieca realny z naszych warunkow. Nie ten z ulotek reklamowych. Koncowka posta to juzj zupelnie nie na temat kolego piszesz. My nie o tym.....tutaj czesto zatraca sie sens dyskusji. Piszemy o tym co w ulotkach, a tym co w realnym naszym klimacie w odniesieniu do tych klimatyzatorkow ze wspanialymi parametrami podwanymi w ulotkach. Moze tego sie trzymajmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 09.12.2013 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Chociazby tak: http://www.portpc.pl/wizualizacje.html W tym linku, PC P-W osiągają COP=3,5. Jeśli odejmiesz od tego CWU to spokojnie będzie 4 dla samego CO, bo o tym mówimy. Prezentowane w linku pompy p-w mają moce znacznie większe niż prezentowane przeze mnie klimatyzatory. Zauważ jedną prawidłowość. Klimatyzatory o wysokich SCOPach to przeważnie urządzenia o nominalnej mocy grzewczej ok. 2,5-3kW. Klimatyzatory o mocy grzewczej 4kW mają już niższy COP/SCOP. Nie znalazłem urządzeń o wyższych mocach z SCOP'em powyżej 4,5 (nawet tych teoretycznych/marketingowych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.12.2013 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 W tym linku, PC P-W osiągają COP=3,5. To sa urzadzenia dedykowane i konstruowane do grzania w okresie zimowym i nie PP tylko PW. Do tego to dane z terenu panstwa o jednak lagodniejszym klimacie od naszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.12.2013 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Zalonczylem testy S z 3 stref klimatycznych S.G Podaj linka do realnych opomiarowanych instalacji z "kochanej" S. Nie interesuja mnie testy i to juz sobie chyba wyjasnilismy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 09.12.2013 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 (edytowane) To sa urzadzenia dedykowane i konstruowane do grzania w okresie zimowym i nie PP tylko PW. Do tego to dane z terenu panstwa o jednak lagodniejszym klimacie od naszego. A czym one się różnią oprócz wymienników ? Efektywność pompy ciepła to ilość ciepła wytworzonego w skraplaczu względem podanej energiii elektrycznej (w uproszczeniu). Sądzisz, że pompy ciepła p-w mają niższą temperaturę skpraplania a przez to pobierają jeszcze mniej energii elektrycznej ? To jak w takim wypadku grzeją wodę użytkową do 55oC ? Edytowane 9 Grudnia 2013 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 09.12.2013 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 A co ci dadza dane zupelnie innych domow? Porownasz ze swoim? Zwlaszcza jezeli sa z S? http://www.varmepumpsforum.com Szukaj moze ktos lub cos ci przetlumaczy Tam też się napalili na LG. Już kilku zamontowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.12.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 A czym one się różnią oprócz wymienników ? Warunkami pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.12.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Szukaj moze ktos lub cos ci przetlumaczy Prosilem o linka do opomiarownych instalacji a nie do jakiegos forum. Jesli nie masz takowych to po prostu to napisz. To zaden obciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 09.12.2013 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Chociazby tak: http://www.portpc.pl/wizualizacje.html Znajdz czy ktos tam bierze pod uwage marke danego urzadzenia. Ja widze tylko parametry DZ i GZ. Tak po inzyniersku a nie marketingowo. fajny link wyraźnie widać że pw z płaszczyznowym = gw z grzejnikami a różnica w spf z płaszczyznowym pomiędzy pw a gw to ok. 0,7 czyli przy małych i średnich energooszczędnych budynkach to śmieszne kwoty. jest też wspaniały płot energetyczny spf 3,8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.12.2013 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 a różnica w spf z płaszczyznowym pomiędzy pw a gw to ok. 0,7 czyli przy małych i średnich energooszczędnych budynkach to śmieszne kwoty. Tylko bierz pod uwage, ze o ile GW warunki ma bardzo zblizone do naszych, to PW juz niekoniecznie. Tego nie mozna tak przekladac 1:1 na nasza piekna ojczyzne, zwlaszcza na jej wschodnia strone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 09.12.2013 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Tylko bierz pod uwage, ze o ile GW warunki ma bardzo zblizone do naszych, to PW juz niekoniecznie. Tego nie mozna tak przekladac 1:1 na nasza piekna ojczyzne, zwlaszcza na jej wschodnia strone. ale ja robię instalacje na górnym ślonsku a tu są warunki pogodowe jak w Bawarii na dolnym jeszcze lepsze (mam dwie instalacje w opolskim) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.12.2013 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 masz realne info z teraz. i co Ci to da? Z czym porownasz? Juz Ci napisalem wczesniej: "to zaden obciach". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.12.2013 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 ale ja robię instalacje na górnym ślonsku a tu są warunki pogodowe jak w Bawarii na dolnym jeszcze lepsze (mam dwie instalacje w opolskim) A no jesli masz taka "rejonizacje" to inna sprawa. Ludzie czesto porownuja to w zupelnym oderwaniu od miejsca uzytkownia takiej pompy PW, a to blad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts