Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeróbka wkładu kominkowego

Amadek

Recommended Posts

Moim drodzy mam kominek który niestety wymaga przeróbki lub wymiany. Sprawa wygląda następujące: poprzedni właściciel domku zamontował wkład kominkowy który nie współpracuje z dolotem powietrza z zewnątrz. A mimo to taki dolot powietrza zrobił. Kominek jest zabudowany a dolot doprowadza powietrze z dworu do przestrzeni w której kominek się znajduje (czyli tam gdzie jest zabudowany). Problem polega na tym, że kiedy w kominku nie jest palone czuć jak leci od niego zimne powietrze (które wydostaje się m.in. przez kratki wentylacyjne).

Zastanawiam się jak rozwiązać ten problem. Czy jest możliwość nawiercenia wkładu kominkowego - jakiejś przeróbki w taki sposób, żeby można było podłączyć go rurą bezpośrednio do zewnętrznego dolotu powietrza?

Zatkaj ten niepotrzebny dolot i korzystaj z kominka. Pomocne może być przeczytanie tego: http://www.kominki-batura.pl/publikacje2.html

Nic dodać, nic ująć.

Swojego czasu światły kominiarz nakazał mi na piśmie doprowadzenie powietrza w okolice wkładu w mieszkaniu na poddaszu. Wykonałem dolot ze strychu, po czym po odebraniu przez kominiarza zaślepiłem płatem folii. Żyję, nie było mi duszno, kolejni mieszkańcy palą w tym samym kominku, żyją - nie jest im duszno.