Ifarrg 06.12.2013 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Mniej więcej wiem, co to perlit. NIe wiedziałem tylko, że można nim tynkować (pewnie domieszki) i to aż tak grubą warstwą Jednorazowo to się robi, czy na dwa razy? Bo nie wiem, czy jedna warstwa od razu się utrzyma. Ale poczytam i pewnie się dowiem Nurtuje mnie jeszcze temat kominka i jakiegoś zasysania ciepła z koło niego do anemostatów, ale chyba sobie daruję, bo z tego może wyjść więcej szkód, niż pożytku. Dobra, to teraz pięterko. Nie dawałem od razu, żeby za dużo info nie było http://imageshack.us/a/img17/8396/wy2r.jpg I tradycyjnie pytania: 1. Czy dawać wyciąg w korytarzu? Normalnie tam nie potrzeba, ale nie wiem, czy z 4 pokoi nie powinno się gdzieś to ciepło podziewać. Starczy w łazience i garderobie? 2. Pokój w prawym dolnym rogu. Nie wiem, czy będzie pokojem, czy może takim górnym salonem bez drzwi, w którym w przyszłości może postawię sobie bilard? Czy wtedy wyciąg na korytarzu miałby sens? 3. Garderoba. I wyłaz strychowy. To tak przy okazji. Czy lepiej dać wyłaz strychowy na korytarzu, czy w garderobie? Dach mam nachylony pod kontem 30 stopni, ścianka kolankowa - prawie jej nie ma. Cegła i murłata. Więc nie bardzo wiem, jak ten wyłaz w garderobie by się sprawował. Ale w przedpokojach mi nie bardzo pasuje. Gdzie będzie lepsze miejsce dla niego? 4. I bardzo ważna sprawa. Dół to rozprowadzenie po stropie piętra, a piętro po stropie strychu. Dół kanały płaskie po stropie. A co z górą? Też po stropie, czy jakieś spiro/flexy? Co lepsze? A co tańsze? Może lepsze i tańsze, to jedno? Dziękuję z góry za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 06.12.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Tynk perlitowy to 0,12W/m2/K .Styropian to 0,035W/m2/K. Tynk 4cm to 20PLN i 3W/m2/K.Styropian 5cm to 12,5PLN i 0,7W/m2/K +klej,siatka tynk i farba.Cenowo podobnie ale energetycznie czterokrotnie lepiej. Dał bym rurę w ziemi jako zasilanie w świeże powietrze przy podłodze garażu i kratkę pod sufitem. No i dał bym co najmniej 10cm izolacji aby pkt. rosy nie wystąpił na styku ściana - izolacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 08.12.2013 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Dzięki nydar za wyliczenia. Przydadzą się. Nadal czekam jeszcze na odpowiedzi z posta powyżej, ponieważ przepusty to dopiero początek przygody... Dziękuję z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 10.12.2013 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Odświeżę temat jeszcze... Może się bardzo nie zastał, ale jakoś tak cicho... A może ktoś chce pomóc, tylko się krępuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 14.12.2013 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 1. Czy dawać wyciąg w korytarzu? Normalnie tam nie potrzeba, ale nie wiem, czy z 4 pokoi nie powinno się gdzieś to ciepło podziewać. Starczy w łazience i garderobie? 2. Pokój w prawym dolnym rogu. Nie wiem, czy będzie pokojem, czy może takim górnym salonem bez drzwi, w którym w przyszłości może postawię sobie bilard? Czy wtedy wyciąg na korytarzu miałby sens? 3. Garderoba. I wyłaz strychowy. To tak przy okazji. Czy lepiej dać wyłaz strychowy na korytarzu, czy w garderobie? Dach mam nachylony pod kontem 30 stopni, ścianka kolankowa - prawie jej nie ma. Cegła i murłata. Więc nie bardzo wiem, jak ten wyłaz w garderobie by się sprawował. Ale w przedpokojach mi nie bardzo pasuje. Gdzie będzie lepsze miejsce dla niego? 4. I bardzo ważna sprawa. Dół to rozprowadzenie po stropie piętra, a piętro po stropie strychu. Dół kanały płaskie po stropie. A co z górą? Też po stropie, czy jakieś spiro/flexy? Co lepsze? A co tańsze? Może lepsze i tańsze, to jedno? Dziękuję z góry za odpowiedź. Znów się przypomnę... Kurde, początek poszedł fajnie, ale dalej widzę, że będą opory... Niby to nie wiedza tajemna, a żaden z użytkowników/instalatorów nie mieszka w okolicy choćby 50km ode mnie, więc ciężko, żeby przez to, że coś mi odpisze stracił klienta, ale widzę, że opory i tak są duże... Niby forum, do pomocy, ale jednak nie bardzo czasami.... Zastanawiam się, gdybym miał nicka Nina albo Gabi to czy nie łatwiej byłoby mi uzyskać odpowiedzi na moje pytania... Ale może się mylę i to poprostu zwykły brak czasu na odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 25.12.2013 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 A no to kolejna próba uzyskania odpowiedzi na pytania zamieszczone powyżej. Może sie uda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
talar 09.01.2014 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Podepnę się pod temat, bo jest tu problem zbliżony do mojego: Wg projektu wentylacja grawitacyjna. Sciany postawione, kominy wymurowane. Mój błąd :/ Za późno zacząłem czerpać wiedzę z forum. Po fakcie zapadła decyzja o WM. Jeszcze nie jest za późno: dom piętrowy. Płaski dach ocieplony styropianem. Jedyna możliwość rozciągniecia kanałów to sufity podwieszane. I teraz jak chciałbym to zrobić: czerpnia na scianie zachodniej (docelowo bedzie kiedys w przyszłości GWC) wiec nie traktuję tego jako błędu. Nie ma opcji umieszczenia jej na scianie północnej. Następnie rekuperator w garażu, kanałami dostajemy się do domu i w lazience na parterze oraz piętrze pionem prowadzimy przewody. Na parterze podwieszany sufit w lazience i tędy rozchodzimy sie do salonu, wiatrołapu (podwieszany sufit w hallu), pokoju-biura, i kuchni (tez podwieszany sufit) Na górze podobnie, pionem na scianie w łazience idziemy w stronę sufitu podwieszanego i tam sie rozchodzę korytarzem z podwieszanym sufitem po pomieszczeniach. Poniżej schemat jak to widzę. Odpada mi rozwiązanie, ktore proponuje adam_mk czyli prowadzenie przewodów w izolacjach podłogi, ze względu na to, ze na piętrze mam przewidzane tylko 3 cm styropianu, a nie mogę tego zmienić przez schody żel-bet ktore sa juz wylane. Wiec to jedyne możliwe rozwiązanie wg mnie. Wyrzutnia całości byłaby w kominie o przekroju 14 cm długim na jakies 7,5 metra. Wystarczy? Wloty powietrza w pokojach byłyby usytuowane w scianach i nie byłyby skierowane w dół tylko nawiewałoby z boku pomieszczeń. Wyciągi w łazienkach, korytarzu i wiatrołapie byłyby w sufitach podwieszanych więc "patrzyłyby" w dół. Czy ktos ma jakies sugestie czy tak to moze być? Jestem swiadomy błędów, tzn ze kanały wlotowe powinny byc w naroznikach przekątnych do wejscia, jednak nie chce robić sufitów podwieszanych pod wszystkimi pomieszczeniami dlatego w wiekszosci przypadków są na tych samych scianach co drzwi. Pierwszą wycenę jaką dostałem opiewa na 2500 robota, ~3000 materiały. Technologia kanały eleastyczne izolowane (tzw fleksy). Pytanie jakie jeszcze sie nasuwa to czy potrzebna jest izolacja przewodów wewnątrz budynku? Czy moze lepszym rozwiązaniem byłyby tutaj system rozdzielaczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 09.01.2014 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 ...Mój błąd :/ Za późno zacząłem czerpać wiedzę z forum. Po fakcie zapadła decyzja o WM. ... Nie bądź dla siebie taki okrutny, to nie tyle twój błąd, ile tego co to tak wymyślił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
talar 10.01.2014 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Pytał mnie jaka wentylacja. Odpowiedziałem: nie wiem. To powiedział: zrób tradycyjną. Gdybym doczytał forum przed projektem, to nie siedziałbym przy tym wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 11.01.2014 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 tzn ze kanały wlotowe powinny byc w naroznikach przekątnych do wejscia, Nie ma takich wymogów. W mieszkaniach, cała instalacje robi się w przedpokoju i nawiewy są często nad drzwiami. Dyfuzja składników powietrza jest nieporównywalnie szybsza od wentylacji. Miejsce nawiewu nie ma więc znaczenia takiego, by wentylacja gorzej działała . Pytanie jakie jeszcze sie nasuwa to czy potrzebna jest izolacja przewodów wewnątrz budynku? to w dużej mierze zależy od centrali. Przy centralach z wymiennikami poniżej 80 % - radziłbym izolować. Podczas mrozów, wewnątrz domu może wystąpić mokry pasek - znaczący chłodny ślad kanału nawiewnego . Przy centralach ponad 80% prawdopodobieństwo tego spada - musiałyby być naprawdę siarczyste mrozy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 11.01.2014 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Pytał mnie jaka wentylacja. Odpowiedziałem: nie wiem. To powiedział: zrób tradycyjną. Gdybym doczytał forum przed projektem, to nie siedziałbym przy tym wątku no sam widzisz, skoro pytał tego który nie wie, to jak sam mógł to poprawnie zaprojektować? Przecież gdyby ON WIEDZIAŁ o co pyta, to nie musiałby pytać, a skoro pytał to NIE WIEDZIAŁ, a skoro nie wiedział to kto mu pozwolił robić??