Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła do CO jako klimatyzator z funkcją grzania

Barth3z

Recommended Posts

• Odpowiedzi 267
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wątpię, by ktokolwiek rozwiał moje wątpliwości, bo ci co wiedzą - sprzedają.

Kwestia defrostu. W PW ciepło pobierane jest z wody z instalacji lub dodatkowych "buforów" 100-1500l. Pompa odszrania się 5-8 min z dość dużą mocą. Fabryczne modulują, moja idzie na maxa z mocą grzewczą ok 10-11 kW.

Pompa PP nie ma bufora i "raczej" nie pobiera ciepła z wnętrza. Przynajmniej nje w ten sposôb, że pracuje wentylator j wenętrzej. Zostaje zatem tylko ciegromadzone w sprężarce i en elektryczna. Czy taki defrost nie jest poprostu mniej sprawny, bardziej prądożerny i dłuższy niż w PW?

Krótko? - Nie. Nie jest mniej sprawny

Nie tak działa odszranianie jak piszesz. A w sprężarce nie ma jakiegoś nagromadzonego żadnego ciepła do odszraniania. Obiegówka w hydroboksie pracuje nie po to by dostarczać ciepło do odszraniania agregatu, tylko żeby wymiennik nie zamarznął. A grzałka włącza się po to by zimna woda nie poszła na instalację, a w przypadku pracy z małym obiegiem wody (np. sprzęgło) by znowu nie zamarznął wymiennik.

Ciepło do odszraniania pochodzi z przemiany gazu i sprężania.

Odszranianie w PP i PW jest tak samo skuteczne i podobnie trwa.

Które jest bardziej prądożerne jak piszesz? Pewnie któreś jest, bo idealnie równe nie są. Ale to trochę akademickie podejście. Uwzględniają to dane mocy zintegrowane z cyklem odszraniania, a tutaj parametry PP są dużo lepsze o PW.

Mam nadzieję, że rozwiałem twoje wątpliwości.

PS

A temat powinien raczej mieć trochę inną nazwę.

Pompy ciepła PP takie jak np. smart inverter czy hyperinverter są dedykowane do pracy całorocznej, do grzania właśnie.

To nie są klimatyzatory, które przy okazji grzeją, tylko pompy ciepła, które przy okazji chłodzą.

I cała masa domów jednorodzinnych i obiektów ogrzewana jest w ten sposób ;)

Nikt nie kupuje smarta tylko do chłodzenia. Wybierze zazwyczaj tańszy klimatyzator z funkcją grzania i pracą do -5 czy do -10 stopni. Ale parametry pracy na grzaniu w takim urządzeniu będą zupełnie inne niż w pompie ciepła przeznaczonej do pracy całorocznej.

No i pięknie ;)

Dzięki clarnet za wyjaśnienie.

PS. Jak sądzisz, jaką procentową korektę należy brać dla SCOP'ów podawanych dla klimatu umiarkowanego wzgledem naszego klimatu ? Pytam m.in. o takie urządzenia o jakim piszesz na swoim blogu: http://www.blog.karbon.com.pl/klimatyzacja/nowa-emura-2014-scienny-klimatyzator-daikin-klasy-premium/

Edytowane przez Barth3z

Trudno powiedzieć, ale można przypuszczać.

Jeśli weźmiemy taką Althermę w naszym klimacie, powiedzmy 8-ka, 7,5kW i zapotrzebowanie na poziomie 7kW - 20 stopni, to symulator producenta podaje SCOP na poziomie 3,5.

Ta sama Altherma w Belgii (klimat average) przy tym samym zapotrzebowaniu na moc grzewczą i temperaturach obliczeniowych o 10 stopni wyższych (-8 do -10) ma SCOP 4,3

Można więc założyć (tylko założyć), że SCOP pompy ciepła PP podawany dla klimatu umiarkowanego z temp. obliczeniowa -10 stopni będzie proporcjonalnie niższy u nas. Ale to tylko takie przypuszczenie.

Jak wejdzie obowiązek etykietowania dla klimatu chłodnego -22 - to będzie wiadomo.

Większość Polski jest pomiędzy umiarkowanym a chłodnym

Dla przykładu - temp. obliczeniowa u nas w części miejscowości przy granicy niemieckiej -20 a u sąsiadów kilka km dalej -16

Znaczy dobrze... Nie?

:)

Ta jest fajna... Ale drozsza od wiekszosci... Mitsu to mniej niz polowa ceny... LG takze.

http://www.saturnsales.co.uk/images/products/editor/Pana_Ultra.pdf

:)

Tak, pięknie to znaczy dobrze ;)

Pisałem o tym Panasie. Parametry ma najlepsze w klasie tych urządzeń. Nie znalazłem lepszego urządzenia (wysoki SCOP i praca w trybie grzania do - 25oC. Tylko ta cena ...

Można więc założyć (tylko założyć), że SCOP pompy ciepła PP podawany dla klimatu umiarkowanego z temp. obliczeniowa -10 stopni będzie proporcjonalnie niższy u nas. Ale to tylko takie przypuszczenie.

Jak wejdzie obowiązek etykietowania dla klimatu chłodnego -22 - to będzie wiadomo.

O ile można składać liniowy spadek SCOP'a względem warotści temp. obliczeniowej ... A możesz to sprawdzić w kalkulatorze dla Althermy ? Zobacz, czy dla różnych temp. obliczeniowych SCOP będzie spadał/rósł liniowo.

Edytowane przez Barth3z

@Barth3z

Skoro spadło z 4,3 do 3,5 czyli jakieś 20% to przyjmij proporcjonalnie albo coś dodaj na zapas. Liniowość tu nie ma znaczenia.

Wybrałem pierwszą z brzegu miejscowość by było ok. -8 temp. minimalna i tyle.

Ale nie mam czasu ani nie widzę sensu by to tak szczegółowo analizować. Przecież u nas nie ma -12 czy -15 obliczeniowej.

Tu jest po Polsku: http://www.klimamika.pl/images/stories/mitsubishi/MSZ-FD_25-50VA_I_Sensor.pdf

Cena też 2x wyższa od LG...

Póki co LG H09AK ceną rozłożył na łopatki konkurencję.

clarnet - OK.

Powiedz jeszcze, czy robiłeś instalację pomp PP w domkach jednorodzinnych jako jedyne źródło CO ? Jak komfort mieszkania w takich domach ?

Krótko? - Nie. Nie jest mniej sprawny

Nie tak działa odszranianie jak piszesz. A w sprężarce nie ma jakiegoś nagromadzonego żadnego ciepła do odszraniania. Obiegówka w hydroboksie pracuje nie po to by dostarczać ciepło do odszraniania agregatu, tylko żeby wymiennik nie zamarznął. A grzałka włącza się po to by zimna woda nie poszła na instalację, a w przypadku pracy z małym obiegiem wody (np. sprzęgło) by znowu nie zamarznął wymiennik.

Ciepło do odszraniania pochodzi z przemiany gazu i sprężania.

Odszranianie w PP i PW jest tak samo skuteczne i podobnie trwa.

Które jest bardziej prądożerne jak piszesz? Pewnie któreś jest, bo idealnie równe nie są. Ale to trochę akademickie podejście. Uwzględniają to dane mocy zintegrowane z cyklem odszraniania, a tutaj parametry PP są dużo lepsze o PW.

Mam nadzieję, że rozwiałem twoje wątpliwości.

PS

A temat powinien raczej mieć trochę inną nazwę.

Pompy ciepła PP takie jak np. smart inverter czy hyperinverter są dedykowane do pracy całorocznej, do grzania właśnie.

To nie są klimatyzatory, które przy okazji grzeją, tylko pompy ciepła, które przy okazji chłodzą.

I cała masa domów jednorodzinnych i obiektów ogrzewana jest w ten sposób ;)

Nikt nie kupuje smarta tylko do chłodzenia. Wybierze zazwyczaj tańszy klimatyzator z funkcją grzania i pracą do -5 czy do -10 stopni. Ale parametry pracy na grzaniu w takim urządzeniu będą zupełnie inne niż w pompie ciepła przeznaczonej do pracy całorocznej.

