Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki krasnal do ogrodu ?

Co macie (planujecie) w ogrodzie  

25 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co macie (planujecie) w ogrodzie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Krasnale wychodza z mody. Teraz modny jest kamień. Grzybki samemu łatwo zrobić. Ale co powiecie na płaskorzeźby w kamieniu polnym?

Nie wiem jak żaba, ślimak i inne stwory (nie obrażając żab :) ) bo były sporych rozmiarów ale taka mała jaszczureczka na kamieniu wyglądała całkiem, całkiem.

Wracając do krasnali - u nas często są tęcze. Raz nawet udało mi się ustalić gdzie się zaczyna... Żadnego garnca ze złotem nie było :( I dlatego nie lubię krasnali :lol:

Z zawodowych względów interesuje mnie ogródek wioskę dalej - tamże właściciel przeskoczył nawet samego napoleona, któremu nie udało się w jednym miejscu zgromadzić Wenus z Milo i Dawida M.Anioła - mają ludzie fantazję. W dodaktu ustawione są tak zalotnie, jak Tristan i Izolda nie przymierzając. Już nie żałuję, że podczas młodzieńczego pobytu we Florencji nie miałem dość kaski na zobaczenie oryginału....

Dawno się tak nie ubawiłem. Można jeszcze ustawić konia arabskiego - jak żywy.

A mnie wystarczą sarenki, zające, dzik, i ptaki. Wszystko żywe. Ostatnio przylatuje para dudków.

To wszystko pikuś! U mnie na wsi ktoś ma siatkowe ogrodzenie, ale ma przy bramie słupki klinkierowe, na których... majestatycznie leżą, symetrycznie po każdej stronie... dwa białe gipsowe LWY! To dopiero ludziska mają fantazję :lol: A tak poważnie - krasnale trącą tandetą, ale ostatnio pojawiły się - naprawdę fajnie zrobione, śmieszne - zwierzątka z wikliny - rysie z pędzelkami na uszach, dziki, ptaki, i inne takie - nie wiem, czy chciałabym coś takiego mieć u siebie, ale śmieszne są. Pojawiły się też ludziki z brzozy, mające służyć jako kwietniki do ogrodu, bo lapki mają zakończone płaską deseczką, na której można doniczkę postawić, ale to juz mi się kojarzy ze świątkami struganymi masowo dla turystów.

Zasadniczo kazda rzecz najpierw jest nowinką potem staje się modna, po czym przez powszechność wpada w śmieszność. Te wiklinowo-brzozowe konstrukcje już zaczynają trącić sztampą.

Z ciekawostek mogę jeszcze dodac różnego rodzaju wozy drabiniaste i strażackie obsadzone roślinkami w donicach. Rózne machiny (magle, do szatkowania kapusty, a nawet do szycia) poustawiane malowniczo to tu, to tam.

Ostatnio (jak słyszałem) wzięciem (u Niemców) cieszą się naturalnej wielkości zwierzęta inwentarskie (np.: krowa :o)

Z tym wyszydzaniem owej radosnej (żeby nie powiedziec dziecięcej) ludyczności zapędzamy się tak daleko, że ostatnio coraz więcej ogrodów wygląda jak plac przed Mauzoleum Lenina. Równiutki i nie za duży trawniczek, kilka wypieszczonych skalniaczków, a większość wybrukowana. Nuuuuuuda :(

Krótko mówiąc najbezpieczniej mieć ogród nijaki :(

Ach, te wozy drabiniaste, fakt, niesamowita sprawa... ileż tam na nich kwiecia można naustawiać... może to i ładne przed chatą rustykalną chatą, a nie przed nowoczesnym domem, jakich większość. A juz najbardziej mnie bawią koła od takich wozów wieszane na ścianach. Czego tez ludzie nie wymyślą...

A ja bym chciała mieć nie taki wystrzyżony idealny trawniczek, ale piękny ogród pełen kwiatów, z rabatkami, kwitnącymi krzewami itp. ALe raz, że nie mam czasu, dwa, chcę mieć psa, który pewnie by mi to wszystko stratował :(