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.01.2014 04:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Pytał mnie jaka wentylacja. Odpowiedziałem: nie wiem. To powiedział: zrób tradycyjną Jak wentylacja... to podstawa : -norma budowlana na mały dom z dwoma łazienkami i kuchnią - to 130m3/h -norma medyczna to 30m3/h na osobę ( minimum to 20m3/h/osobe) - Tradycja... to chyba coś bardziej z Barei nie wentylacji. -Wentylacja grawitacyjna - poza głupią nazwą - niech projektant zaprojektuje ją tak by było non stop 130m3/h ... wg pomiarów - WG działa prawidłowo czyli zgodnie z wymogami zdrowotnymi i budowlanymi 3 % czasu. Odzysk ciepła - ogrzanie 130m3/h z 0 st.C do + 20 st.C = 1kWh czyli 24kWh na dobę - można z tego odzyskać 90% - wymiennik kosztuje 160euro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 10.03.2014 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 No dobra, jeszcze powrócę do tematu. Choć w sumie jakoś mi umknął post talara, a sam szukając oszczędności i nie chcąc płacić bardzo dużych pieniędzy za świeże powietrze poszedłem bardzo podobną drogą, co On. I tak: a) parter: - łazienka, kuchnia i salon - jakaś forma sufitu podwieszanego, gdzie będzie można puścić rury. - pomieszczenie 1/5 (pokój pd/wsch) nie będzie podwieszany, stąd anemostat montowany w ścianie z nawiewem ukierunkowanym na wschód Piętro: - podwieszany sufit tylko w korytarzu i ew. łazience - nawiew do pokoi południowych puszczony przez jeden z pokoi bokiem, zabudowany gips kartonem - nawiewy umieszczone w ścianach, ukierunkowane na przeciwlegle ściany - pomieszczenia 2/4 i 2/5 analogicznie do tego, co powyżej - wywiew w korytarzu i łazience Zdaję sobie sprawę, że nawiewy w niektórych pomieszczeniach nie są umieszczone optymalnie, ale myślę, że konwekcja powietrza zrobi swoje i świeże powietrze i tak będzie wszędzie. Dostałem już pare wycen i wszędzie to cena min 15k netto za materiały i robocizne. Ale myślę, że to co powyżej wyjdzie dużo taniej, bo mniejsza ilość materiału i prostsza konstrukcja... Pytanie tylko takie : będzie dobrze? I drugie: na trójnikach, czy skrzynkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 10.03.2014 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Nie robi si e takiej wentylacji na trójnikach, nie może być wywiewu w korytarzu. Materiały, zależnie od centrali (400m3/h) - od 7000 zł do 17000 brutto 23%. robocizna 5000zł. Z tym, ze można złożyć (jak klocki) we własnym zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 10.03.2014 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 (...) nie może być wywiewu w korytarzu. Dlaczego? Znaczy, ze na górze wszystko ma wyciągnąc jeden wywiew w łazience? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 10.03.2014 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Prawidłowo jak powietrze wyjdzie przez łazienkę, nie, gdy łazienka będzie bez wentylacji. Te dwa kanały wywiewne - łączą się, więc opór na otworach drzwi łazienkowych spowoduje, że całe powietrze z pokoi pójdzie z korytarza. Łazienka będzie bez wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 11.03.2014 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Te dwa kanały wywiewne - łączą się, więc opór na otworach drzwi łazienkowych spowoduje, że całe powietrze z pokoi pójdzie z korytarza. Rozumiem. Czyli jeśli wywiew na korytarzu dałbym bliżej schodów, na osobnym kanale, to będzie dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 11.03.2014 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Nie ma anemostatów na korytarzach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 11.03.2014 15:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 A głowy mi nie urwie, jak będzie tylko wyciąg w łazience, a nawiew w 4 pokojach??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts