Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakończenie budowy - sprzeciw urzędu

brachol

Recommended Posts

Witam

Mam taką sprawę mianowicie złożyłem dokumenty do nadzoru budowlanego w sprawie zakończenia budowy domu jednorodzinnego i dostałem sprzeciw z powodów:

- powiększenie szerokości budynku (zwiększyłem ocieplenie nie wpisując tego w dziennik budowy)

- nie mam zamontowanego balkonu

- nie mam tynku zewnetrznego

Mam 14 dni na wniesienie odwołania w przeciwnym wypadku sprawą zajmuje się dział prawny i przyślą mi kontrolę ws celu sprawdzenia czy rzeczywiście budynek jest większy i czy go nie użytkuję (a ja niestety mieszkam już w domu)

Ktoś wie jakie kary i w jakich wysokościach mi grożą?

Odwołanie będę pisał ale nie wiem czy przyniesie skutek (pani z nadzoru oczywiście nie chciała mi udzielić żadnych informacji na temat odwołania)

Nie zawsze musi być projekt zastępczy i nowe PnB - to zależy od kwalifikacji zmiany (istotna lub nieistotna), a tej dokonuje projektant.

Zmiany nieistotne, projektant zaznacza na projekcie (na czerwono) + ewentualnie opis i jego podpis.

zwiększyłem z 10 na 18 cm, no i nie jestem pewny czy murarze odpowiednio wykonali fundament

Ja chciałem z 12 zamienić na 18, to teraz mam zagrychę.

Czyli trzeba by zmierzyć gdzie jest problem, poza tym tak się zastanawiam...."powiększenie szerokości budynku", hmm a co z długością?

Byli zobaczyć, że nie masz tynku? Czy wyczytali z dziennika?

Ja chciałem z 12 zamienić na 18, to teraz mam zagrychę.

Czyli trzeba by zmierzyć gdzie jest problem, poza tym tak się zastanawiam...."powiększenie szerokości budynku", hmm a co z długością?

Byli zobaczyć, że nie masz tynku? Czy wyczytali z dziennika?

długość im się zgadza

Co do tynku to widać na zdjęciu z charakterystyki energetycznej że nie ma tynku nie wiem czy zdjęcie jest obligatoryjne ale u mnie gość zrobił

U mnie też są takie zmiany tzn grubość ocieplenia. Zamiast dachówki ceramicznej blachodachówka. Powiększony otwór drzwiowy do salonu a w kuchnie zmniejszony. Wszystko dlatego , że kierbud powiedział, że nie ma żadnego problemu i , żebyśmy robili jak nam pasuje. czy w takim przypadku mogą być problemy?

czy to on wszystko załatwia na odbiór budynku?

U mnie też są takie zmiany tzn grubość ocieplenia. Zamiast dachówki ceramicznej blachodachówka. Powiększony otwór drzwiowy do salonu a w kuchnie zmniejszony. Wszystko dlatego , że kierbud powiedział, że nie ma żadnego problemu i , żebyśmy robili jak nam pasuje. czy w takim przypadku mogą być problemy?

czy to on wszystko załatwia na odbiór budynku?

Myślę, że u Ciebie jedyny problem może być ze zmianą grubości ocieplenia.

Brachol, sprawdzałeś może już o ile masz za szeroki dom? Jakieś postępy w sprawie?

u mnie takie zmiany (min grubość ocieplenia) były wprowadzone do dziennika przez kierownika i naniesione na projekt od razu i odbiór przeszedł bez żadnego protestu. No ale ja płaciłam za kierownika normalnie i wymagałam też normalnie wykonania swojej roboty. Zresztą za każdym razem jak coś zmienialiśmy to kierownik o tym wiedział (i mówił co można a co nie) i on tez składał wszystkie dokumenty do odbioru. Edytowane przez Johna
uzupełnienie

u mnie takie zmiany (min grubość ocieplenia) były wprowadzone do dziennika przez kierownika i naniesione na projekt od razu i odbiór przeszedł bez żadnego protestu. No ale ja płaciłam za kierownika normalnie i wymagałam też normalnie wykonania swojej roboty..

Myślę, ze to wyjaśnia wszelkie watpliwości.

Brachol, sprawdzałeś może już o ile masz za szeroki dom? Jakieś postępy w sprawie?

na razie jestem na etapie pisania odwołania i wyjaśnień i będę czekał na decyzję urzędu. Teraz już wiem że kierownik pokpił sprawę i nie wpisał do dziennika zmiany ocieplenia i nie naniósł na projekt a powinien to zrobić (chociaż w moim przypadku w projekcie w wymiarach nie ma uwzględnionego ocieplenia - projekt kupowałem pod koniec 2003 roku wtedy z tego co wiem były inne przepisy bo teraz już trzeba w projekcie uwzględniać grubość ocieplenia).