Amadek 04.12.2013 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Moim drodzy mam kominek który niestety wymaga przeróbki lub wymiany. Sprawa wygląda następujące: poprzedni właściciel domku zamontował wkład kominkowy który nie współpracuje z dolotem powietrza z zewnątrz. A mimo to taki dolot powietrza zrobił. Kominek jest zabudowany a dolot doprowadza powietrze z dworu do przestrzeni w której kominek się znajduje (czyli tam gdzie jest zabudowany). Problem polega na tym, że kiedy w kominku nie jest palone czuć jak leci od niego zimne powietrze (które wydostaje się m.in. przez kratki wentylacyjne). Zastanawiam się jak rozwiązać ten problem. Czy jest możliwość nawiercenia wkładu kominkowego - jakiejś przeróbki w taki sposób, żeby można było podłączyć go rurą bezpośrednio do zewnętrznego dolotu powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.12.2013 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Zatkaj ten niepotrzebny dolot i korzystaj z kominka. Pomocne może być przeczytanie tego: http://www.kominki-batura.pl/publikacje2.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolt 04.12.2013 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Zatkaj ten niepotrzebny dolot i korzystaj z kominka. Pomocne może być przeczytanie tego: http://www.kominki-batura.pl/publikacje2.html Nic dodać, nic ująć. Swojego czasu światły kominiarz nakazał mi na piśmie doprowadzenie powietrza w okolice wkładu w mieszkaniu na poddaszu. Wykonałem dolot ze strychu, po czym po odebraniu przez kominiarza zaślepiłem płatem folii. Żyję, nie było mi duszno, kolejni mieszkańcy palą w tym samym kominku, żyją - nie jest im duszno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amadek 09.12.2013 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Czytałem i artykuł do mnie przemawia. Zatkałem i mam zamiar zamurować go na dniach. Jeszcze w kominku nie paliłem, ale już czuć że w pokoju jest cieplej bo przez otwór nie leci zimne powietrze z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts