Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze gazu jak zawsze pod górkę

karolpg

Recommended Posts

Witam. Po przeprawie z prądem teraz chcę się zająć przyłączem gazu. W rejonie Kołobrzegu opłata zryczałtowana do 15m to 2100zł + moja skrzynka. Wszystko ok tylko jest problem że w ciągu 20 miesięcy najpóźniej od podpisania umowy muszę zacząć pobierać gaz np w kuchence, inaczej dostanę karę 1000zł. Otóż plany mam takie aby z ruiny którą zakupiłem zdjąć prąd i dać w granice działki razem z gazem, którego w tej chwili nie ma. Na początek chcę zrobić ogrodzenie i wszystko wkomponować, żeby później nie rozbierać. Pytanie jak załatwić sprawę ze skrzynką aby po zainstalowaniu w ogrodzeniu nie było konieczności jej przesuwania. Przebudowę planuję za jakieś 4-5 lat ale ogrodzenie muszę zrobić bo obecne jest w opłakanym stanie.

Wystarczy że wykonasz przyłącze /instalację gazową zewnętrzną/ na swojej działce: skrzynka w ogrodzeniu - skrzynka na ścianie budynku.

- zlecasz wykonanie projektu instalacji gazowej zewnętrznej projektantowi z uprawnieniami /taniej wyjdzie łącznie z wewnętrzną/

- składasz projekt w starostwie /zgłoszenie/,

- po uprawomocnieniu /4 tygodnie/ wykonujesz instalację.

Wszystkie zgody, jeśli będą wymagane, powinien załatwić projektant.

Zakład gazowniczy będzie się musiał dostosować ze swoim projektem do już istniejącej instalacji; będzie ona w dokumentacji na podstawie której będą planowali przebieg własnych przyłączy.

Takie rozwiązanie /przyłącze gazu ziemnego/ jest też często stosowane przy instalacjach zbiornikowych na propan, gdy inwestor spodziewa się podłączenia gazu ziemnego w ciągu najbliższych kilku lat.

Zaletą wcześniejszego wykonania instalacji gazowej jest też możliwość zagospodarowania terenu. Nie będzie konieczności np. rozbierania kostki na podjazdach, rozkopywania terenu, kolizji z innymi przyłączami, itp.

Witam

Kto zorientowany prosze o porade

Mialem na dzialce rozpoczeta budowę domu a na murach zalozoną szafke gazowa z zaworem. budowa nie została ukonczona (20 lat temu), sciany rozebralem a nowy dom wybudowany zostal ok 5 m obok wczesniej budowanego. tym samym rura z szafka ktora wczesniej znajdowala sie na scianie teraz stoi na "srodku" dzialki (5 m obok nowego budynku)

Jak zalatwic jej przedluzenie do nowego budynku (w gazowni powiedzieli ze musze w granicy dzialki zalozyc szafke lub wnioskowac o przebudowe istniejacego przylącza)

prosze o opinie jak najtaniej i najlatwiej to zalatwic?