Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła do CO jako klimatyzator z funkcją grzania

Barth3z

Recommended Posts

A ja odpisalem.

Ale OK jak bedziesz spal lepiej...

Zadna PC G/W nie jest w stanie osiagnac lepsze parametry od Twojej, rozwoju nie bedzie.

Wszelkie PC powietrzne to marketing i zaklamanie. Kazdy producent podaje co mu sie podoba.

SCOP 3 nie mowiac juz o >3 to nie realne w surowych realiach klimatu PL.

Niezalezne testy klamia. Najlepsze sa dane opomiarowanych PC ktorych nie mozna porownac z innymi PC .

Nie bede sie sprzeczal, w szachy tez nie gram...

:)

Naprawde zaden... (?)

No chyba, ze ktos jest zwolennikiem pompowej wersji Prawa Moore'a. :D

• Odpowiedzi 267
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja odpisalem.

Ale OK jak bedziesz spal lepiej...

Zadna PC G/W nie jest w stanie osiagnac lepsze parametry od Twojej, rozwoju nie bedzie.

Wszelkie PC powietrzne to marketing i zaklamanie. Kazdy producent podaje co mu sie podoba.

SCOP 3 nie mowiac juz o >3 to nie realne w surowych realiach klimatu PL.

Niezalezne testy klamia. Najlepsze sa dane opomiarowanych PC ktorych nie mozna porownac z innymi PC .

Nie bede sie sprzeczal, w szachy tez nie gram...

:)

według mnie dobre podsumowanie :yes:

fajny link wyraźnie widać że pw z płaszczyznowym = gw z grzejnikami a różnica w spf z płaszczyznowym pomiędzy pw a gw to ok. 0,7 czyli przy małych i średnich energooszczędnych budynkach to śmieszne kwoty.

jest też wspaniały płot energetyczny spf 3,8 :(

witam

dlaczego:(?

a nie np. :) lub :o lub :)?

pozdrawiam

według mnie dobre podsumowanie :yes:

Dobre, bo prawdziwe, czy dlatego, ze akurat mialo byc ironicznie a napisal wiekszosc prawdy? :)

Ja bym to napisal inaczej:

Pompy powietrzne bija spokojnie kazda gruntowke swoim SPFem. Ta technologia to najbardziej progresywna dziedzina przemyslu na Swiecie. Najlepiej sie sprawdzaja w domach juz nie nowych i koniecznie z kaloryferami.

Dane podawane przez producentow to jedyna i niepodwazalna prawda, do tego potwierdzona szeregiem niezaleznych testow laboratoryjnych. To ze realne instalacje tego nie potwierdzaja - tym gorzej dla tych instalacji. Testy i broszurki producenta maja tutaj znaczenie nadrzedne.

Pompy PW i tanie klimatyzatory spokojne przekraczaja jakze realny deklarowyny SPF=4. Nie wazne czy to piekna Szwecja, Suwalki czy zadupie w okolicach cieplutkiego Opola. Napisali to skandynawskim forum, wiec to MUSI byc prawda.

;)

o to pewnie zależy od instalatora przecież wiesz że pl to nie brd tu zawsze znajdzie się "fachowiec' co powie "panie ja to zrobię za mniej" na czarno bez faktury łopatologicznie

witam

niestety "na czarno" w Polsce to codzienność

pytam, bo w zeszłym tygodniu klient mnie o to pytał?

dla mnie to kosmos - z uśmiechem do tego podchodziłem

jak to wychodzi w porównaniu do odwiertów?

u nas w Bielsku skała i koszt nie mniej niż 90-100zł za 1m

pozdrawiam

Dobre, bo prawdziwe, czy dlatego, ze akurat mialo byc ironicznie a napisal wiekszosc prawdy? :)

Ja bym to napisal inaczej:

Pompy powietrzne bija spokojnie kazda gruntowke swoim SPFem. Ta technologia to najbardziej progresywna dziedzina przemyslu na Swiecie. Najlepiej sie sprawdzaja w domach juz nie nowych i koniecznie z kaloryferami.

Dane podawane przez producentow to jedyna i niepodwazalna prawda, do tego potwierdzona szeregiem niezaleznych testow laboratoryjnych. To ze realne instalacje tego nie potwierdzaja - tym gorzej dla tych instalacji. Testy i broszurki producenta maja tutaj znaczenie nadrzedne.

Pompy PW i tanie klimatyzatory spokojne przekraczaja jakze realny deklarowyny SPF=4. Nie wazne czy to piekna Szwecja, Suwalki czy zadupie w okolicach cieplutkiego Opola. Napisali to skandynawskim forum, wiec to MUSI byc prawda.

;)

dla mnie faktem jest że pw i pp działają w Szwecji i jak to byłby szajs taki jak ty z tego robisz to nie byłyby tam tak popularne

a tak na marginesie P robi pp które do odszraniania wykorzystują ciepło sprężarki - w czasie odszraniania nie chłodzą pomieszczenia

witam

niestety "na czarno" w Polsce to codzienność

pytam, bo w zeszłym tygodniu klient mnie o to pytał?

dla mnie to kosmos - z uśmiechem do tego podchodziłem

jak to wychodzi w porównaniu do odwiertów?

u nas w Bielsku skała i koszt nie mniej niż 90-100zł za 1m

pozdrawiam

nawet nie chce mi się "orientować" tak na oko to "trochę" aluminium tam jest dla mnie to takie cudo jak słynny "sopel ośmiornica"

dla mnie faktem jest że pw i pp działają w Szwecji i jak to byłby szajs taki jak ty z tego robisz to nie byłyby tam tak popularne

Piszemy tu o magii ulotek reklamowych. :)

BTW

Tez twierdzisz, ze to sa urzadzenia wrecz lepsze od pomp gruntowych? Bo mniej klopotliwe i pracochlonne w instalacji (bez DZ), a zarobic i tak mozna? W sumie masz racje (w tym oststnim). Za rachunki na CO przeciez placi klient, a nie instalator. ;)

No i Szwedzi je instaluja!

Takie przeszczepianie obcych rozwiazan z krajow mocno cywilizowanych na Polska biede nie zawsze jest dobre. W rzeczonej Szwecji ceny pradu nieco tylko wyzsze od naszych a PKB chyba o 110% wyzsze a srednie zarobki ponad 320% wyzsze! (dane z 2013r)

http://galeria.bankier.pl/p/f/1/ffecb2a90ede9e.png

Ale co tam, trzeba przeciez ich gonic. Chociazby na boso i glodno. ;)

Edytowane przez Pyxis

W rzeczonej Szwecji ceny pradu nieco tylko wyzsze od naszych a PKB chyba o 110% wyzsze a srednie zarobki ponad 320% wyzsze! (dane z 2013r)

zreczna manipulacja,

o 110 procent wyzsze czyli wyzsze 2,1 raza

piszac 320 procent wyzsze(dziwaczna nomenklatura) to 3,2 raza wyzsze czyli wyzsze o 220 procent

100 - baza

320 % x 100 - 320

o 220 procent - 220 , czyli 100 + 220

zatem napisac powinienes (gdybys chciał być neutralny w swych tekstach a nie naginac je do własnych tez)

to PKB o 110% wyzszy przy srednich zarobkach wyzszych o 220%

lub w dziwacznym jezyku - PKB 210% wyzszy przy zarobkach 320% wyzszych

najprościej jednak wyzsze 2,1 raza i 3,2 raza odpowiednio (zrozumiale dla wiekszości)

zreczna manipulacja,

najprościej jednak wyzsze 2,1 raza i 3,2 raza odpowiednio (zrozumiale dla wiekszości)

Raczej pozna pora niz manipulacja.

Powinienem napisac tak jak podales, nie bawiac sie w "procenty". Dla mnie tez tak jest klarowniej.

Sens "analizy" jednak sie nie zmienia. W tabelce sa dane liczbowe.

Warunkami pracy.

W ulotce LG jest jeszcze jedna informacja i nie jest to kontrowersyjny SCOP a bardziej konkretna wartość. Mianowicie, chodzi o wydajność grzewczą w niskich temperaturach, która wynosi 4,3 kW przy temp. zewn. -7oC.

To jest bardziej realna wartość, bo nie jest uzależniona od tego, czy PC pracuję w Norwegii, Szwecji, Niemczech czy Polsce.

EDIT: Kolejna porcja informacji. Wyczytałem z karty katalogowej klimatyzatora LG, że maksymalny pobór prądu tego klimatyzatora to 7A. Zakładając, że taki pobór występuje przy -7oC oddając 4,3kW ciepła to COP w tym momencie wynosi 2,69. Co ciekawe, identyczny COP=2,69 dla tej samej temp. -7oC występuje w pompie ciepła powietrze-woda panasonica o tej samej znamionowej mocy grzewczej - aquarea 3,2kW!

Edytowane przez Barth3z

a możesz szerzej opisać wrażenia

pozytywem z pewnością jest mała bezwładność - rano można włączyć i błyskawicznie wzrasta temperatura, potem wyłączyć i włączyć po powrocie do domu. wada to szum. teraz akurat na zewnątrz jest 2-15 stopni, to klima szumi niewiele, szczególnie że w nocy temperatura zadana jest niższa niż w dzień. ale jak już temperatura zewnętrzna przez dłuższy czas utrzymuje się w okolicy 0-5 stopni, to szum daje się we znaki. przypuszczam, że im nowszy klimatyzator (i droższy), tym mniej szumi. trudno też stwierdzić jak zachowywałaby się taka klima w polskich warunkach klimatycznych. sporo też będzie zależeć od izolacji domu. mnie klimatyzator jako podstawowe źródło nie przekonało w praktyce.

pozytywem z pewnością jest mała bezwładność - rano można włączyć i błyskawicznie wzrasta temperatura, potem wyłączyć i włączyć po powrocie do domu. wada to szum. teraz akurat na zewnątrz jest 2-15 stopni, to klima szumi niewiele, szczególnie że w nocy temperatura zadana jest niższa niż w dzień. ale jak już temperatura zewnętrzna przez dłuższy czas utrzymuje się w okolicy 0-5 stopni, to szum daje się we znaki. przypuszczam, że im nowszy klimatyzator (i droższy), tym mniej szumi. trudno też stwierdzić jak zachowywałaby się taka klima w polskich warunkach klimatycznych. sporo też będzie zależeć od izolacji domu. mnie klimatyzator jako podstawowe źródło nie przekonało w praktyce.

Możesz podać o jakim klimatorze piszesz ?

Czy szum, to jedyny problem ?

Tak jak piszesz, klimatyzatory jako jedyne źródło ciepła nie spiszą się w domach energooszczędnych. To muszą być domy w pobliżu pasywnych. Mniejsze zapotrzebowanie na ciepło, mniejsza moc klimatyzatora a przez to mniejszy nadmuch.

I tak i nie... Znajomi ogrzewają zwykle najzwyklejsze domy w ten sposob... Jak i tysiace innych rodzin w S.

Wszystko zslezy od podejscia i oczekiwan...

Nie musisz miec jednostki wew w sypialni ;) tylko tam gdzie najlepiej rozprowadzi cieplo...

WM tez pomoze ;)

Właśnie z ze względu na nietypową wentylację jaką chcę u siebie wykonać chcę ogrzewać dom dwoma klimatyzatorami zainstalowanymi w centralnych punktach na parterze i piętrze. Wentylacja ta będzie działać jak u nydara - wentylacja wyporowa z centralnym nawiewem (u mnie będą dwa nawiewy po jednym na piętrze) i wyciągami we wszystkich pomieszczeniach.

Wątpię, by ktokolwiek rozwiał moje wątpliwości, bo ci co wiedzą - sprzedają.

Kwestia defrostu. W PW ciepło pobierane jest z wody z instalacji lub dodatkowych "buforów" 100-1500l. Pompa odszrania się 5-8 min z dość dużą mocą. Fabryczne modulują, moja idzie na maxa z mocą grzewczą ok 10-11 kW.

Pompa PP nie ma bufora i "raczej" nie pobiera ciepła z wnętrza. Przynajmniej nje w ten sposôb, że pracuje wentylator j wenętrzej. Zostaje zatem tylko ciegromadzone w sprężarce i en elektryczna. Czy taki defrost nie jest poprostu mniej sprawny, bardziej prądożerny i dłuższy niż w PW?