zbigor 04.12.2013 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Będę miał 2 albo 3 razy lanie stropu. Zastanawiam sie czy jak w gruszcze zostanie troche towaru to można go zużyć np na posadzkę w garażu. Są jakieś techniczne przeciwwskazania w stosunku do mixokreta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 04.12.2013 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 nadaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 04.12.2013 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Wydaje mi się, że będziesz wcześniej zmuszony do przygotowania garażu z izolacją poziomą podłogi na gruncie /chyba,że zrobiłeś pod garażem piwnicę/. Będę miał 2 albo 3 razy lanie stropu. Zastanawiam sie czy jak w gruszcze zostanie troche towaru to można go zużyć np na posadzkę w garażu. Są jakieś techniczne przeciwwskazania w stosunku do mixokreta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 04.12.2013 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Ten beton ma być warstwą nawierzchniową na styropian. Pod spodem wiadomo że zagęszczenie, izolacja. To na razie tylko przymiarka bo jak betonu nie będzie zostawać to całość garażu zrobię mixokretem.Szkoda mi ewentualnych pozostałości wiec kombinuję gdzie ewentualnie go zagospodarować i stąd pomysł na garaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 04.12.2013 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 (edytowane) A nie masz jeszcze w planach jakichś schodków na taras? Ogrodzenia na podmurówce? Może choć utwardzonego placyku pod śmietnik? Pod wszystko to z B20 choć fundamencik można wylać. Posadzka z B20 - niby nie ma żadnych przeszkód, ale:- po pierwsze szkoda. Z tego betonu możesz zrobić mnóstwo rzeczy, których z miksokreta (mam tu na myśli typową mieszankę używaną na posadzki, nie urządzenie jako takie!) zrobić się nie da.- po drugie... to już zależy od betoniarni, ale zwykle taki beton ma dość grubą frakcję żwiru w składzie, nie zaciągniesz tego na gładko. To oczywiście nie musi być wada, może nawet być zaletą pod niektóre rodzaje wykończenia posadzki, ale warto o tym pamiętać.- po trzecie wreszcie - jeśli z tego betonu zrobisz jedynie część posadzki, a resztę z miksokreta, to na styku będzie pękać. Na bank. J. Edytowane 5 Grudnia 2013 przez Jarek.P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 04.12.2013 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 O tym pękaniu nie pomyślałem Thx za zwrócenie uwagi. W takim razie poszukam innego sposobu na ewentualne pozostałości bo nie chce mieć popękanej posadzki w garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 04.12.2013 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 (edytowane) A nie masz jeszcze w planach jakichś schodków na taras? Ogrodzenia na podmurówce? Może choć utwardzonego placyku pod śmietnik? Pod wszystko to z B20 choć fundamencik można wylać. Posadzka z B20 - niby nie ma żadnych przeszkód, ale: - po pierwsze szkoda. Z tego betonu możesz zrobić mnóstwo rzeczy, których z miksokreta zrobić się nie da. - po drugie... to już zależy od betoniarni, ale zwykle taki beton ma dość grubą frakcję żwiru w składzie, nie zaciągniesz tego na gładko. To oczywiście nie musi być wada, może nawet być zaletą pod niektóre rodzaje wykończenia posadzki, ale warto o tym pamiętać. - po trzecie wreszcie - jeśli z tego betonu zrobisz jedynie część posadzki, a resztę z miksokreta, to na styku będzie pękać. Na bank. J. z mixa da sie uzyskac beton B20,i da sie zrobic duzo rzeczy,nie wprowadzaj w bląd,skoro nie masz pewnosci .mozna uzyskac wiele mocnych betonow.powielasz to co uslyszales od kogos lub wyczytales na forum.gwarantuje Ci ,że jestem w stanie zrobic beton strasznie mocny jesli bedzie taka potrzeba Edytowane 4 Grudnia 2013 przez teka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 04.12.2013 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Przeczytaj może najpierw o czym jest wątek, ok? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 04.12.2013 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 zazdroszczę Ci, że o tym wcześniej pomyślałeś... Resztki z moich gruszek /4 poziomy =razem zapewne 11 gruszek/ pompiarz wylewał na podwórko. Nikt mi nie podpowiedział, że można to tak wykorzystać, jak Jarek tu opisuje Teraz się nie dziwię, dlaczego przefiukałam 300 tys zł O tym pękaniu nie pomyślałem Thx za zwrócenie uwagi. W takim razie poszukam innego sposobu na ewentualne pozostałości bo nie chce mieć popękanej posadzki w garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 04.12.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Posadzka z B20 - niby nie ma żadnych przeszkód, ale:- po pierwsze szkoda. Z tego betonu możesz zrobić mnóstwo rzeczy, których z miksokreta zrobić się nie da.Chętnie dowiedziałbym się od Jarek.P co ma na myśli, szczególnie dotyczy moja ciekawość drugiego zdania w tej wypowiedzi. B20 to klasa dzisiejszej normy 13813 16/20N/mm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 04.12.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 (edytowane) Jezusie... Tak, wiem, że w miksokrecie można wymieszać wszystko, z B20 włącznie. Chodziło mi tylko i wyłącznie o stronę zagadnienia omawianą w tym wątku, czyli o użycie B20 zamiast typowej posadzki z miksokreta. Pisząc cytowane zdanie miałem na myśli wymienne stosowanie B20 z mieszanką używaną do wykonywania wylewek. Jeśli ktoś z was uznał, że tym samym neguję możliwość zamówienia usługi miksokreta celem wykonania fundamentu pod schodki do tarasu - cóż, przepraszam w takim razie, że się niejasno wyraziłem, post zmodyfikowałem dodając stosowną uwagę. J. Edytowane 5 Grudnia 2013 przez Jarek.P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 04.12.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Mixokret to betoniarka z podajnikiem. Jak się wsypie tak wyjdzie, pozostaje czynność zagęszczenia mieszanki betonowej i wyjdzie nawet B 25 ( po staremu) TEKA to potrafi, sprawdzałem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 05.12.2013 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Będę miał 2 albo 3 razy lanie stropu. Zastanawiam sie czy jak w gruszcze zostanie troche towaru to można go zużyć np na posadzkę w garażu. Są jakieś techniczne przeciwwskazania w stosunku do mixokreta? Możesz śmiało tak zrobić, (ja też mam B20 w garażu) , ja lałem warstwę około 10-12cm B20 na styropian też 12cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 05.12.2013 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Mixokret to betoniarka z podajnikiem. Jak się wsypie tak wyjdzie, pozostaje czynność zagęszczenia mieszanki betonowej i wyjdzie nawet B 25 ( po staremu) TEKA to potrafi, sprawdzałem. Pozdrawiam. bo chcę sie troche bardziej przylozyc do roboty niz inni.w tym tygodniu mialem dwa juz telefony o beton z gruchy,na nic moje przekonywania byly,ze z mixa mozna zrobic to samo i rowniej.dlaczego?sa dwa powody 90% posadzkarzy leje zeby lzej bylo i byly "metry",po drugie niektorzy pisza glupoty i przekazuja swoja niewiedze innym chyba po to zeby nabijac sobie posty na fm Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 05.12.2013 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 po drugie niektorzy pisza glupoty i przekazuja swoja niewiedze innym chyba po to zeby nabijac sobie posty na fm Napisałem już, o co mi chodziło. Mam napisać po raz kolejny? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lakers 05.12.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 - po drugie... to już zależy od betoniarni, ale zwykle taki beton ma dość grubą frakcję żwiru w składzie, nie zaciągniesz tego na gładko. To oczywiście nie musi być wada, może nawet być zaletą pod niektóre rodzaje wykończenia posadzki, ale warto o tym pamiętać. J. Reszta pomysłów jak najbardziej dobra, ale jeżeli chodzi o zaciągnięcie na gładko to jak najbardziej się uda, jeżeli poprosisz węzeł, aby kierowca miał przy sobie odrobinę plastyfikatora i przed wylanie dodasz 0,2 litra na m^3 mieszanki betonowej która została i troszkę wody, to będzie odrobinę rzadszy i łatwiej będzie go szybko ułożyć (a jest to ostatnia robota z tej gruszki i warto o tym pomyśleć zanim beton zwiąże). Uwierzcie mi że betony z frakcją 8-16 mm (taka jest używana od B20 w górę) posadzkę o grubości kilku cm da się ułożyć wręcz na gładziutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 05.12.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Jezusie... Tak, wiem, że w miksokrecie można wymieszać wszystko, z B20 włącznie. Chodziło mi tylko i wyłącznie o stronę zagadnienia omawianą w tym wątku, czyli o użycie B20 zamiast typowej posadzki z miksokreta. Pisząc cytowane zdanie miałem na myśli wymienne stosowanie B20 z mieszanką używaną do wykonywania wylewek. Jeśli ktoś z was uznał, że tym samym neguję możliwość zamówienia usługi miksokreta celem wykonania fundamentu pod schodki do tarasu - cóż, przepraszam w takim razie, że się niejasno wyraziłem, post zmodyfikowałem dodając stosowną uwagę. J. Dziękuję za odpowiedź! Nie miałem nic innego na myśli jak tylko: a może gość wie coś, czego ja nie wiem a warto by.... Teraz wszystko jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 05.12.2013 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Reszta pomysłów jak najbardziej dobra, ale jeżeli chodzi o zaciągnięcie na gładko to jak najbardziej się uda, jeżeli poprosisz węzeł, aby kierowca miał przy sobie odrobinę plastyfikatora i przed wylanie dodasz 0,2 litra na m^3 mieszanki betonowej która została i troszkę wody, to będzie odrobinę rzadszy i łatwiej będzie go szybko ułożyć (a jest to ostatnia robota z tej gruszki i warto o tym pomyśleć zanim beton zwiąże). Uwierzcie mi że betony z frakcją 8-16 mm (taka jest używana od B20 w górę) posadzkę o grubości kilku cm da się ułożyć wręcz na gładziutko Wierzę, bo to od dawna żaden problem. Z miksokreta da się także zrobić gładką C20/25, to także żaden problem. Właśnie w Trójmieście są firmy, które się przejechały ( w czym miałem swoje "zasługi") robiąc wcześniej pod posadzki drewniane, podkłady podłogowe o wytrzymałości na ściskanie C 10/12N/mm2, a często i mniej. Dzisiaj już pytają pod co mają robić podkład i wiedzą, że pod drewno są inne wymagania Zmieniono receptury, obniżono ilość wody podniesiono wielkość uziarnienia kruszywa no i czasami stosują dodatki. Niestety nie wszyscy jeszcze o tym wiedzą. Dzisiaj badałem na dużej budowie kilka tysięcy m2. Podkład miał być B20, czyli C16/20N/mm2, niestety jest dużo słabszy. Szczęście posadzkarza jedynie w tym, że na ten podkład będzie położona wykładzina podłogowa na bazie 6mm gumolitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 06.12.2013 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts