Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wykonac zbrojenie z 8 pretów

ronuch

Recommended Posts

Witam!

Na wiosnę zaczynam z ławami pod dom i mam pewne pytanie - jak łączyć pręty zbrojenia. Problem polega na tym że w ławach zewnętrznych mam po 8 drutów 16, W ściągach krzyżowych też 8 a w ławach wewnętrznych 6 drutów. Zbrojenie w narożach mam wykonać jako ciągłe - czyli mam giąć pręta a nie łączyć go tam! Ale jak mam dołączyć pręty ze ściągów do ław zewnętrznych i jak dołączyć pręty z ław wewnętrznych do zewnętrznych - który pręt łączyć z którym. Poniżej taki rysunek i jak możecie to dorysujcie jak to połączyć - to jest oczywiście rysunek jednej warstwy a druga identycznie jak pierwsza.

zbrojenie.jpg

w projekcie nie mam rysunku jak laczyc zbrojenia jest tylko ulozenie drutow i strzemiona. Kierownik oczywiscie bedzie ale budowe zaczynam na wiosne a chcialbym sie przygotowac. A druga rzecz skad bede wiedzial ze kierownik nie zrobi mnie w konia (bo np nie bedzie sie znal) i wtedy bede mial skopane lawy - wole zasiegnac wiedzy z innych źródeł.

bo np nie bedzie sie znal) i wtedy bede mial skopane lawy - wole zasiegnac wiedzy z innych źródeł.
Przecież kierownikiem budowy musi być osoba z uprawnieniami, teraz jest to mgr inż to nie wydaje mi się aby, tak prostej rzeczy nie wiedział jak zrobić.

Problem polega na tym że w ławach zewnętrznych mam po 8 drutów 16
Mnie zastanawia skąd takie wielkie średnice tych drutów

może masz przekrój przez fundament?

laczyc zbrojenia jest tylko ulozenie drutow i strzemiona
no to rozpiszem Ci co masz zrobić :)

jak masz szkody górnicze, to są specjalne wytyczne dotyczące posadowiania, i budowania na nich- dawniej można było je nabyć w urzędzie gminy, a teraz to nawet nie wiem. W tych wytycznych jest bardzo dokładnie opisane co się zaleca, a dodatkowo:

- w krajach gdzie występują strefy sejsmiczne, obligatoryjnie robi się małe rdzenie (20x20 zbrojone 2 lub 4 prety #10) na każdej krawędzi np. drzwi czy okien, czy krawędzi swobodnej ściany, oraz w narożnikach.

- powinno być zbrojenie podokienników (czyli np. murfor w spoinie pod oknem) wpuszczone dostatecznie głęboko w ścianę

- generalnie cały dom powinien mieć czytelny układ statyczny bez udziwnień.

Łączenie prętów to banalna sprawa- zawsze z każdym prętem dojeżdzasz do krawędzi bardziej oddalonej i zaginasz, tak aby długość zakotwienia (tego zagiętego haka oraz cześci w ławie dochodzącej) była 50x średnica preta.

Jak już będziesz miał kierownika, upewnij się że zapoznał się z regułami budowania na szkodach górniczych, a najpewniej weź kogoś kto już na takich budował, i lepiej weź kierownika a nie figuranta.