gozdek 06.12.2013 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 (edytowane) Witam, Mam kominek Tarnavva Unica 14kw (pierwszy sezon) Zauwazylem cos dziwnego... Deski budowlane pala sie w nim zywym, mocnym ogniem (az lekko chuczy i trzeba mocno skrecac powietrze) a brzoza ktora lezy juz chyba z 6 lat ledwo sie tli przy otwartym na maxa doplywie powietrza. Kominek praktycznie nie daje ciepla... Dmuchawa od DGP wlacza sie czasem dopiero po 1,5h od rozpalenia brzozy, a przy deskach 20-30 min i juz dmucha... Mam tez kilka metrow morkrej (3-4 mies od sciecia) brzozy i pali sie ona podobnie do tej 6 letniej. Czemu tak jest? Desek starczy mi jakos do konca roku bo obecnie aby to sie jakos palilo to mieszam brzoze + deski, ale co dalej??? pozdr,gozdek Edytowane 6 Grudnia 2013 przez gozdek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 06.12.2013 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Witam. Bo ta długo leżąca brzoza nie ma w sobie już pewnie za dużo celulozy, którą wyżarły grzyby a za to pozostała w niej już sama lignina, która podobnie jak korek się nie pali ... Mówiąc jaśniej ... tzw. zgnilizna twarda ... pomimo że na to nie wygląda jest samym próchnem ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts