Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiennik ciepła, zawór trójdrogowy i bufor ciepła

laik 2

Recommended Posts

Witam

Pomogliście mi ostatnio z pompami, to może i teraz pomożecie.

Wiem że poniżej przestawione sprawy były poruszane w innych wątkach, ale nigdy razem.

Moja instalacja wygląda następująco – piec gazowy 12-24 kW – za nim w obiegu sprzęgło hydrauliczne, za nim wymiennik ciepła. Za wymiennikiem ciepła zaczyna się obieg podłogówki – ma zawór trójdrogowy sterowany sterownikiem.

Piec jak to piec – przy nastawie 55 st kotła rozgrzewa się szybko do tej temperatury, po czym temperatura równie szybko opada do 30 st. Nie ma nastawy minimalnej temperatury. Ustawiłem moc na minimum 12 kW, ale to tylko nieco spowolniło to bujanie temperatury od max do min. Czy wynika to z nadmiaru mocy kotła ? - grzeje tylko ok.400 mb podłogówki na powierzchni ok 70 m kw ( słabo ocieplonej)

Pojawia się problem z zaworem trójdrogowym – bo jeśli na sterowniku ustawiam np. zadana temperaturę np. 38 st., a piec na wymiennik podaje w swym dołku cyklu 30 st., to oczywiście zawór trójdrogowy otwiera się, ale jak z na wymiennik dostaje z pieca 55 st, to zawór trójdrogowy natychmiast się przymyka. I tak to piec i zawór trójdrogowy zgodnie się bujają, a w podłogówce nie ma stałej temperatury.

Pytanie do Was – jeśli w obiegu pomiędzy piecem a wymiennikiem zamiast sprzęgła ( chyba w ogóle całkowicie zbędnego) wepnę ocieplany baniak bez wężownicy ( coś na kształt bufora ciepła) to jak rozumiem piec będzie niezależnie od swych bujań utrzymywał stałą temperaturę w baniaku – i wymiennik będzie zasilany wodą o względnie stałej temperaturze. Czy to zadziała ? A jeśli zadziała to z jakimi stratami ciepła trzeba się liczyć ( wymiennik i tak już swoje zżera- 6 % ) .

pytanie dodatkowe na razie:

a jakiż to duży baniak chcesz wstawić zamiast sprzęgła?

zadaniem sprzęgła jest między innymi minimalizowanie takich zachowań kotła jak piszesz powyżej.

400mb podłogówki trochę myli, pisz lepiej ile to m2.

nie mam pojęcia jaki litraż baniaka - tutaj szukam Waszej pomocy

sprzęgło nie spełnia swej roli - tak jak opisałem

400 mb jest rozłożonych na 70 m kw - w 6 kręgach

no zdecydowanie moc kotła za duża - potrzeba pewnie max 4-5kW, może i to nie.

generalnie nie będę rozpisywał się co do Twojej kotłowni bo ten temat już wałkowaliśmy tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?221543-popmpa-obiegowa-na-zasilaniu-i-jednoczesnie-na-powrocie-co dlatego

na moje oko rozwiązanie problemu buforem 300ltr da Ci efekt pozbycia się tego falowania, tylko ja nie widzę racjonalności tego rozwiązania poza eliminacją efektu o jakim piszesz.

podaj model kotła jaki używasz, to dopiero będziem kombinować

no zdecydowanie moc kotła za duża - potrzeba pewnie max 4-5kW, może i to nie.

generalnie nie będę rozpisywał się co do Twojej kotłowni bo ten temat już wałkowaliśmy tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?221543-popmpa-obiegowa-na-zasilaniu-i-jednoczesnie-na-powrocie-co dlatego

na moje oko rozwiązanie problemu buforem 300ltr da Ci efekt pozbycia się tego falowania, tylko ja nie widzę racjonalności tego rozwiązania poza eliminacją efektu o jakim piszesz.

podaj model kotła jaki używasz, to dopiero będziem kombinować

to stary kocioł Viessmann - Pendola 1, ale żal go wyrzucić, pracuje dopiero drugi sezon, przez 14 lat nie pracował

300ltr to tylko przykład, poza tym nie robią mniejszych buforów bo i po co?

Pendola to moc min 10,5kW - i tak dużo za dużo jak do twojej instalacji, ale przynajmniej można podawać za przykład jak działa instalacja z przewymiarowanym kotłem ;)

bufor wydaje sie jedynym rozwiązaniem, albo basen oczywiście.

300ltr to tylko przykład, poza tym nie robią mniejszych buforów bo i po co?

Pendola to moc min 10,5kW - i tak dużo za dużo jak do twojej instalacji, ale przynajmniej można podawać za przykład jak działa instalacja z przewymiarowanym kotłem ;)

bufor wydaje sie jedynym rozwiązaniem, albo basen oczywiście.

No i wyszło szydło z worka

rzeczywiście piec jest przeznaczony w drugim rzucie do zasilania podgrzewu basenu - ale to dopiero na wiosnę - dlatego ze względu na basen jest konieczny wymiennik ciepła ( wstyd się do tego przyznać biorąc pod uwagę problemy innych forumowiczów z ogrzaniem ich domów - mój dom ma łącznie ok 900 m kw , w tym 150m m kw basenu i altany zasilanych z Pendoli ( co oczywiście nie przekłada się na objętość basenu ) ale poza altaną i basenem (dla których przeznaczona jest Pendola ) ogrzewanie działa bez zarzutu, pracuje na oddzielnym piecu 48 kW na niskich temperaturach z celowo przewymiarowanymi grzejnikami -ich temp. to 45 - 40 st. C) - tylko póki co basen nie jest zasilany -- zatem po co bufor aż na 300 l ? przypuszczam że im większy litraż bufora tym większe straty ciepła - robią baniaki i po 200 a nawet i po 100 l , bez wężownicy wewnętrznej - czy słusznie przypuszczam że im mniejszy baniak tym mniejsze straty a i tak mały baniak pozwoli ustabilizować temperaturę na wymienniku ? i dlaczego sprzęgło hydrauliczne nie stabilizuje pracy Pendoli ?

sprzęgło to nie panaceum na wszystko.

powód - cały czas ten sam - przewymiarowany 3 krotnie kocioł, Jakby nadmiar to było 20-25% to tak, ale 300%,...

Nie trzeba w diagnozie tak trzymać się powierzchni pomieszczenia - są w nim pętle podłogówki o podwójnym zagęszczeniu rur ze względu na słabą termoizolację pomieszczenia - 70 m kw trzeba traktowac własciwie jako 110-120 m kw jeśli chodzi o odbiór ciepła. Z uproszczonych obliczeń ze strony "cieplowlasciwie" wynika że zaporzebowanie mocy przy tak słabym ociepleniu wynosi ok. 9 kW, piec pracuje z mocą 10,5 kW, zatem naddatek mocy nie jest tak dramatyczny. Chyba że chodzi w tych wyliczeniach o moc maksymalną pieca dla najniższych temperatur a nie średnich, a mój piec nie już w stanie zmiejszyc mocy, zatem zachowuje sie tak jakby cąły cas na zewnątrz miało byc -20 st C, tylko że odbiór energii jest za slaby

Zatem piec jest przewymiarowany

bufor ma szansę to wyelimnować - tylko jaką rozsądną objętośc dobrać, by równoecześnie nieuniknione straty na buforze zminimalizować - skoro pojemność całego układu piec - wymiennik ma ok 70 l, to jaka minimalna pojemność bufora ma szansę ustabilizować pracę pieca ?

Chyba że chodzi w tych wyliczeniach o moc maksymalną pieca dla najniższych temperatur a nie średnich, a mój piec nie już w stanie zmiejszyc mocy, zatem zachowuje sie tak jakby cąły cas na zewnątrz miało byc -20 st C, tylko że odbiór energii jest za slaby

Zatem piec jest przewymiarowany

Prawidłowo kombinujesz :)

bufor ma szansę to wyelimnować - tylko jaką rozsądną objętośc dobrać, by równoecześnie nieuniknione straty na buforze zminimalizować - skoro pojemność całego układu piec - wymiennik ma ok 70 l, to jaka minimalna pojemność bufora ma szansę ustabilizować pracę pieca ?

100ltr to prawie jak 70ltr, czyli 200ltr mogło by dać porządany efekt, a na bank 300ltr będzie OK