Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Transformator

susel

Recommended Posts

Witam

ZE chce na mojej działce postawic transformator. Zgodziłbym sie na ustawienie tego transformatora pod warunkiem wyplaty odszkodowania, gdyz ZE nie chce odkupic ani garsci ziemi pod ten transformator a działka straci swoje walory z taką "ozdobą". Jednak ZE kombinuje jak moze. Wydzwaniają do mnie co chwile z nowymi rozwiazaniami a nawet strasza ze postawią bez mojej zgody. Jak regulują to przepisy, dlaczego ZE zamiast zaplacic mi odszkodowanie ( zaządałem 4 tys zl) i postawic trafo woli komplikowac zycie sobie i mi ?

Ja bym się i za 4 tys. nie zgodził na postawienie mi trafa na działce.

Po co Ci to, generuje pole elektromagnetyczne, które do końca nie wiadomo jaki bedzie miało wpływ na organizm ludzki. Po 20 latach "obcowania" z tym możesz mieć poważne komplikacje a w trakcie różne "objawy uboczne".

Klaus

Teoretycznie mogą starać się u starosty o decyzję zezwalającą na postawienie trafo bez Twojej zgody (ustawa o gospodarce gruntami i wywłaszczaniu nieruchomości:

"Art. 124. 1. Starosta, wykonujący zadanie z zakresu administracji rządowej, może ograniczyć, w drodze decyzji, sposób korzystania z nieruchomości przez udzielenie zezwolenia na zakładanie i przeprowadzanie na nieruchomości ciągów drenażowych, przewodów i urządzeń służących do przesyłania płynów, pary, gazów i energii elektrycznej oraz urządzeń łączności publicznej i sygnalizacji, a także innych podziemnych, naziemnych lub nadziemnych obiektów i urządzeń niezbędnych do korzystania z tych przewodów i urządzeń, jeżeli właściciel lub użytkownik wieczysty nieruchomości nie wyraża na to zgody. Ograniczenie to następuje zgodnie z decyzją o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu.

2. Zezwolenie może być udzielone z urzędu albo na wniosek organu wykonawczego jednostki samorządu terytorialnego, innej osoby lub jednostki organizacyjnej.

3. Udzielenie zezwolenia powinno być poprzedzone rokowaniami z właścicielem lub użytkownikiem wieczystym nieruchomości o uzyskanie zgody na wykonanie prac, o których mowa w ust. 1. Rokowania przeprowadza osoba lub jednostka organizacyjna zamierzająca wystąpić z wnioskiem o zezwolenie. Do wniosku należy dołączyć dokumenty z przeprowadzonych rokowań.

4. Na osobie lub jednostce organizacyjnej występującej o zezwolenie ciąży obowiązek przywrócenia nieruchomości do stanu poprzedniego, niezwłocznie po założeniu lub przeprowadzeniu ciągów, przewodów i urządzeń, o których mowa w ust. 1. Jeżeli przywrócenie nieruchomości do stanu poprzedniego jest niemożliwe albo powoduje nadmierne trudności lub koszty, stosuje się odpowiednio przepis art. 128 ust. 4.

5. Jeżeli założenie lub przeprowadzenie ciągów, przewodów i urządzeń, o których mowa w ust. 1, uniemożliwia właścicielowi albo użytkownikowi wieczystemu dalsze prawidłowe korzystanie z nieruchomości w sposób dotychczasowy albo w sposób zgodny z jej dotychczasowym przeznaczeniem, właściciel lub użytkownik wieczysty może żądać, aby odpowiednio starosta, wykonujący zadanie z zakresu administracji rządowej, lub występujący z wnioskiem o zezwolenie, o którym mowa w ust. 2, nabył od niego na rzecz Skarbu Państwa, w drodze umowy, własność albo użytkowanie wieczyste nieruchomości.

6. Właściciel lub użytkownik wieczysty nieruchomości jest obowiązany udostępnić nieruchomość w celu wykonania czynności związanych z konserwacją oraz usuwaniem awarii ciągów, przewodów i urządzeń, o których mowa w ust. 1. Obowiązek udostępnienia nieruchomości podlega egzekucji administracyjnej. Przepisy ust. 4 stosuje się odpowiednio.

7. Decyzja ostateczna, o której mowa w ust. 1, stanowi podstawę do dokonania wpisu w księdze wieczystej. Wpisu dokonuje się na wniosek starosty, wykonującego zadanie z zakresu administracji rządowej, lub organu wykonawczego jednostki samorządu terytorialnego, jeżeli zezwolenie było udzielone na wniosek tej jednostki.")

O ile wiem, to ZE wolą tego uniknąć, bo starostowie wcale się nie palą do takich decyzji, od decyzji można się odwołać do SKO, potem do sądu administracyjnego i mają co najmniej kilkanaście miesięcy z bani. Ale starają się płacić jak najmniej, więc kombinują.

