Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

adaptacja poddasza jaka wełna,jakiej firmy i o jakim współczynniku?

seb-tom

Recommended Posts

witam,

chce zaadoptować poddasze i nie wiem jaką wełne dać.

sytuacja wygląda tak dach papa-deski-legary 15cm-i dość mało miejsca do podłogi.

chce dać albo 15cm wełny między legary-i karton gips albo 15cm +5cm w poprzek i karton

główne pytanie jakiej firmy wełne i jaki wsółczynnik wiadomo że zawsze chodzi o kase....

byłem w składzie bud i dali mi ceny na tą chwile

isover uni mata 39 15zł/m

super mata 33 25zl/m

ursa 39 13.5zł/m

schwenk 39 12zł/m

wszystko 15cm grubości.

warto jest inwestować w ten lepszy współczynnik?

prosze o pomoc i ewentualne sugestie,dachu jest ok 70m kw

Edytowane przez seb-tom

chyba krokwie, a nie legary ;-) jesli nie masz kasy i malo teg

o - malo miejsca to slabo to widze. jesli zdecydujesz co dla Ciebie jest wazniejsze 1. pieniadze czy 2. miejsce, odpowiedz bedzie latwiejsza.

p.s. Jesli masz pelne deskowanie to nie mozesz dac 15cm welny miedzy krokwie. musisz miec szczeline 2-3 cm i pozniej welne.

pomijam oczywiscie fakt iz went dachu jest wykonana wg. sztuki

Edytowane przez zeusrulez

jak najbardziej krokwie:) zalezy mi na miejscu a kasy nie chce wywalić w błoto nie potrzebnie dlatego o tym wspomniałem.

musze się zmieścić w tych 15 albo 20cm. tylko czym?i jakiej firmy bo isover o lepszych parametrach kosztuje sporo więcej niż np ursa czy schwenk o lepszych parametrach i tu jest główne moje pytanie.

a o szczelinie swoją drogą pamiętam.

Edytowane przez seb-tom

zmniejszam sobie pomieszczenie dość sporo.zgadzam się z Tobą dlatego chce ew włożyc pare groszy więcej niż później drzeć wszystko i zmieniać wełne.

wiele osób pisze że wielkiej różnicy nie ma pomiędzy np 0,033 a 0,039.

zresztą skłaniam się raczej do leprzego współczynnika ale czy isover czy inna firma bo za cene isovera można prawie kupić wełne innej firmy o leprzym współczynniku.

zmniejszam sobie pomieszczenie dość sporo.zgadzam się z Tobą dlatego chce ew włożyc pare groszy więcej niż później drzeć wszystko i zmieniać wełne.

wiele osób pisze że wielkiej różnicy nie ma pomiędzy np 0,033 a 0,039.

zresztą skłaniam się raczej do leprzego współczynnika ale czy isover czy inna firma bo za cene isovera można prawie kupić wełne innej firmy o leprzym współczynniku.

Wierz mi ma. Poza tym jakość isovera jak dla mnie to bajka a układanie tej wełny to znowu bajka -> wygoda.

Nie możesz zejść ze skosami czy raczej z sufitem ?

Bo jak liczę te 5 cm nawet super maty to bieda . . . . :/

Mieścisz się w normie ale normy zaraz zmienią (tzn. pójdą w dół) a cena z kWh w górę . . .

Więc nie możesz zejść ze skosami czy z sufitem ?

P.S. Warto jakbyś zainteresował się również ceną profimaty, bo koszt zakupu trochę większy od unimaty a U wychodzi b.przyzwoicie.

jest to jedno spadowy dach i niestety nie mam wielkiej mozliwości krokiew+5cm w poprzek pod krokiew a nad GK.

co do kładzenia to jakoś przeżyje bardziej mi chodzi o samą jakość firmy jednej czy drugiej.

teraz znalazłem isovera super mate za te 25zł i urse gold 35 za 18zł jest to spora różnica.

w składzie mi polecano jeszcze tego schwenka tylko nie wiedzą czy będą mileli o leprzym współczynniku niż 39.

wiesz no musze cos wymyśleć dobrego i głównie ciepłego.

hmmm . . .

raczej zdecydowałbym się na Twoim miejscu na takie rozwiązanie

15 cm profi mata między krokwie, na krokwie tylko i wyłączenie 5 cm super maty, wówczas U = 0.195 [W/m2K]

A jeśli chodzi o super matę między krokwiami i 5 cm na krokwiach U = 0.189 [W/m2K]

Czyli wielkiej różnicy nie ma . . . A cena hmmm ;-)

Norma dla "normalnego domu" to 0.30 [W/m2K]

Jeśli chodzi o pasywnego to 0.15[W/m2K]

Może jeszcze to przemyślisz - 5 cm to nie tak dużo ;-)

15 cm profi maty i 10 cm profimaty na krokwie U = 0.154

Jeśli chodzi o innych producentów to możesz również zerknąć na rockwool.

P.S. O jakości właśnie Ci mówię -> tylko ISOVER.

Obliczenia mogą się nieznacznie zmienić ponieważ nie miałem wszystkich danych.

a potrafisz mi powiedzieć jeszcze dlaczego ten isover?czy ta wełna jest jakos inaczej zbudowana czy coś?

Najlepiej jakbyś poszedł do sklepu i sam przekonasz się na "własnej skórze"

Czyli jak podotykasz tą i inną wełnę.

O folii pod deskowanie nic nie wiem, nigdy tak nie robiłem.

Jeśli chodzi o folię na ruszt czyli paroizolacja - KONIECZNIE !! i jak najlepiej wykonana/szczelna tym lepiej.

p.s. co do foli to znowu (hehe) isover stopair

Życzę powodzenia !

system i filmik isover.to pozostaje mi tylko kupować wełne mam nadzieje że te 20cm będzie git.

powiedz mi jeszcze wieszaki do profili moge przykręcić po wełnie do czoła krokwi?

ceny wełny są od 6zł jakaś eko knaufa chyba po 26 i w góre....mówie o 150

jak z wentylacją zostawiam ta przerwe pomiedzy deskami a wełną i jak wlot,wylot zrobić? mam styropian z zewnątrz dosiągnięty do samych dech tak myślałem żeby może rurki włożyć na wlot i wylot pomiędzy deski i styropian ew dalej uszczelnić troche pianką??

Edytowane przez seb-tom

Lepiej kup grzybkowe / kotwowe do poddaszy lepiej Ci się będzie poziomowało niż na ES. I te montujesz z boku krokwi.

Czy te 20 cm będzie git. Nie będę Cię ściemniał dla mnie to trochę za mało. Ale dobrze, że jesteś tego świadomy.

Tą membranę pod deski możesz sobie darować wystarczy sznurek.

Tak jak myślałem. Masz źle zrobione ocieplenie, jest ono za wysoko podciągnięte, powinno być 2 - 3 cm szczeliny między styro a deskowaniem.

Musisz udać się do działu dach (bo nie wiem czy masz zrobioną nadbitkę czy może podbitkę) tam powinni Ci odpowiedzieć co zrobić, bo dachy to nie moja działka, wiem, że niektórzy robią siatki własnej roboty ale może koledzy podpowiedzą konkretnych producentów lub inne rozwiązanie.

sam się dopiero uczę o dachach (z ciekawości) z postów Pana Andrzeja Wilhelmi oraz Pana Jana.

Dla jasności, tak to powinno wyglądać

http://forum.budujemydom.pl/index.php?act=attach&type=post&id=14208

Życzę powodzenia i cierpliwości.

Bawienie się styropianem, czy wełną to nic złego, problemy zaczynają się gdy zaczynasz wykonywać np. tynki, wszelkie prace mokre . . .

Na Twoich zdjęciach widziałem, że Ty jeszcze tynków nie masz . . .

Wełnę lepiej zakryć jakąś tanią folią przed pracami mokrymi, jeśli masz już zrobione profile i wełnę między . . .

Płyty montować czy nie . . . Raczej nie, a jeśli zamontujesz, to absolutnie tego nie spoinuj

Pozdrawiam

ja tam tynków nie mam zamiaru kłaść tylko płyte i wełne na ścianie.Z prac mokrych planuje wylewke pod łazienke zrobić ale to kawałem będzię.

a co do podłogi możesz powiedzieć 2 słowa-

1.czy dawać folie pod legary a beton,

2.wełna czy styropian,

3.starczy 5cm szerokości legara,

4.dawać 5cm cy 10cm żeby ocieplić wygłuszyć

5.pod i na legar dajemy jakiś filc tak?

6.czy legary mocować do podłogi?

7.czy płyty na sciane mocować na listwach profilach czy kleić jak lepiej?

ocieplenie chce dać na podłoge dlatego,że za jakiś czas może chwilami tam nikt nie mieszkać(na poddaszu) więc na wszelki wypadek chce troszke ocieplić.

Edytowane przez seb-tom