Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podział działki, czynności geodezyjne

mnowak355

Recommended Posts

Witam

Po wybudowaniu domu, bliźniaka chciałbym podzielić działkę w taki sposób aby każda połowa stała na swojej osobnej działce. Działka jest prawie kwadratem i z trzech stron praktycznie nie ma problemu. Z czwartej mam niesympatyczną sytuację z sąsiadem który kilkanaście lat temu "pomylił" się w budowie ogrodzenia i wybudował swoje ogrodzenie na mojej działce. Jak rozumiem zlecając prace geodecie dokonają oni pomiarów, podzielą działkę i złożą stosowny operat do geodezji.

Tutaj proszę o pomoc:

-czy powinni wyznaczyć na gruncie granice nowych działek tzn. zastabilizować granicznikami narożniki nowych działek?

- czy sąsiad ma prawo nie pozwolić wkopać graniczników na linii granicy naszych nieruchomości? Teoretycznie trzeba będzie te graniczniki wkopać na jego gruncie praktycznie na właściwej granicy.

Nie piszcie proszę żeby spróbować się dogadać z sąsiadem. To stary zgorzkniały, problematyczny pajac który wszystkim na około psuje krew. Uprzejme rozmowy i rzeczowe argumenty nie docierają do niego.

Bardzo proszę o info.

Pozdrawiam

Nie tak do końca. geodeta na czynności utrwalenia punktów granicznych wysyła zawiadomienie, a nie pozwolenie na wkopanie. Wykonuję on stabilizację projektu podziału nieruchomości zatwierdzonego przez Wójta, burmistrza..., ma prawo utrwalić podział bez zgody sąsiada ponieważ linia graniczna jest wspólna ( KC i prawo geodezyjne to stwierdzają). Geodeta także ma prawo wejść na działkę sąsiada bez jego wiedzy i zgody. upoważnia go do tego zgłoszenie pracy geodezyjnej w powiatowym ośrodku dokumentacji gik. Okazuję się takim dokumentem i wchodzi na grunt. Ja zawsze wpisuję w protokół z utrwalenia punktów granicznych - strona obecna przy czynnościach - odmówiła złożenia podpisu w protokole granicznym i jakość jeszcze z tym problemów nie miałem bo nie jestem w stanie fizycznie zmusić strony do podpisania protokołu

Spokojnie będzie dobrze.

Pozdrawiam

Geodeta

Nie tak do końca. geodeta na czynności utrwalenia punktów granicznych wysyła zawiadomienie, a nie pozwolenie na wkopanie. Wykonuję on stabilizację projektu podziału nieruchomości zatwierdzonego przez Wójta, burmistrza..., ma prawo utrwalić podział bez zgody sąsiada ponieważ linia graniczna jest wspólna ( KC i prawo geodezyjne to stwierdzają). Geodeta także ma prawo wejść na działkę sąsiada bez jego wiedzy i zgody. upoważnia go do tego zgłoszenie pracy geodezyjnej w powiatowym ośrodku dokumentacji gik. Okazuję się takim dokumentem i wchodzi na grunt. Ja zawsze wpisuję w protokół z utrwalenia punktów granicznych - strona obecna przy czynnościach - odmówiła złożenia podpisu w protokole granicznym i jakość jeszcze z tym problemów nie miałem bo nie jestem w stanie fizycznie zmusić strony do podpisania protokołu

Spokojnie będzie dobrze.

Pozdrawiam

Geodeta

Tak też mi się wydawało.Przecież nie dzielę działki sąsiada tylko swoją i to punkty podziału mojej działki mają znaleźć się na tej granicy. Mam jeszcze pytanie do Ciebie Wojtku bo jak rozumiem zajmujesz się takimi sprawami.

Czy w wypadku gdyby sąsiad nie pozwolił wejść na teren swojej nieruchomości można wezwać policję lub straż miejską aby można było utrwalić te punkty?

Jak to jest z tym protokołem. Kiedyś postawiono mnie w sytuacji w której geodeta przyjął przebieg granicy pisząc w protokole że na podstawie wcześniejszego operatu granica była przyjęta przeze mnie. Czy to możliwe? Wtedy dotyczyło to przebiegu granicy.

pozdrawiam i dziękuję