Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taśma led + zasilacz

Recommended Posts

Nie doczekałem się odpowiedzi na konkretne pytanie. Niech i tak będzie. Zaczęło się lawirowanie i zbaczanie z tematu -

Bardzo sztywno do tych spraw podchodzi i ciągle mnie pociska pan kkas12.

Dla niego zbrodnią jest zrobić gniazdo na przewodach 1,5mm2 gdzie do tego gniazda będzie podłączony tylko i wyłącznie przez najbliższe 20 lat np Junkers pobierający w szczycie 100W, bo przepisy nakazują nie stosować przewodu cieńszego niż 2,5mm2...

I ma rację. Elektryka obowiązuje trochę wiecej, niż murarza-tynkarza. Jest coś takiego, jak wiedza techniczna, jest coś takiego jak odpowiedzialność.

A Ty sobie rób, nawet przewodem antenowym instalację do tych gniazdek.

Elektrykiem nie jesteś, to nie musisz odpowiadać za swoją robotę.

U mnie, w moim rejonie bardzo dużo, jakby ktoś pytał :D

Dochodzi nawet do wesołych sytuacji, gdy pseudo-elektryk kładzie do złącza kablowego kabel 5-żyłowy, i nie ma do czego podpiąć tej piątej żyły.

To jest dopiero problem, a i radocha z jełopów.

Edytowane przez elpapiotr

• 2 weeks później...

led.jpg

Nie chcąc tworzyć nowego tematu na forum chciałbym zadać pytanie. Planuję zrobić oświetlenie biurka taśmami led. Poczytałem trochę jak to wszystko wygląda i zrobiłem rysunek poglądowy. Chciałbym się dowiedzieć czy może być to tak podłączone. Całość taśmy led będzie 2m, do tego zasilacz 12V 1,5A 18W-wtyczkowy.