elpapiotr 11.12.2013 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Nie doczekałem się odpowiedzi na konkretne pytanie. Niech i tak będzie. Zaczęło się lawirowanie i zbaczanie z tematu -Bardzo sztywno do tych spraw podchodzi i ciągle mnie pociska pan kkas12. Dla niego zbrodnią jest zrobić gniazdo na przewodach 1,5mm2 gdzie do tego gniazda będzie podłączony tylko i wyłącznie przez najbliższe 20 lat np Junkers pobierający w szczycie 100W, bo przepisy nakazują nie stosować przewodu cieńszego niż 2,5mm2... I ma rację. Elektryka obowiązuje trochę wiecej, niż murarza-tynkarza. Jest coś takiego, jak wiedza techniczna, jest coś takiego jak odpowiedzialność. A Ty sobie rób, nawet przewodem antenowym instalację do tych gniazdek. Elektrykiem nie jesteś, to nie musisz odpowiadać za swoją robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 11.12.2013 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 A jak ktoś ma instalację zasilaną z sieci w układzie TT, to już mu wogóle nie wolno ? Podchodź z dystansem do tego typu instrukcji, kolego yaiba83 A wg ciebie jaki procent domów jednorodzinnych jest zasilanych w układzie TT? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 11.12.2013 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 (edytowane) U mnie, w moim rejonie bardzo dużo, jakby ktoś pytał Dochodzi nawet do wesołych sytuacji, gdy pseudo-elektryk kładzie do złącza kablowego kabel 5-żyłowy, i nie ma do czego podpiąć tej piątej żyły. To jest dopiero problem, a i radocha z jełopów. Edytowane 11 Grudnia 2013 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matizek658 25.12.2013 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 Nie chcąc tworzyć nowego tematu na forum chciałbym zadać pytanie. Planuję zrobić oświetlenie biurka taśmami led. Poczytałem trochę jak to wszystko wygląda i zrobiłem rysunek poglądowy. Chciałbym się dowiedzieć czy może być to tak podłączone. Całość taśmy led będzie 2m, do tego zasilacz 12V 1,5A 18W-wtyczkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 25.12.2013 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 Wg Googli 1 m takiej taśmy ma moc 4,8W. A więc 2 x 4,8 = 9,6 W Wychodzi na to że OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matizek658 25.12.2013 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 A sposób podłączenia na moim rysunku poglądowym jest OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 25.12.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 Rysunek nie jest zbyt wyraźny - ważne aby + zasilacza do + diod. Podłączenie równoległe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts