Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki krasnal do ogrodu ?

Co macie (planujecie) w ogrodzie  

25 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co macie (planujecie) w ogrodzie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

chyba niektórym na forum z lekka sodówa uderzyła
,ale to chyba z przepracowania wiosennego.....Jak mozna nazywać idiotą ,kogoś kto postawil krasnala w ogrodzie?i to we własnym ogrodzie??
Ja nie ośmieliłabym się nikogo obdarzyć takim epitetem
tylko dlatego ,że ma inne poczucie piękna od mojego!!!!Nie podziwiam i nie zachwyca mnie taki sposób dekorowania ogrodów ,ale nie potępiam ich włascicieli....bardziej drażni mnie i brud i bałagan na niejednej posesji ....wolę patrzeć na kicz niż na bajzel

a ta sodówa to niby żaden epitet?!! :wink:

Śmiem domniemywać, iż z powodu naruszenia punktu regulaminu zostało naruszone Święte Prawo Forumowania i lada chwila skasują wątek.

Uprzejmnie donoszę więc o takiej możliwośći i apeluję o wstrzemięźliwość w wypowiedziach.

W celach dalszej kontynuacji w temacie krasnoludków , należy ZAWSZE przyznawać rację wszystkim dialogującym.

Uchroni nas to od drażnienia Wielkiego Brata.

Howk !!

Hmmmm..... nie będę wymieniał z ksywek, ale co poniektórzy powinni czym predzej poddać własny dowcip gruntownej renowacji.

Wyjasniam, że wątek krasnali miał być w zamiarze kanwą dla radosnej weekendowej twórczości inwestorów zmęczonych przeliczaniem kubików na tony i watów na złotówki (z VAtem :))

Wyjaśniam również, że jakkolwiek nie mam zamiaru stawiać żadnych figurek w ogrodzie to nigdy bym się nie ośmielił okazywać ludziom, którym się to podoba takiej pogardy jak parę osób w tym watku.

BTW. Owe nieszczęsne krasnale i inne figurki wywodzą się z tradycji ludowych tej części europy. Ciekawe jak to jest, że wiejska tradycja np.: Bawarii jest pasee, a rękodzieło Japońskie jak najpardziej trendy. Czy tu napewno chodzi o gust czy tylko o modę ?

PS. A właściwie to czemu nie. Po tym co tu przeczytałem zdecydowałem kupić krasnala. Będzie pilnował, żeby nadęte snoby nie zbliżały się do mojego domu :)

Widziałam ostatnio taką klasykę gatunku w Beskidzie Niskim, na zielonej trawce-brodzący łabądz oraz metalowe miski pomalowane w muchomorki, na hustawce w ogrodzie-hustający sie...biały gipsowy baranek, na sadzawce sztuczne kaczki, a na środku klombu-grupa krasnali i jeleni. Trezba jednak zauwazyć, ze cala ta kompozycja znajdowala sie przezd zwyklym gorskim domkiem w tzw. polskim ogrodzie, grunt ze bylo czysto i bez gnoju przed oborą. Właścicielom trzeba oddać szacunek za dbałośc o otoczenie-było czysciutko i wszytsko wypielegnowane, aze im sie podoba, to najwazniejsze. Wiem, ze dla projktantow ogrodów jest to porażka, ale żeby od razu od idiotów...

Można jeszcze posadzic plastikowe drzewa-sztuczną trawę-do oczka wpuścić ryby z tworzywa i wszystko posypać granulatem ze styropianu że niby jest zima :lol: :lol: będzie rewelacyjnie

A dom wybudowany z klocków lego :wink: :D

ee...krasnoludźki... :roll:

Mnie powaliła na kolana elewacja pewnej "gargamelówki"...

Była pieszczotliwie wyłożona talerzami (co prawda ździebko wyszczerbionymi)

Jako element rozpraszający monotonię zamierzonego efektu, błyskały zniewalająco lusterka..

Całość zwieńczona uszami od kubków ale nie na plask..tylko tak przestrzennie.. a na tych solidnie umocowanych uszkach dyndały zaczepione doniczki z pelargoniami...które pomnażały swoją urodę odbijając się w owych lusterkach...

Efekt był taki,że wszystkie samochody zwalniały..a ja żałowałam, że nie ma nikogo, kto by ze stoliczka turystycznego sprzedawał zdjęcia owej przecudnej urody budowli.

Przez następne 20 km nie mogliśmy opanować ataku śmiechu.

I za to chciałam serdecznie niniejszym podziękować.

TAK TRZYMAĆ !

ziaba - lusterka odpadają, niestety. Po prostu nie posiadam tyle tłuczonych. Ale krasnal oczywiście musi być. Taki z czerwonym noskiem i głupawym uśmiechem. Bardzo podoba mi się pomysł weynroba, żeby obsypać wszystko kruszonym styropianem i zrobić taki sztuczny śnieżek. I małe choinkowe lampki na ziemi, wśród tego - żeby się "skrzyło" wieczorami. Boże! Ależ będzie cudnie. Troszkę się martwię o wiatr, że porozwiewa styropian... coś wymyślę. Klejem może...

Klejem nie pójdzie.

Może delikatnie oskrobać płytę GK..nawet jak spadnie deszcz, to obeschnie i będzie nadal cudnie?

Ja przeglądałam stan swoich skorup..

Nie zapowiada się większa awanturka i ciężko mi poświęcić ślubną zastawę. :-?

Może kapsle piwne dnem do góry?

i te cudne brzegi falowate.. :o :D

Pychota.

Hm.ale jak je zamocować..

papiakami?? :roll:

Była pieszczotliwie wyłożona talerzami

Ech, lata 70-te... Takie były czasy i takie cudności na frontach domów były dość powszechne.

A tak BTW: czy ktoś z Was przyjrzał się z bliska, czym wyłożona jest elewacja przed wejściem do Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie ? ;)

A to przecież budynek z tej właśnie epoki !...

Na głowie kwietny ma wianek...

W ręku zielony badylek...

A przed nią bieży baranek...

A nad nią lata motylek...

A ja ostatnio widziałem jelenia! I to z rogami! To jest dopiero coś!

Od razu wiadomo kim jest mąż pani domu... :oops:

A ja tylko banany i banany... :wink: