ronuch 07.12.2013 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Witam! Na wiosnę zaczynam z ławami pod dom i mam pewne pytanie - jak łączyć pręty zbrojenia. Problem polega na tym że w ławach zewnętrznych mam po 8 drutów 16, W ściągach krzyżowych też 8 a w ławach wewnętrznych 6 drutów. Zbrojenie w narożach mam wykonać jako ciągłe - czyli mam giąć pręta a nie łączyć go tam! Ale jak mam dołączyć pręty ze ściągów do ław zewnętrznych i jak dołączyć pręty z ław wewnętrznych do zewnętrznych - który pręt łączyć z którym. Poniżej taki rysunek i jak możecie to dorysujcie jak to połączyć - to jest oczywiście rysunek jednej warstwy a druga identycznie jak pierwsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.12.2013 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 A projekt nic nie mówi o tym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 09.12.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 nie planujesz zatrudniać kierownika budowy, albo chociaż jakiegoś majstra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ronuch 10.12.2013 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 w projekcie nie mam rysunku jak laczyc zbrojenia jest tylko ulozenie drutow i strzemiona. Kierownik oczywiscie bedzie ale budowe zaczynam na wiosne a chcialbym sie przygotowac. A druga rzecz skad bede wiedzial ze kierownik nie zrobi mnie w konia (bo np nie bedzie sie znal) i wtedy bede mial skopane lawy - wole zasiegnac wiedzy z innych źródeł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.12.2013 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 bo np nie bedzie sie znal) i wtedy bede mial skopane lawy - wole zasiegnac wiedzy z innych źródeł. Przecież kierownikiem budowy musi być osoba z uprawnieniami, teraz jest to mgr inż to nie wydaje mi się aby, tak prostej rzeczy nie wiedział jak zrobić. Problem polega na tym że w ławach zewnętrznych mam po 8 drutów 16 Mnie zastanawia skąd takie wielkie średnice tych drutów może masz przekrój przez fundament? laczyc zbrojenia jest tylko ulozenie drutow i strzemiona no to rozpiszem Ci co masz zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ronuch 10.12.2013 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 jutro cos poskanuje to wkleje. Jesli chodzi o sam fundament to jest 30/60cm i zbrojenie jest przewidziane na szkody gornicze trzeciej kategorii a dom jest spory bo 16x16m parter bez poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 11.12.2013 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 jak masz szkody górnicze, to są specjalne wytyczne dotyczące posadowiania, i budowania na nich- dawniej można było je nabyć w urzędzie gminy, a teraz to nawet nie wiem. W tych wytycznych jest bardzo dokładnie opisane co się zaleca, a dodatkowo:- w krajach gdzie występują strefy sejsmiczne, obligatoryjnie robi się małe rdzenie (20x20 zbrojone 2 lub 4 prety #10) na każdej krawędzi np. drzwi czy okien, czy krawędzi swobodnej ściany, oraz w narożnikach.- powinno być zbrojenie podokienników (czyli np. murfor w spoinie pod oknem) wpuszczone dostatecznie głęboko w ścianę- generalnie cały dom powinien mieć czytelny układ statyczny bez udziwnień. Łączenie prętów to banalna sprawa- zawsze z każdym prętem dojeżdzasz do krawędzi bardziej oddalonej i zaginasz, tak aby długość zakotwienia (tego zagiętego haka oraz cześci w ławie dochodzącej) była 50x średnica preta. Jak już będziesz miał kierownika, upewnij się że zapoznał się z regułami budowania na szkodach górniczych, a najpewniej weź kogoś kto już na takich budował, i lepiej weź kierownika a nie figuranta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ronuch 11.12.2013 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Czyli kazdym drutem dojezdzam max na zewnatrz i zaginam i kotwie 45x srednica preta - tak mam w projekcie. Co do posadowniea law to mam podsypka z piasku 30cm i 10 cm chudy beton, na to 2x papa nie piaskowana jako warstwa poslizgowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts