Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja mechaniczna w domu ze stropami żelbetowymi

Recommended Posts

Mniej więcej wiem, co to perlit. NIe wiedziałem tylko, że można nim tynkować (pewnie domieszki) i to aż tak grubą warstwą ;) Jednorazowo to się robi, czy na dwa razy? Bo nie wiem, czy jedna warstwa od razu się utrzyma. Ale poczytam i pewnie się dowiem ;)

Nurtuje mnie jeszcze temat kominka i jakiegoś zasysania ciepła z koło niego do anemostatów, ale chyba sobie daruję, bo z tego może wyjść więcej szkód, niż pożytku.

Dobra, to teraz pięterko. Nie dawałem od razu, żeby za dużo info nie było

http://imageshack.us/a/img17/8396/wy2r.jpg

I tradycyjnie pytania:

1. Czy dawać wyciąg w korytarzu? Normalnie tam nie potrzeba, ale nie wiem, czy z 4 pokoi nie powinno się gdzieś to ciepło podziewać. Starczy w łazience i garderobie?

2. Pokój w prawym dolnym rogu. Nie wiem, czy będzie pokojem, czy może takim górnym salonem bez drzwi, w którym w przyszłości może postawię sobie bilard? Czy wtedy wyciąg na korytarzu miałby sens?

3. Garderoba. I wyłaz strychowy. To tak przy okazji. Czy lepiej dać wyłaz strychowy na korytarzu, czy w garderobie? Dach mam nachylony pod kontem 30 stopni, ścianka kolankowa - prawie jej nie ma. Cegła i murłata. Więc nie bardzo wiem, jak ten wyłaz w garderobie by się sprawował. Ale w przedpokojach mi nie bardzo pasuje. Gdzie będzie lepsze miejsce dla niego?

4. I bardzo ważna sprawa. Dół to rozprowadzenie po stropie piętra, a piętro po stropie strychu. Dół kanały płaskie po stropie. A co z górą? Też po stropie, czy jakieś spiro/flexy? Co lepsze? A co tańsze? Może lepsze i tańsze, to jedno?

Dziękuję z góry za odpowiedź.

Tynk perlitowy to 0,12W/m2/K .Styropian to 0,035W/m2/K. Tynk 4cm to 20PLN i 3W/m2/K.Styropian 5cm to 12,5PLN i 0,7W/m2/K +klej,siatka tynk i farba.Cenowo podobnie ale energetycznie czterokrotnie lepiej. Dał bym rurę w ziemi jako zasilanie w świeże powietrze przy podłodze garażu i kratkę pod sufitem. No i dał bym co najmniej 10cm izolacji aby pkt. rosy nie wystąpił na styku ściana - izolacja.

1. Czy dawać wyciąg w korytarzu? Normalnie tam nie potrzeba, ale nie wiem, czy z 4 pokoi nie powinno się gdzieś to ciepło podziewać. Starczy w łazience i garderobie?

2. Pokój w prawym dolnym rogu. Nie wiem, czy będzie pokojem, czy może takim górnym salonem bez drzwi, w którym w przyszłości może postawię sobie bilard? Czy wtedy wyciąg na korytarzu miałby sens?

3. Garderoba. I wyłaz strychowy. To tak przy okazji. Czy lepiej dać wyłaz strychowy na korytarzu, czy w garderobie? Dach mam nachylony pod kontem 30 stopni, ścianka kolankowa - prawie jej nie ma. Cegła i murłata. Więc nie bardzo wiem, jak ten wyłaz w garderobie by się sprawował. Ale w przedpokojach mi nie bardzo pasuje. Gdzie będzie lepsze miejsce dla niego?

4. I bardzo ważna sprawa. Dół to rozprowadzenie po stropie piętra, a piętro po stropie strychu. Dół kanały płaskie po stropie. A co z górą? Też po stropie, czy jakieś spiro/flexy? Co lepsze? A co tańsze? Może lepsze i tańsze, to jedno?

Dziękuję z góry za odpowiedź.

Znów się przypomnę... Kurde, początek poszedł fajnie, ale dalej widzę, że będą opory... Niby to nie wiedza tajemna, a żaden z użytkowników/instalatorów nie mieszka w okolicy choćby 50km ode mnie, więc ciężko, żeby przez to, że coś mi odpisze stracił klienta, ale widzę, że opory i tak są duże... Niby forum, do pomocy, ale jednak nie bardzo czasami....

Zastanawiam się, gdybym miał nicka Nina albo Gabi to czy nie łatwiej byłoby mi uzyskać odpowiedzi na moje pytania... Ale może się mylę i to poprostu zwykły brak czasu na odpowiedzi :(

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Podepnę się pod temat, bo jest tu problem zbliżony do mojego:

Wg projektu wentylacja grawitacyjna. Sciany postawione, kominy wymurowane. Mój błąd :/ Za późno zacząłem czerpać wiedzę z forum. Po fakcie zapadła decyzja o WM.

Jeszcze nie jest za późno: dom piętrowy. Płaski dach ocieplony styropianem.

Jedyna możliwość rozciągniecia kanałów to sufity podwieszane.

I teraz jak chciałbym to zrobić: czerpnia na scianie zachodniej (docelowo bedzie kiedys w przyszłości GWC) wiec nie traktuję tego jako błędu. Nie ma opcji umieszczenia jej na scianie północnej. Następnie rekuperator w garażu, kanałami dostajemy się do domu i w lazience na parterze oraz piętrze pionem prowadzimy przewody. Na parterze podwieszany sufit w lazience i tędy rozchodzimy sie do salonu, wiatrołapu (podwieszany sufit w hallu), pokoju-biura, i kuchni (tez podwieszany sufit)

Na górze podobnie, pionem na scianie w łazience idziemy w stronę sufitu podwieszanego i tam sie rozchodzę korytarzem z podwieszanym sufitem po pomieszczeniach. Poniżej schemat jak to widzę. Odpada mi rozwiązanie, ktore proponuje adam_mk czyli prowadzenie przewodów w izolacjach podłogi, ze względu na to, ze na piętrze mam przewidzane tylko 3 cm styropianu, a nie mogę tego zmienić przez schody żel-bet ktore sa juz wylane.

Wiec to jedyne możliwe rozwiązanie wg mnie.

Wyrzutnia całości byłaby w kominie o przekroju 14 cm długim na jakies 7,5 metra. Wystarczy?

Wloty powietrza w pokojach byłyby usytuowane w scianach i nie byłyby skierowane w dół tylko nawiewałoby z boku pomieszczeń.

Wyciągi w łazienkach, korytarzu i wiatrołapie byłyby w sufitach podwieszanych więc "patrzyłyby" w dół.

Czy ktos ma jakies sugestie czy tak to moze być?

Jestem swiadomy błędów, tzn ze kanały wlotowe powinny byc w naroznikach przekątnych do wejscia, jednak nie chce robić sufitów podwieszanych pod wszystkimi pomieszczeniami dlatego w wiekszosci przypadków są na tych samych scianach co drzwi.

Pierwszą wycenę jaką dostałem opiewa na 2500 robota, ~3000 materiały. Technologia kanały eleastyczne izolowane (tzw fleksy).

Pytanie jakie jeszcze sie nasuwa to czy potrzebna jest izolacja przewodów wewnątrz budynku?

Czy moze lepszym rozwiązaniem byłyby tutaj system rozdzielaczy?

Rzut parteru.jpgRzut piętra.jpg

tzn ze kanały wlotowe powinny byc w naroznikach przekątnych do wejscia,
Nie ma takich wymogów. W mieszkaniach, cała instalacje robi się w przedpokoju i nawiewy są często nad drzwiami. Dyfuzja składników powietrza jest nieporównywalnie szybsza od wentylacji. Miejsce nawiewu nie ma więc znaczenia takiego, by wentylacja gorzej działała .

Pytanie jakie jeszcze sie nasuwa to czy potrzebna jest izolacja przewodów wewnątrz budynku?

to w dużej mierze zależy od centrali. Przy centralach z wymiennikami poniżej 80 % - radziłbym izolować. Podczas mrozów, wewnątrz domu może wystąpić mokry pasek - znaczący chłodny ślad kanału nawiewnego . Przy centralach ponad 80% prawdopodobieństwo tego spada - musiałyby być naprawdę siarczyste mrozy!

Pytał mnie jaka wentylacja. Odpowiedziałem: nie wiem. To powiedział: zrób tradycyjną. Gdybym doczytał forum przed projektem, to nie siedziałbym przy tym wątku :p

no sam widzisz, skoro pytał tego który nie wie, to jak sam mógł to poprawnie zaprojektować? :lol2:

Przecież gdyby ON WIEDZIAŁ o co pyta, to nie musiałby pytać, a skoro pytał to NIE WIEDZIAŁ, a skoro nie wiedział to kto mu pozwolił robić??? :bash:

Pytał mnie jaka wentylacja. Odpowiedziałem: nie wiem. To powiedział: zrób tradycyjną

Jak wentylacja... to podstawa :

-norma budowlana na mały dom z dwoma łazienkami i kuchnią - to 130m3/h

-norma medyczna to 30m3/h na osobę ( minimum to 20m3/h/osobe)

- Tradycja... to chyba coś bardziej z Barei nie wentylacji.

-Wentylacja grawitacyjna - poza głupią nazwą - niech projektant zaprojektuje ją tak by było non stop 130m3/h ... wg pomiarów - WG działa prawidłowo czyli zgodnie z wymogami zdrowotnymi i budowlanymi 3 % czasu.

Odzysk ciepła - ogrzanie 130m3/h z 0 st.C do + 20 st.C = 1kWh czyli 24kWh na dobę - można z tego odzyskać 90% - wymiennik kosztuje 160euro

• 1 month później...

No dobra, jeszcze powrócę do tematu. Choć w sumie jakoś mi umknął post talara, a sam szukając oszczędności i nie chcąc płacić bardzo dużych pieniędzy za świeże powietrze poszedłem bardzo podobną drogą, co On.

I tak:

a) parter:

- łazienka, kuchnia i salon - jakaś forma sufitu podwieszanego, gdzie będzie można puścić rury.

- pomieszczenie 1/5 (pokój pd/wsch) nie będzie podwieszany, stąd anemostat montowany w ścianie z nawiewem ukierunkowanym na wschód

Piętro:

- podwieszany sufit tylko w korytarzu i ew. łazience

- nawiew do pokoi południowych puszczony przez jeden z pokoi bokiem, zabudowany gips kartonem - nawiewy umieszczone w ścianach, ukierunkowane na przeciwlegle ściany

- pomieszczenia 2/4 i 2/5 analogicznie do tego, co powyżej

- wywiew w korytarzu i łazience

Zdaję sobie sprawę, że nawiewy w niektórych pomieszczeniach nie są umieszczone optymalnie, ale myślę, że konwekcja powietrza zrobi swoje i świeże powietrze i tak będzie wszędzie.

Dostałem już pare wycen i wszędzie to cena min 15k netto za materiały i robocizne. Ale myślę, że to co powyżej wyjdzie dużo taniej, bo mniejsza ilość materiału i prostsza konstrukcja...

Pytanie tylko takie : będzie dobrze?

I drugie: na trójnikach, czy skrzynkach?

wentylacja parter.JPG

wentylacja pietro .jpg