Witam susel.

Jeżeli chcesz mieć transformator na działce i ograniczone prawo do zabudowy, to możesz zgodzić się na wybudowanie takiego urządzenia.

Ostatni wyrok Sądu Najwyższego wskazał, w sprawie wybudowania transformatora na działce należącej do Spół. Mieszkaniowej w Skierniewicach, że ZE Łódź-Teren zajmujac wydzieloną dzialkę o pow. 170 m kw. pod transformator zajmował ją, jako jedyny samoistny urzytkownik w złej wierze i za trzy lata urzytkowania tej działki nakazał wyplacić 37,5 tys. zł. Miesięcznie SN wskazał 3 zl/m kw. jako minimalną stawkę za bezumowne korzystanie za grunt.

Pamiętaj nie podpisuj żadnej ugody lub porozumienia w sprawie zgody na budowę transformatora. Jeżeli podpiszesz jakiekolwiek dokumenty ZE, to przedstawią to nawet wstępne porozumienie i zlożą jako twoją zgodę.

Wtedy nawet jak sprzeciwisz się budowie to Starosta wtedy wyda decyzję o zajęciu twojej nieruchomosci na czas budowy. Odszkodowanie mogą wypłacić Ci za czas zajęcia na czas budowy i za powstałe zniszczenia. Najlepiej za wczasu do Starosty wnieść sprzeciw przeciwko budowie na twojej działce transformatora wskazując istniejące zagrożenia dla zdrowia, a nawet życia oraz na znaczne ograniczenia w zabudowie. MOże wtedy ZE zacznie z tobą inaczej rozmawiać. Przebiegłość radców prawnych ZE i znaczny wpływ tej firmy na urzędników jest dość znaczna. Lecz jeśli się postawisz i to możesz znacznie więcej uzyskać. Pamiętaj, że taka inwestycja jak transformator może znacznie odziaływać nawet poza wskazany przez ZE zasięg. Dlatego jeżeli sprzedać "skórę to za duże pieniądze".

Kup trzy PITBULE i nikogo nie wpuszczaj!!!!. A tak na poważnie to chyba zaden Starosta czy inny urzędas nie może decydować co będzie stało na TOJEJ DZIAŁCE, za którą zapłaciłeś CIEŻKO zarobione pieniądze. ZE jak chce CI postawić taką "ozdobę" to niech CI zmniejszy opłaty za prąd. Ale ja bym się za BOGA nie zgodził nawet na najmniejszy transformatorek

Człowieku i ty za te "marne" 4 tys. chcesz sobie pod domem postawić bombę z opóźnionym zapłonem :o . Chłopie odsyłam do podręczników biofizyki lub radiologii i poczytaj sobie o wpływie pola elektromagnetycznego na organizm żywy, a jestem w 99% przekonany, że zrobisz wszystko aby ci tego g......... pod oknem nie postawili. Twoje życie, zdrowie i twój wybór. Ja odradzam. Zastanawiałeś się dlaczego kiedyś było zabronione budować budynki w pobliżu linii wysokiego napięcia? Czy sądzisz że zmniejszył się wpływ pola? Nie po prostu pod tymi drutami często w b. dobrej lokalizacji są wolne działki i ktoś zwęszył dobry interes i teraz pozwalają budować nawet w tak absurdalnych miejscach. :evil: Co by nie mówić pod pewnymi względami komuna jednak była lepsza od demokracji, choć niezbyt za tym tęsknię.

pzdr

• 4 weeks później...

Cześć Suseł!

Moim zdaniem jeżeli im zależy na tym aby postawić ten transformator na twojej działce to zaproponuj dzierżawę części swojej działki. Obecne ceny dzierżawy to 6 zł za m2. Nie schodź z ceny i pamietaj, że wokół transformatora należy wyznaczyć strefę bezpieczeństwa, za którą ZE tak samo musi zapłacić. Te warunki przedstaw ustnie i nie podpisuj żadnych dokumentów w sprawie podejmowanych uzgodnień w tej sprawie. Jeżeli podpiszesz to jak Tomasz M. wcześniej napisał twój podpis pod podłożonym Ci dokumentem zostanie złożony do wniosku o ograniczenie korzystania z nieruchomości na budowę urządzeń energetycznych. Wtedy tylko dostaniesz odszkodowanie za zajęcie gruntów na czas budowy i za powstałe zniszczenia. Będą to groszowe pieniądze, dlatego musisz uważać co podpisujesz. Najlepiej powiedz przedstawicielom ZE, że jedynym twoim podpisem będzie podpis przy odbiorze odszkodowania albo przy odbiorze należności za dzierżawę.

Trzymaj się i walcz o swoje prawa i własność.