Stanisław Janicki 07.12.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Witam!Posiadam piec z podajnikiem ślimakowym na ekogroszek (Ekocentr 25 kW.)Praca podajnika skutecznie zakłóca ciszę nocną w sypialni nad kotłownią. A i sąsiad, czyni mi uwagi w tej mierze. (bud bliźniaczy).Czy ktoś zna skuteczny sposób wyeliminowania głośnej pracy podajnika? Przypuszczam, że dźwięk wydaje motoreduktor. Nie wiem, czy są jakieś opracowania podkładek pod stopki pieca ? A może dźwięk przenoszony jest poprzez metalowe rury "CO" ? Ciekawe, czy ktoś zajmuje się badaniami tego typu ? A może jest chętny podjęcia się i zbadania tematu i napisania pracy dyplomowej w tym temacie? Polecam swój problem. Stanisław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 07.12.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Zmagam się z takim samym problemem, chociaż mam inny kocioł. Problem leży w większości przypadków w silniku spiętym z motoreduktorem, a nie w samym motoreduktorze. JA trochę pokombinowałem podkładkami i uszczelkami gumowymi w samym motoreduktorze i między motoreduktorem i podajnikiem. Jest poprawa chociaż i tak trochę jeszcze go w chałupie słychać. Najbardziej dziwi mnie fakt, że producenci palników i kotłów niewiele robią w kierunku wyciszenia tego ustrojstwa a wydaje się, że nie jest to duży problem, żeby wyeliminować drgania przenoszone przez silnik na resztę palnika/kotła. Być może nikt w tym nie widzi interesu. Ja, gdybym widział, że to tak będzie napier...ć pewniem wybrałbym inny palnik do mojego kotła, bo jak by nie było kocioł za kilka tysi, nowa chałupa za kilka setek tysi, a tu taka pierdoła psuje komfort użytkowania domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts