Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego kominek nie działa prawidłowo?

klarita

Recommended Posts

Witam!wczoraj obudowalismy kominek wełną Firerock i płytami ognioochronnymi.Mamy trzy kratki z wylotem ciepłego powietrza.Jedna z przodu przy suficie, druga z prawego boku na tej samej wysokości, a trzecia w łazience ktora jest pomieszczeniem znajdującym się za kominkiem.Kratka w łazience jest mniejsza i zainstalowana nizej ok 50 cm od sufitu.Ciepło do kratki w łazience powinno leciec przez rurę spiralną, która zaczyna sie w zabudowie kominka i idzie przez ścianę do łazienki.I tu moje pytania:dlaczego ciepło nie leci do łazienki tylko przez dwie pozostałe kratki?może jest ona za nisko?dodam że jak sie zasłoni pozostałe kratki to wtedy leci ciepłe powietrze.Przez dwie duze kratki leci bardzo gorące powietrze i sufit sie nagrzewa.Czy tak powinno być?czy coś jest nie tak?dodam że do kominka jest poprowadzone powietrze z zewnątrz i innych kratek oprocz wylotowych nie ma.Prosze o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu.I bardzo dziękuję za wszelkie porady!

Obawiam się że jak przeniosę kratki niżej to bedzie słąbo ciepło leciało do salonu.A czy jest sens zrobic dodatkową kratke gdzieś u dołu kominka?bo mam wrażenie że kominek "potraktował" wylot do łazienki jako dolot powietrza.Jak przykładam gazete do kratki w łazience to kominek ciągnie powietrze zamiast wypuszczać ciepłe, wiec gdyby zrobić gdzieś dodatkową kratkę może z niej by ciągnął powietrze i wtedy do łazienki oddawałby ciepło.

P.S dziękuję za pomoc

Powietrze z zewnątrz dostarcza się do spalania - najczęściej bezpośrednio do paleniska specjalnym przyłączem, w które jest wyposażone, a do prawidłowej (jakiejkolwiek) konwekcji powinniście mieć na dole kratkę, żeby powietrze, które ma się ogrzać gdzieś mogło wpadać do obudowy.

Nie mam.Powietrze do kominka doprowadziliśmy tylko z zewnatrz.Więc może taka kratka by coś pomogła?

Jezu....

Zawsze mnie wkurzają takie wypowiedzi ze strony fachowców (sam wykonałem wiele rzeczy w dom fachowcem nie będąc) ale nie powinineś zabierć się do tej roboty bobrak Ci elementarnej wiedzy. Zleć to komuś i niech Ci przy okazji sprawdzi czy jakiś innych baboli nie nasadziłeś. Takich które Cię zabiją w pierwszym sezonie grzewczym albo puszczą Ci z dymem chałupkę. Lub obie opcje jednocześnie.

Jezu....

Zawsze mnie wkurzają takie wypowiedzi ze strony fachowców (sam wykonałem wiele rzeczy w dom fachowcem nie będąc) ale nie powinineś zabierć się do tej roboty bobrak Ci elementarnej wiedzy. Zleć to komuś i niech Ci przy okazji sprawdzi czy jakiś innych baboli nie nasadziłeś. Takich które Cię zabiją w pierwszym sezonie grzewczym albo puszczą Ci z dymem chałupkę. Lub obie opcje jednocześnie.

Tylko, ze żaden rozsądny fachowiec nie dotknie sie tego.

Nie mam.Powietrze do kominka doprowadziliśmy tylko z zewnatrz.Więc może taka kratka by coś pomogła?
To wynikało z pierwszego posta , ale nie wierzyłem . Na dole obudowy musisz wyciąć otwór o powierzchni równej , lub trochę mniejszej od sumy powierzchni kratek górnych . Słyszałaś o komorze dekompresyjnej ? Górę obudowy trzeba przebudować , bo niszczysz sufit . Nie wiem od czego byli ci fachowcy , ale dobrze Ci nie życzyli . Podaj jakieś dane , kominek , wymiary obudowy , może zdjęcia .

Z internetu i pytaliśmy różnych fachowców i osób.Proszę o jakąś porade co robić?jak zmodyfikować obudowę, żeby było dobrze.Czy dołożyć jakieś kratki?

Kratki wlotowe to konieczność. Niezależnie od powietrza z zewnątrz. Powinny mieć powierzchnię prawie taką jak wylotowe. Wylotowe zaś powinny być na jednym poziomie, lub odwrotnie . Ta do łazienki najwyżej, ale z żaluzją. Wówczas to wy decydowalibyście o tym ile ciepła wpuścić do łazienki.

To wynikało z pierwszego posta , ale nie wierzyłem . Na dole obudowy musisz wyciąć otwór o powierzchni równej , lub trochę mniejszej od sumy powierzchni kratek górnych . Słyszałaś o komorze dekompresyjnej ? Górę obudowy trzeba przebudować , bo niszczysz sufit . Nie wiem od czego byli ci fachowcy , ale dobrze Ci nie życzyli . Podaj jakieś dane , kominek , wymiary obudowy , może zdjęcia .

To są zdjęcia naszego kominka.Trochę nie wyraźne ale mam nadzieję że uda się coś zobaczyć i nam pomóc :) z góry dzieki!09122013522.jpg09122013514.jpg09122013516.jpg09122013517.jpg09122013520.jpg

Witam

Czy na fotkach jest stan kominka "na dzisiaj"?

Jeśli tak to warto , by było jeszcze zdemontować ten karton-gips by Panowie fachowcy rzucili okiem i pomogli.

To co mi nie "pasuje" (oprócz braku kratki na dole) to brak szczeliny między wkładem a obudową od przodu.

Tak to jest stan kominka na dzisiaj.Narazie tak zostawiliśmy, żeby znaleźć dobre rozwiązanie i ewentualnie zdemontować płyty.

Na dole kominka z lewej strony wytnij otwór wielkości górnej kratki . Później prawdopodobnie trzeba będzie wyciąć jeszcze drugi taki sam. Do tego pomieszczenia z tyłu można by też wyciąć otwór na dole , co poprawi cyrkulację powietrza , bo grawitacyjny średnio zdaje egzamin na parterze . Czy strop drewniany ? Pisałaś , że nie ma komory dekompresyjnej . Góra kratek wywiewnych jakieś 40 cm poniżej góry obudowy . Gromadzi się tam najbardziej gorące powietrze , które nie ma gdzie uciec , mocno rozgrzewa sufit i jest to bardzo niebezpieczne . Musisz nad górnym poziomem kratek dać izolowaną przegrodę . Kominek jest mocno przewymiarowany , najlepsza byłaby obudowa z ceramiki kumulująca ciepło , ale skoro już zrobiłaś taką , to trzeba z niej " wyrzucić jak najwięcej ciepła . Tak jak wspomniałem , na początek wytnij na dole obudowy otwór , zobaczysz różnicę , będziemy kombinować dalej . Powodzenia