Opisz w takim razie jak działa defrost w

Pompach PW, " Nie, nie tak działa", to trochę za mało.

Piszesz tak, że Barth pewnie sobie pomyślał, że PC niepotrzebuje ciepła z instalacji.

Pompa działa by wymiennik nie zamarzł, ale nie dostarcza do nie go ciepła wcześniej pozyskanego z COP np 3. Następnie grzałka grzeje z COP 1 by Barth nie odczuł spadku t zasilania. Piszesz, że ciepło nie pochodzi z instalacji, tylko z przemiany fazowej, Barth zaraz sobie pomyśli perpetum, ale nie ja. By przemiana nastąpiła czynnik musi skądś pobrać ciepło inaczej zaleje sprężarkę i pobierze z niej cała ciepło które do tej pory miała razem z olejem zresztą.

Skąd więc PP bierze ciepło do defrostu?

..........

Piszesz tak, że Barth pewnie sobie pomyślał................

Teorie spiskowe? Ty już wiesz co sobie pomyślał?

Wybacz, że moją odpowiedzią nie rozwiałem Twoich wątpliwości. Może ktoś inny Ci pomoże i to wyjaśni.

Zawsze też możesz mieć własne zdanie ;)

pzdr

Teorie spiskowe? Ty już wiesz co sobie pomyślał?

Wybacz, że moją odpowiedzią nie rozwiałem Twoich wątpliwości. Może ktoś inny Ci pomoże i to wyjaśni.

Zawsze też możesz mieć własne zdanie ;)

pzdr

;)

Tak jak się spodziewałem

Trudno od sprzedawcy uzyskać niekorzystne z jego punktu widzenia informacje.

Zawsze to lepiej jak klijent jest niedoinformowany, lub całkiem ciemny. Lepiej wtedy łyka wszelkiego rodzaju papki o SCOPach 4-5-6.

I dalej snujesz teorie spiskowe.

Ujawnij te niekorzystne informacje. Pokaż wszystkim w jaki to perfidny sposób odszrania się pompa powietrze/powietrze.

Zdejmij klapki z oczu niedoinformowanych klientów by nie musieli dławić się tą SCOP'ową papką.

aha..

i dowiedz się jaka jest różnica pomiędzy kapilarą czy TZR a elektronicznie, płynnie sterowanym zaworem rozprężnym.

Wtedy zrozumiesz dlaczego nie jest zalewana sprężarka (tzw wet protection control)

I jeszcze poczytaj dlaczego wraz ze wzrostem ciśnienia, przy stałej objętości rośnie temperatura gazu.

pzdr ;)

PS

Jak w danych producentach są podane parametry uwzględniające defrost to szczegóły chłodniczo-techniczne jak on się odbywa nie mają znaczenia.

Po prostu ma być skuteczny. I taki w pompach powietrze/powietrze jest

Barth3z sobie nie pomyślał ...

Vld, czy muszę wiedzieć jak działają defrosty w pompach p-w i p-p ? Nie muszę. Ty też nie musisz, ale chcesz. Po co ? Nie wiem. Może dlatego, że sam klecisz pompę ?

SCOP, zarówno dla pompy p-w jak i p-p "zawiera" defrosty, więc patrzenie na SCOP daje informacje o efektywności danej pompy. Problem jest tylko z wartością SCOP, który jest podawany (o ile wogóle jest) dla strefy umiarkowanej. Ale SCOP podawany zawsze dla strefy umiarkowanej daje możliwości porównania pomp.

Znalazłem jeszcze bardziej efektywne urządzenie (SCOP=5.9):

http://www.hvacr.pl/daikin-ururu-sarara-pierwszy-system-z-powietrzna-pompa-ciepla-na-r-32

czyżby przyszłe urządzenia z R32 podnosiły jeszcze wyżej poprzeczkę w zakresie efektywności energetycznej ?

Ciekawe jaka będzie efektywność czynnika R32 dla klimatu chłodnego.