Emil_77 07.12.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Witam, Od około 2 miesięcy mam problem z muszlą klozetową w swoim mieszkaniu. Za pierwszym razem po kilku próbach odetkania jej samemu wezwaliśmy hydraulika. Włożyli spiralę ręcznie na odległość około 3 metrów i powiedzieli że nic większego nie znaleźli. Pomimo tego że muszla została odetkana to jednak spływ wody nas nie zadowalał. Po około 2 miesiącach muszla znowu się zatkała. Znowu wezwaliśmy hydraulika (innego). Znów włożyli spiralę, tym razem elektryczną ale ponownie nic większego nie znaleźli. Wówczas pojawiła się teoria że może to wina ukształtowania samej muszli. Przejrzeliśmy ją razem ale nic nie znaleźliśmy. Po tych wszystkich próbach doszliśmy do wniosku że może to być problem albo zatkanej rury dalej (między muszlą a pionem) albo jest ona po prostu źle zainstalowana, np. pod złym kątem. Nie jest ona widoczna bez rozkucia muru, zarówno rura łącząca sedes z pionem jak i sam zbiornik są zabudowane. Można by było włożyć kamerę do niej i sprawdzić czy nie jest czymś zapchana ale hydraulicy powiedzieli że to jest znaczny koszt a poza tym kamera nam nie powie czy sama rura jest zainstalowana pod odpowiednim kątem. Na chwilę obecną muszla jest odetkana i możemy z niej korzystać ale woda spływa tak ja zawsze więc mamy podejrzenie że jej następne zapchanie to kwestia czasu. Hydraulicy polecili nam wlanie do sedesu kilka butelek octu gdyby rura była zapchana jakiś gipsem który mógł zostać po jej instalacji. To mogłoby go rozmiękczyć i ewentualnie spłynąłby. Zrobiliśmy to ale jakieś widocznego efektu nie widać. Chcielibyśmy zrobić rozkuwanie muru jako ostateczny krok więc na chwilę obecną pojawiają się trzy opcje (oczywiście jeśli sedes zapcha się ponownie): 1. Wymienić sedes na nowy. Może jakimś cudem to mogłoby pomóc2. Włożenie kamery i sprawdzenie co się znajduje w rurze 3. Rozkucie muru, wymiana rury i ewentualne umiejscowienie jej w prawidłowej pozycji Co o tym myślicie ? Może podeślecie mi jakieś pomysły co można byłoby zrobić żeby się dowiedzieć co jest przyczyną zapychania się tego sedesu. Dodam że mieszkam w tym mieszkaniu od około 4 miesięcy i mieliśmy zapchany sedes już 2 razy. Dzięki, Emil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 07.12.2013 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Pamiętam że kiedyś musiałem wyrzucić sedes, zaszdł tak kamieniem że dwa kawałki papieru za dużo potrafiły go zatkać. Twardą masz wodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emil_77 07.12.2013 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 W takim razie wymiana sedesu mogłaby być jakimś rozwiązaniem. Co do wody to nie wiem. Jak mógłbym to sprawdzić ? Kupując jakieś testery ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 07.12.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 (edytowane) Z taką pewną nie śmiałością zapytam. Sama woda też ma problem ze spłynięciem? Jaka jest odległość do pionu? Spiralę wkładał przez muszlę? Edytowane 7 Grudnia 2013 przez sterowiec40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emil_77 07.12.2013 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Generalnie sama woda spływa ale nie jest to porywająca szybkość. Czasami może to trwać 2-3 sekundy aż osiągnie końcowy poziom. Co do pionu to nie wiem jak jest daleko. Jak mówiłem w tym mieszkaniu mieszkam około 4 miesięcy i nie mam planów. Od sedesu do ściany jest około 20 cm. Pion pewnie jest za murem ale nie wiem dokładnie gdzie i w jakiej odległości. Najpierw była zdjęta muszla i spirala była włożona w otwór w ścianie (to jest sedes typu naściennego, bodajże go nazywają geberit). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 07.12.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 testery... Spójrz do czajnika. Jak pełno tam kamienia tzn ze jest twarda. Ale wiesz- to raczej wrózenie z fusów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emil_77 07.12.2013 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Czajnik raczej czysty więc nie wygląda na to żeby była bardzo twarda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 07.12.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Zdejmij muszlę , "umocuj" jakoś u wylotu podstaw pojemnik z 10l a do muszli wlej np.5l spr. jak woda przepływa przez muszlę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts