Rotan 06.12.2013 03:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Czołem specjaliści! Sytuacja jest taka: dom SSZ, dwie łazienki, dwie kuchnie i kran na dzałce + w przyszłości domek letniskowy dla gości. Studnia tradycyjna ok. 11m. głębokości do lustra i rura fi 200 o długości 7m, czyli wody jest ok. siedmiu metrów w rurze fi 200. (Nigdy wody nie brakło). Studnia oddalona od domu o 20m., przy studni hydroforownia. Woda nie zażelaziona. Chce wymienić te rupiecie z tytułu i zapomnieć o studni, pompie itp. Jaką pompę trójfazową i jaki hydrofor polecacie? Hydrofor przy studni czy w piwnicy domu? Potrzebuję porady, bo się na tym nie znam a nie chcę być wkręconym w g... przez jakiegoś pseudofachmana. Dziękuję za wszelkie pomocne sugestie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 07.12.2013 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Możesz zostać przy Grudziądzu, czyli Hydro Vacuum. Ale oprócz tego masz oczywiście Grundfosa, Wilo, Lowara czyli Xylem, Ebara i pewnie jeszcze parę innych. Oczywiście raczej nie kupuj tego w supermarkecie, tylko zaproś do siebie sprzedawcę z firmy pompowej, żeby ci przygotował ofertę na parametrach, które sam dobierze na podstawie tego, co zobaczy u ciebie. Wcześniej musiałbyś sam się zdecydować, czy wolisz instalację bardziej napakowaną elektroniką, a więc mniejszą i nawet w ogóle pozbawioną zbiornika, czy bardziej tradycyjną. Skoro woda nie jest zażelaziona, to masz dość swobodny wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 07.12.2013 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Woda nie zażelaziona. Robiłeś badania tej wody? Jesteś pewien, że nie będziesz potrzebował żadnego filtra? Jeśli tak to faktycznie nie masz praktycznie żadnych ograniczeń w wyborze pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 09.12.2013 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Możesz zostać przy Grudziądzu, czyli Hydro Vacuum. Ale oprócz tego masz oczywiście Grundfosa, Wilo, Lowara czyli Xylem, Ebara i pewnie jeszcze parę innych. Oczywiście raczej nie kupuj tego w supermarkecie, tylko zaproś do siebie sprzedawcę z firmy pompowej, żeby ci przygotował ofertę na parametrach, które sam dobierze na podstawie tego, co zobaczy u ciebie. Wcześniej musiałbyś sam się zdecydować, czy wolisz instalację bardziej napakowaną elektroniką, a więc mniejszą i nawet w ogóle pozbawioną zbiornika, czy bardziej tradycyjną. Skoro woda nie jest zażelaziona, to masz dość swobodny wybór. Ten "Grudziądz" mnie wkurza. W zeszłym roku ją regenerowałem, a teraz się zapowietrza. Wchodzenie do tej studni nie jest przyjemne. Wole instalację z jak najmniejszą ilością elektroniki. Wiem że zbiornik hydroforowy wydłuża żywotność pompy. Wyczaiłem na Alledrogo zbiornik przeponowy poziomy 300l. (mógłbym go ukryć pod ziemią przy studni). Mógłby być w piwnicy, ale to wiązało by się z koniecznością pociągnięcia przewodu (20m.). Nie wiem co lepsze. Robiłeś badania tej wody? Jesteś pewien, że nie będziesz potrzebował żadnego filtra? Jeśli tak to faktycznie nie masz praktycznie żadnych ograniczeń w wyborze pompy. Nie robiłem badania (na pewno zrobię ja uruchomię pompę ). Co do zażelazienia wody to 40 letnie umywalki i klazety nie nosiły śladów rdzy. (Jeśli to nie ma nic do rzeczy to proszę o delikatne przywrócenie mnie do pionu ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 09.12.2013 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 zapowietrzanie to raczej problem zaworu stopowego (ssaka) który przepuszcza wodę i dlatego masz problem. Zacznij od jego wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 09.12.2013 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 zapowietrzanie to raczej problem zaworu stopowego (ssaka) który przepuszcza wodę i dlatego masz problem. Zacznij od jego wymiany. Sęk w tym że czeka mnie wymina wiekowej rury ssawnej i "prehistorycznego" hydrofora. Zastanawiam się czy "dobra" pompa zatapialna nie będzie trwalsza od "hydro vacuum" z Grudziądza. Grundfos jest drogi. (Rozumiem że jest to cena za jakość-żywotność urządzenia). Czy są jakieś tańsze marki mające te same "bebechy"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 09.12.2013 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 hydro vaccum jest dość wysokiej jakości. Nie widziwiałbym Pompa w studni ma klka zalet: 1. nie zamaźnie i jej nie rozadzi jak Cię mróz zaskoczy w pażdzerniku. 2. Żeby ją ukraść trzeba mieć dużą motywację 3. Jest niesłyszalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 09.12.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 hydro vaccum jest dość wysokiej jakości. Nie widziwiałbym Pompa w studni ma klka zalet: 1. nie zamaźnie i jej nie rozadzi jak Cię mróz zaskoczy w pażdzerniku. 2. Żeby ją ukraść trzeba mieć dużą motywację 3. Jest niesłyszalna Zapominales chyba o najwazniejszej - latwiej jest wode pchac do gory niz zasysac co ma pewnie jakis wplyaw na moc silnika przy danej wydajnosci. Do tego to co juz bylo napisane - pompa zatapialna (glebinowa) nie ma szans sie zapowietrzyc w sposob uniemozliwiajacy prace. NAwet jak po miesiacu wakacji wrocisz do domu, wlaczysz, wode bedzie tloczyc, marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 09.12.2013 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Zastanawiam się czy "dobra" pompa zatapialna nie będzie trwalsza od "hydro vacuum" z Grudziądza. W dzisiejszych czasach wszystko schodzi na psy. Stara pompa z grudziadza wytrzymywala 20lat. Nawet najdrozszy grundfoss, tyle pewnie nie pociagnie marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 09.12.2013 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 W dzisiejszych czasach wszystko schodzi na psy. Stara pompa z grudziadza wytrzymywala 20lat. Nawet najdrozszy grundfoss, tyle pewnie nie pociagnie marcin A 10 lat pociągnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 10.12.2013 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 hydro vaccum jest dość wysokiej jakości. Nie widziwiałbym Też mi się tak wydaje. Grundfos jest drogi. (Rozumiem że jest to cena za jakość-żywotność urządzenia). Czy są jakieś tańsze marki mające te same "bebechy"? Leszczyńska Fabryka Pomp. Przynajmniej niektóre modele - nie wiem, jak w głębinówkach, ale warto sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts