GCieslak 05.12.2013 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 (edytowane) Stan obecnyDom jednorodzinny parter + piętro + poddasze. Łącznie ok 220 m2 (90 parter; 90 piętro; 40 poddasze). Dom wybudowany w 1997 roku, wykończony wyłącznie parter. Instalacja na parterze podzielona jest na 7 obwodów + siła bez RCD, bezpieczniki typu „S”. Układ sieci to: TT Obecnie jestem na etapie wykańczania piętra oraz poddasza i chciałbym dowiedzieć się jak najlepiej podejść do tematu rozbudowy instalacji elektrycznej. Zacznę od pytania odnośnie wyłączników różnicowo-prądowych (RCD). Kwestie do wyjaśnieniaZastanawiam się czy nie będzie problemu z działaniem RCD dla obwodów, które będę miał na piętrze oraz poddaszu (nie zakładam przebudowy instalacji na parterze)? Czy przy takim układzie instalacji, działanie RCD nie będzie zakłócane przez instalacje na parterze? Edytowane 6 Grudnia 2013 przez GCieslak Informacja od ZE odnoście układu sieci: TT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 05.12.2013 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 A po co Ci tam RCD? Dla ozdoby? Skąd weźmiesz przewód PE do instalacji, skoro go nie masz? W 1997 roku wykonano instalację bez RCD i przewodu ochronnego? Kto ją odebrał? No cóż... Wciąż bywają tacy, co wsiadają za kierownicę po wódce, więc i tu nie ma się co dziwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GCieslak 05.12.2013 22:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Niestety tak jest zrobione i nie miałem na to żadnego wpływu.Będę wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu mojego problemu i wyjaśnieniu jak to można teraz dobrze zrobić, bez zbędnych komentarzy nad faktem dokonanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 06.12.2013 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Niestety tak jest zrobione i nie miałem na to żadnego wpływu. Będę wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu mojego problemu i wyjaśnieniu jak to można teraz dobrze zrobić, bez zbędnych komentarzy nad faktem dokonanym. Podałeś na razie dwie informacje, że masz układ TT i jak jest porozdzielany parter, ktorego nie chcesz tknąć (więc nie wiem po co go opisujesz). Natomiast nie podałeś niczego ani o zasilaniu, ani o wlz, ani o przyłączu... NIC! Jakie przekroje, jakie zabezpiecenia, przydział mocy, uziemienie... I pytasz jak zrobić... Podaję adres gdzie udzielą informacji: http://www.wrozka.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GCieslak 13.12.2013 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Jak widać nie znam się na tym, ale postaram się dowiedzieć jak najwięcej. Na chwilę obecną udało mi się zebrać następujące informacje: przyłącz - przewód napowietrzny (licznik w skrzynce na ścianie domu)wlz - przekrój żyły ok 3mm przydział mocy 7 kW, zabezpieczenie przelicznikowe 25A uziemienie mam przy gnieździe do siły Czy na tej podstawie można wyznaczyć przynajmniej podstawowe wytyczne co do modernizacji tej instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts