Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozbudowa instalacji elektrycznej w domu jednorodzinnym

Recommended Posts

Stan obecny

Dom jednorodzinny parter + piętro + poddasze. Łącznie ok 220 m2 (90 parter; 90 piętro; 40 poddasze). Dom wybudowany w 1997 roku, wykończony wyłącznie parter. Instalacja na parterze podzielona jest na 7 obwodów + siła bez RCD, bezpieczniki typu „S”.

Układ sieci to: TT

Obecnie jestem na etapie wykańczania piętra oraz poddasza i chciałbym dowiedzieć się jak najlepiej podejść do tematu rozbudowy instalacji elektrycznej. Zacznę od pytania odnośnie wyłączników różnicowo-prądowych (RCD).

Kwestie do wyjaśnienia

Zastanawiam się czy nie będzie problemu z działaniem RCD dla obwodów, które będę miał na piętrze oraz poddaszu (nie zakładam przebudowy instalacji na parterze)? Czy przy takim układzie instalacji, działanie RCD nie będzie zakłócane przez instalacje na parterze?

Edytowane przez GCieslak
Informacja od ZE odnoście układu sieci: TT

Niestety tak jest zrobione i nie miałem na to żadnego wpływu.

Będę wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu mojego problemu i wyjaśnieniu jak to można teraz dobrze zrobić, bez zbędnych komentarzy nad faktem dokonanym.

Podałeś na razie dwie informacje, że masz układ TT i jak jest porozdzielany parter, ktorego nie chcesz tknąć (więc nie wiem po co go opisujesz).

Natomiast nie podałeś niczego ani o zasilaniu, ani o wlz, ani o przyłączu... NIC! Jakie przekroje, jakie zabezpiecenia, przydział mocy, uziemienie...

I pytasz jak zrobić...

Podaję adres gdzie udzielą informacji: http://www.wrozka.pl

Jak widać nie znam się na tym, ale postaram się dowiedzieć jak najwięcej.

Na chwilę obecną udało mi się zebrać następujące informacje:

• przyłącz - przewód napowietrzny (licznik w skrzynce na ścianie domu)
  • wlz - przekrój żyły ok 3mm
  • przydział mocy 7 kW, zabezpieczenie przelicznikowe 25A
  • uziemienie mam przy gnieździe do siły

Czy na tej podstawie można wyznaczyć przynajmniej podstawowe wytyczne co do modernizacji tej instalacji?