szyszchlak 04.12.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Witam, niedawno wprowadziłem się do wynajmowanego mieszkania i niestety po wprowadzeniu okazało się, że w mieszkaniu, w pokoju z aneksem kuchennym jest bardzo nieprzyjemny zapach (którego nie udało się wyczuć na oglądaniu mieszkania). Zapach nasila się w okolicach zlewozmywaka, którego kanalizacja wygląda jak na zamieszczonych niżej zdjęciach. Nie jestem żadnym specjalistą, poczytałem trochę w necie i zgłupiałem bo wydaje mi się że instalacja nie ma syfonu, czy to możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 04.12.2013 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Ja tam hydraulikiem nie jestem ale faktycznie wygląda na to że nie ma w tym układzie syfonu więc jeśli nieprzyjemnie pachnie ze zlewu to trzeba tą konstrukcję zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 05.12.2013 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Nie ma syfonu Ale jaja, takiego numeru jeszcze nie widziałem, wygląda na zdjęty celowo, bo nic nie wskazuje na to, żeby się go nie dało zamontować, a przeróbki sądząc po taśmie klejącej wyglądają na świeże. Rzecz do zrobienia samodzielnie, ale jako wynajmujący chyba powinieneś zwrócić się o to do właściciela mieszkania. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 05.12.2013 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Nie ma syfonu Ale jaja, takiego numeru jeszcze nie widziałem, wygląda na zdjęty celowo, bo nic nie wskazuje na to, żeby się go nie dało zamontować, a przeróbki sądząc po taśmie klejącej wyglądają na świeże. Rzecz do zrobienia samodzielnie, ale jako wynajmujący chyba powinieneś zwrócić się o to do właściciela mieszkania. J. Ja to bym dla pewnosci jeszcze ta tasme zerwal. Zeby sie przypadkiem nie okazalo, ze rurka od zlewu np fi32 jest wlozona w scine w rurke fi50, i ta tasma to takie wysoko zaawansowane uszczelnienie, zeby nie smierdzialo z nieszczelnosci. Ja jestem generalanie wredny. Za te 20PLN bym kupil rurki i syfon, podmienil, a przy koncu wynajmu odtworzyl stan zastany marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 05.12.2013 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Myślę, że nie ma co przesadzać. Duża szansa jest, że "dowcip" wykonał poprzedni podnajemca, dlatego wskazane byłoby powiedzieć o tym właścicielowi mieszkania. A to, że ta taśma klejąca tam jest nie bez powodu to więcej, niż pewne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 06.12.2013 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Niema syfonu bo jest odpływ w ścianie za wysoko.Jarek jak byś ten łatwy sposób rozrysował . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 06.12.2013 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Niema syfonu bo jest odpływ w ścianie za wysoko. ?? A co ma wysokosc odplywu do tego? Na tym prostym fragmencie rury ktory lec do sciany wstawiasz ksztalkte w litere U. Poczatke i koniec U moze byc na tym samym poziomie. Wsio. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 06.12.2013 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 (edytowane) Niema syfonu bo jest odpływ w ścianie za wysoko. No to sorki, jak jest za wysoko, to musi śmierdzieć, nie ma wyjścia a na poważnie - kup jakikolwiek prosty syfon zlewozmywakowy, np taki: http://static.praktiker.pl/miniaturki/upload/zdj_produktow_nieobrobione/1000x1000/203161.jpg I wykombinuj, jak sam syfon, czyli tą część na samym dole wstawić w ciąg twojej rury odchodzącej od trójnika do odpływu. Na pewno będzie trzeba trochę pokombinować co-do-czego, być może jakąś rurkę pociąć, ale da się. Tak na szybko na podstawie zdjęć - uciąłbym tą pionową rurkę wystającą z nowokupionego syfonu, tak na 8-10cm ponad syfonem i zacisnął ją u dołu trójnika twojej instalacji, tak, żeby syfon znalazł się tuż pod trójnikiem. A za syfonem - kwestia dopasowania istniejącego odpływu (trzeba go będzie skrócić), żeby trafiał w jego wylot. Jeśli dobrze domyślam się powodu naćkania tam tej taśmy klejącej, to być może trzeba będzie jeszcze coś dokupić do uszczelniania tamtego miejsca, ale to już zależy, co tam za tą taśmą siedzi, może być potrzebna standardowa gumowa uszczelka redukcyjna: http://sklep.bolann.com.pl/product_thumb.php?img=images/produkty/id_27073_obrazek_1jpeg&w=150&h=134 ale może lepsza się okaże paczka pakuł i tuba silikonu bądź uszczelniacza dekarskiego. Nie wiem, zajrzyj, zobacz, w razie wątpliwości rób zdjęcia i dawaj tutaj, pomożemy J. Edytowane 6 Grudnia 2013 przez Jarek.P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts