Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła do CO jako klimatyzator z funkcją grzania

Barth3z

Recommended Posts

• Odpowiedzi 267
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie znalazłem tam żadnej pompy z inwerterem .Podpierasz się starymi modelami PC.

Taaa, inwerter zalatwi sprawe. Pod warunkiem, e zainwestujesz w pompe PW przewymiarowana 100% i bez grzalek. Ilu takie ma u siebie?

Podnieca Cie "zimowy" SPF z pomp PW na poziomie 3,5 z rejonu Beneluxu? Jaki on bedzie w naszym klmacie powiedzmy w srodkowej czesci kraju? 2,5? Jak sie maja do tego wartosci "katalogowe" tych klimatyzatorkow? :)

Taaa, inwerter zalatwi sprawe. Pod warunkiem, e zainwestujesz w pompe PW przewymiarowana 100% i bez grzalek. Ilu takie ma u siebie?

Podnieca Cie "zimowy" SPF z pomp PW na poziomie 3,5 z rejonu Beneluxu? Jaki on bedzie w naszym klmacie powiedzmy w srodkowej czesci kraju? 2,5? Jak sie maja do tego wartosci "katalogowe" tych klimatyzatorkow? :)

Nie napisałem ,że inwerter jest cudowny .Tylko obecnie takie PC są stosowane.

Jak pobawisz się to znajdzie przypadki adekwatne do polskich warunków.

Wystarczy chcieć .

A ciebie jakie COP podnieca?

Jakoś nie mogę wydobyć od ciebie konkretnych informacji .

Jaki COP czy SCOP jest jedynie słuszny.

Jak ty mierzysz w twojej pompie

Edytowane przez fachman19

Nie napisałem ,że inwerter jest cudowny .Tylko obecnie takie PC są stosowane.

Jak pobawisz się to znajdzie przypadki adekwatne do polskich warunków.

Wystarczy chcieć .

A ciebie jakie COP podnieca?

Jakoś nie mogę wydobyć od ciebie konkretnych informacji .

Jaki COP czy SCOP jest jedynie słuszny.

Jak ty mierzysz w twojej pompie

No to podalem Ci przyklad kiedy inwerter bedzie mial istotny wplyw na zimowy COP takiej pompy. Czy sie nie zgadzasz z tym?

Jak znajde, to tam tez SPF bedzie trzymal sie na poziomie 3,5? Na pewno? :)

Mnie podnieca realny z naszych warunkow. Nie ten z ulotek reklamowych.

Koncowka posta to juzj zupelnie nie na temat kolego piszesz. My nie o tym.....tutaj czesto zatraca sie sens dyskusji. Piszemy o tym co w ulotkach, a tym co w realnym naszym klimacie w odniesieniu do tych klimatyzatorkow ze wspanialymi parametrami podwanymi w ulotkach. Moze tego sie trzymajmy. ;)

W tym linku, PC P-W osiągają COP=3,5. Jeśli odejmiesz od tego CWU to spokojnie będzie 4 dla samego CO, bo o tym mówimy.

Prezentowane w linku pompy p-w mają moce znacznie większe niż prezentowane przeze mnie klimatyzatory. Zauważ jedną prawidłowość. Klimatyzatory o wysokich SCOPach to przeważnie urządzenia o nominalnej mocy grzewczej ok. 2,5-3kW. Klimatyzatory o mocy grzewczej 4kW mają już niższy COP/SCOP. Nie znalazłem urządzeń o wyższych mocach z SCOP'em powyżej 4,5 (nawet tych teoretycznych/marketingowych).

To sa urzadzenia dedykowane i konstruowane do grzania w okresie zimowym i nie PP tylko PW. Do tego to dane z terenu panstwa o jednak lagodniejszym klimacie od naszego.

A czym one się różnią oprócz wymienników ?

Efektywność pompy ciepła to ilość ciepła wytworzonego w skraplaczu względem podanej energiii elektrycznej (w uproszczeniu). Sądzisz, że pompy ciepła p-w mają niższą temperaturę skpraplania a przez to pobierają jeszcze mniej energii elektrycznej ? To jak w takim wypadku grzeją wodę użytkową do 55oC ?

Edytowane przez Barth3z

Chociazby tak:

http://www.portpc.pl/wizualizacje.html

Znajdz czy ktos tam bierze pod uwage marke danego urzadzenia. Ja widze tylko parametry DZ i GZ. Tak po inzyniersku a nie marketingowo.

fajny link wyraźnie widać że pw z płaszczyznowym = gw z grzejnikami a różnica w spf z płaszczyznowym pomiędzy pw a gw to ok. 0,7 czyli przy małych i średnich energooszczędnych budynkach to śmieszne kwoty.

jest też wspaniały płot energetyczny spf 3,8 :(

a różnica w spf z płaszczyznowym pomiędzy pw a gw to ok. 0,7 czyli przy małych i średnich energooszczędnych budynkach to śmieszne kwoty.

Tylko bierz pod uwage, ze o ile GW warunki ma bardzo zblizone do naszych, to PW juz niekoniecznie. Tego nie mozna tak przekladac 1:1 na nasza piekna ojczyzne, zwlaszcza na jej wschodnia strone. :)

Tylko bierz pod uwage, ze o ile GW warunki ma bardzo zblizone do naszych, to PW juz niekoniecznie. Tego nie mozna tak przekladac 1:1 na nasza piekna ojczyzne, zwlaszcza na jej wschodnia strone. :)

ale ja robię instalacje na górnym ślonsku a tu są warunki pogodowe jak w Bawarii na dolnym jeszcze lepsze (mam dwie instalacje w opolskim)