Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Delisa propozycje wycena

Recommended Posts

Witajcie,

mam działkę ogrodzoną, ładnie zazielenioną ponieważ kupiłem ją dwa lata temu i traktowałem ja jak dotąd jako rekraacyjną, i planuję wybudowanie domu Delisa

http://pracownia-projekty.dom.pl/dn_delisa.htm

Bedę miał około 300 tyś i moje pytanko jak sądzicie czy uda mi się go wybudować do stanu deweloperskiego.

Planuję żeby firma wybudowała mi go do SSO, resztę inne firmy po koleii, ogrzewanie gazowe bez żadnego cudowania z pompami ciepła, i kominek z rozprowadzeniem ciepła, jak już będą tynki to sporo planuje zrobić sam to znaczy podłogi, malowanie gdzie nie gdzie płytki.

Co Wy na to, czy może ktoś buduje ten dom lub podobny.

Uda się Tobie jak nie weźmiesz pierwszej lepszej ekipy (=drogiej). Jarek244 dobrze podpowiada z tym garażem. Choć ja bym nie patrzyła na wycenę - bo ktoś może brać najdroższą ekipę w okolicy. Zwróć raczej uwagę, że dach jest płaski i w zimie będziesz miał zalegający śnieg na dachu... - porażka krótko mówiąc ;) Ja bym ten garaż zrobiła z dachem dwuspadowym i dobudowałabym go dopiero po wybudowaniu domu. Tylko za gotówkę :). I zdecydowanie budowałabym garaż dwustanowiskowy jeśli działka na to pozwala (szerokość działki). W garażu zrobiłabym sobie wejście na poddasze i trzymała nad garażem wszystkie "rupiecie". Masz bardzo mało miejsca w domu na rozładowanie większych i brudniejszych rzeczy. Zabierzesz sobie miejsce na okna w ten sposób ale w efekcie i tak zyskasz więcej. Jeśli nie masz 3 dzieci to ten mały, długi pokój na poddaszu bym zlikwidowała i zrobiła sobie z niego dużą garderobę. W dwóch pozostałych pokojach wyrzuciłabym te okna dachowe - one zrobią Tobie "patelnię" na poddaszu. Jak kochasz się w oknach dachowych i chcesz koniecznie mieć takie na poddaszu (ja np tak mam, że te okna baaardzo mi się podobają ale wiem, że montowanie ich to porażka ;)) to lepiej będzie jak zdecydujesz się na jedno okno niż dwa i nie będzie ono wysokie. Moje okna na poddaszu będą miały np 94/98 i biorąc pod uwagę kąt nachylenia dachu i oranżerię, która będzie pod takim oknem nie będę miała przegrzanego poddasza. Bo dużą część światła zabiorą mi kwiaty bo będą do samego okna sięgały :D. Ja w tych pokojach na poddaszu dodałabym po jeszcze jednym normalnym oknie na elewacji bocznej.

Jak podniesiesz sobie ściankę kolankową to otrzymasz znacznie większą powierzchnię domu (bu tutaj ten dom jest chyba z "zerową" ścianą kolankową). I będziesz mógł spokojnie dołożyć normalne okna na poddaszu.

Architekt spaprał sprawę łazienek - nie są w jednym pionie więc koszt budowy będzie droższy. Lepiej by było gdybyś łazienkę z pokojem na poddaszu zamienił bo masz pokój/garderobę od strony ogrodu a łazienkę w jednym pionie i od strony frontu.

Na parterze spiżarka daleko od kuchni... Wyrzuciłabym ją i zrobiła samą łazienkę. Przede wszystkim nie tak głęboką. Przesunęłabym schody w stronę frontu. I powiększyła trochę pokój na parterze i przede wszystkim ten pokój/garderoba na poddaszu wyszedłby wtedy bardziej normalny. Nie wiem jakie łazienki lubisz. Ale jeśli jest Tobie wszystko jedno to łazienkę na poddaszu bym zmniejszyła. Dla mnie ona jest gigantyczna. I będzie cię "słono" kosztować ;).

Edytowane przez luntrusk

Dziękuję Wam za podpowiedzi,

właśnie też słyszałem od wielu znajomych że ten taras na garażem to wieczne problemy z przeciekaniem wody,

Szczerze powiedziawszy to jeszcze cały czas szukam projektu w którym nie trzeba by było robić tyle zmian, no i faktycznie ten wąski pokój na górze mi nie pasuje. Masz też rację co do okien obecnie mieszkam w domku w którym mam dwa okna dachowe od południa w jednym pokoju i w lecie jest dramat (+30 w największe upały. Ostatni wpadłem na fajny projekt ze studia Z500 i powiem ze nam się bardzo podoba, jeżeli możecie coś podpowiedzieć zróbcie to.

http://z500.pl/projekt/201/Z226,wygodny-kompaktowy-dom-z-poddaszem-uzytkowym-nowoczesna-lukarna.html

pozdrawiam

Bardzo lubię projekty pracowni z500. Ja w tym projekcie też widzę parę wad:

1. Te duże okna są piękne - jestem ogólnie zakochana w dużych i nowoczesnych przeszkleniach :). Jeśli nie zrobisz okien otwieranych na poddaszu (a w tym projekcie na 99% tak jest) to będziesz musiał firmę wynajmować do mycia szyb. Jak zrobisz otwierane okna to zapłacisz "fortunę" (te okna nie są typowe mimo, że już nie ma takiego pojęcia bo za okna płacisz od metra ;)).

2. Gabinet jest za mały. Co to jest niecałe 8 m2?

3. Schody zawijane, w domu tylko normalne schody ze spocznikami :)

4. Łazienka na poddaszy gigantyczna, o wiele większa od gabinetu...

5. Za dużo okien dachowych - choć je w każdej chwili można wyrzucić

6. Ten garaż jest "częścią domu" - połączony z domem jednym dachem. I jednostanowiskowy.

Pewnie znalazłam bym jeszcze kilka wad ;) Ale nie o to chodzi ;)

Napiszę coś o kosztach, jeśli nie chcesz się rozczarować finansowo w trakcie budowy domu:

1. Im bardziej bryła budynku będzie przypominać kwadrat tym szybciej uzyskasz potrzebną Tobie powierzchnię. I zapłacisz mniej :) Czysta matematyka ;)

2. Budowę podrażają wykusze i lukarny. Ale mimo tego ja sobie nie wyobrażam domku bez nich ;)

Zobacz sobie na ten projekt (także ich):

http://z500.pl/projekt/396/Z14_w_bl,z-wykuszem-w-jadalni-balkonem.html

Dom jest na bazie prostokąta. Dom jest nawet trochę podobny do mojego domku :). Styl domu, elewację możesz przyjąć dowolną.

Ten projekt mi się podoba bo jest zbliżony do kwadratu ale nim nie jest więc wygląda estetyczniej. Ma przede wszystkim duże wygodne pokoju. Można sobie do niego dobudować duży garaż. Salon, jadalnia i kuchnia są bardzo reprezentacyjne. Schody bym zmieniła na normalne - ale to akurat bardzo łatwo zrobić.

Patrz na obrys domu. W tym domku, który pokazałam mało powierzchni się marnuje. Im szerszy dom tym więcej schodzi na dach a na poddaszu robią się wąskie pokoje, które dodatkowo przytłacza duża powierzchnia skosów.

Ten domek, który Tobie pokazałam jest mały ale ustawny. Szukaj takiego domku :). Na okna patrz w ostatniej kolejności. Je możesz zawsze dodać, usunąć, powiększyć, zmniejszyć.